17 Ağustos 2023 15:01

Karadeniz’de "Şükrü Okan" gemisine baskın: “Rusya, Erdoğan’ı sınadı”

Rus askerlerinin pazar günü "Şükrü Okan" gemisine baskın düzenlenmesine yönelik Türkiye yönetimi sessiz kalırken Reuters “Rusya, Erdoğan’ı sınadı” yorumu yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Rusya, Ukrayna ile tahıl anlaşmasını askıya aldıktan sonra Karadeniz’deki gemilere çeşitli yollarda müdahaleye başladı. Son olarak Rus silahlı deniz piyadeleri, pazar günü, Türkiye’nin kuzeybatı sahilinin 60 km kadar açığında, uluslararası sularda ama İstanbul yakınlarında, Türk gemisi "Şükrü Okan"a helikopterle baskın düzenledi.

Türkiye yönetimini, savaşın uzağında meydana gelen bu olayla ilgili olarak kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadı.

Reuters haber ajansı, konuyla ilgili yayımladığı analizde Rusya’nın bu baskında “Erdoğan’ı sınadığı” yorumu yaptı. Ajansa konuşan analistler bu olayın “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Ukrayna’dan tahıl ihracatını koruyan BM anlaşmasını yeniden başlatmayı görüşmek üzere bu ay Türkiye’ye davet ettiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iyi ilişkiler sürdürme kararlılığını sınadığını” söyledi.

"ANKARA'NIN SESSİZLİĞİ TUHAF AMA…"

Bosphorus Observer danışmanlık şirketinin İstanbul merkezli jeopolitik analisti Yörük Işık, Türkiye’nin haklarına saygı gösterilmediğine işaret ettiği baskın için “Ankara’nın sessizliği tuhaf ama hâlâ Putin’in ziyaretine ve tahıl anlaşmasına geri dönmesine güvendiğini gösteriyor” dedi.

BOĞAZLAR ANA GÜZERGAH

Karadeniz ve Türkiye boğazları, dünyanın en büyük tarım üreticilerinden ikisi olan Ukrayna ve Rusya’nın dünya pazarlarına ulaşmak için kullandıkları ana güzergah.

Bir yıl süren tahıl anlaşmasının çökmesi, küresel emtia fiyatlarının yükselmesi ve BM’nin dünyadaki açlıkla ilgili endişelerinin artmasından bu yana Rusya ve Ukrayna, birbirlerinin limanlarına yaklaşan gemilere potansiyel askeri gemi muamelesi yapacaklarını açıkladılar.

"TÜRKİYE'NİN SESİNİ ÇIKARMASI ÇOK ZOR"

Ankara merkezli dış politika analisti olan Aydın Sezer ise Reuters’a, Rusya’nın Palau bandıralı "Şükrü Okan" gemisini denetlemesinin, Moskova ve Kiev’in gemilerle ilgili uyarıları göz önüne alındığında, teknik olarak bir savaş bölgesinde gerçekleştiğini söyledi. Türkiye’nin Ukrayna’ya silahlı insansız hava araçları ve diğer silahları gönderdiği ve aynı zamanda savaşta tarafsız olduğunu iddia ettiği göz önüne alındığında, “Türkiye’nin bu konuda sesini duyurması çok zor” diye konuştu.

Sezer, Rusya’nın iki temel talebinin bir Rus bankasının küresel SWIFT ödeme sistemine dahil edilmesi ve tarımla ilgili malların ithalatına izin verilmesi olduğunu hatırlatarak, “Bu nedenle Erdoğan müzakere etmeli ve tahıl anlaşmasının yeniden yürürlüğe girmesi için Putin’i değil Batılı ülkeleri ikna etmeye çalışmalı” dedi.

SAVUNMA BAKANLIĞI YETKİLİSİ "İNCELİYORUZ" DEMEKLE YETİNDİ

Reuters’a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Türk savunma bakanlığı yetkilisi ise Ankara’nın Karadeniz baskınını incelediğini söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Refinitiv Eikon verilerine göre gemi o zamandan bu yana Romanya sularına doğru yol alıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kestiği ağacın altında kalan orman işçisi öldü

SONRAKİ HABER

17 Ağustos'un yıldönümünde Avcılar'da 1999'uncu binanın yıkımına başlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa