İBB 17 Ağustos Depremi’ni panel ve eğitimlerle andı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 99 Depreminin yıl dönümünde düzenlediği “Afete Dayanıklı Şehir: 17 Ağustos Anma Programı” İstanbul Planlama Ajansı’nda başladı. Programı iki gün sürecek.
Fotoğraf: DHA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi Ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’nın 99 Depreminin yıl dönümünde düzenlediği “Afete Dayanıklı Şehir: 17 Ağustos Anma Programı” İstanbul Planlama Ajansı’nda başladı. 17 ve 18 tarihlerine olmak üzere iki gün sürecek program paneller ve afet müdahale eğitimleriyle devam edecek.
“RİSK BELİRLENDİKTEN SONRA SADECE TEDBİRLER KONUŞULMALIDIR”
17 Ağustos’un ilk etkinliği İstanbul’un Güncel Depremselliği paneli oldu. Panelde uzmanlar Dr. Tom Parsons, Doç. Dr. Onur Tan, Doç. Dr. Ali Özgün Konca, Prof. Dr. Semih Ergintav, Dr. Gülsen Uçarkuş Marmara Denizi ve Marmara bölgesinde yaşanabilecek deprem olasılığına dair sunumlar yaptı. Uzmanlar deniz tabanı ve karadaki zemin araştırmalarına dair uygulanan ve yapılabilecek yöntemleri anlattı. Sunumda “Marmara Denizi içindeki büyük veya İstanbul kara alanı içerisinde orta büyüklükte bir deprem şehirdeki özellikle mühendislik kurallarına uymadan yapılmış binaları etkileyecektir. Bu nedenle zemine uygun ve olası deprem yüklerine karşı dirençli yapılaşma gerekmektedir” uyarısı yapıldı.
İSTANBUL DEPREMLERİ SERGİ OLDU
Panelin ardından Temel Afet Farkındalık Eğitimi gerçekleştirildi. Eğitimde şiddet, büyüklük gibi kavramlar açıklanırken Orta Marmara ve Ganos fay hatları kaynaklı gerçekleşmesi beklenen Büyük Marmara Depremi’ne yönelik deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenler anlatıldı. Sunumda bina deprem dayanıklılık testinin yapılması için çeşitli yöntemlerden bahsedildi. Bina bilgileri girildiği durumda binanın dayanıklılığı hakkında ön bilgi veren İBB’ye ait “Depreme yenilme” uygulaması hatırlatıldı.
Temel eğitimin ardından iki gün boyunca sekiz modülden oluşacak kapsamlı afet eğitiminin “Deprem Farkındalık Eğitimi” isimli ilk oturumu gerçekleşti. Eğitimde depremin oluşum sürecinden başlanarak deprem öncesi ve deprem anında alınabilecek önlemlerden bahsedildi. Sunumun ardından Prof. Dr. Tarık Şengül, Prof. Dr. Burcu Balçık, Prof. Dr. Naci Görür ve Dr. Buğra Gökçe’nin katılımıyla Deprem ve İstanbul paneli gerçekleşti. 17 Ağustos programı İstanbul’un Deprem Tarihinden Kronolojik Bir Kesit sergisinin açılışı ile bitirildi. (HABER MERKEZİ)