HABAŞ demir çelik işçileri ek zam talebiyle eylem düzenledi
HABAŞ işçileri, asgari ücret seviyesine gerileyen ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle eylem gerçekleştirdi.
Fotoğraf: HABAŞ işçileri
İzmir Aliağa’da bulunan HABAŞ demir çelik fabrikasında çalışan işçiler, asgari ücret seviyesine gerileyen ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle eylem gerçekleştirdi. Fabrika idaresi ise işçilere, “Yatırım yapıyoruz size verecek para yok” diye cevap verdi.
HABAŞ demir çelik fabrikasında yüzde 30 ek zam alan kapsam dışı formen ve mühendis olarak çalışanlar yapılan ücret artışının yetersiz olduğunu söyleyerek yüzde 70 ek zam daha talep etti. Sabah saat 09.00’da idari binası önünde toplanan işçiler fabrika müdürü ile görüşme yaptı. Fabrika müdürü yatırımlar için çok fazla bütçe ayrıldığını, bu yüzden zam yapamayacağını söyledi.
Kapsam dışı çalışan işçiler, yaşam ve çalışma şartlarının zorluğunu, yaklaşan toplu sözleşmede sendikalı işçilerin ücretlerinin en az yüzde 70 oranında artacağını düşündüklerini, ücretlerinin geçinmek için yetmediğini ifade ettikleri toplantıdan bir ücret artışı kararı çıkmadan dağıldı. İşçiler 30 Ağustos başta olmak üzere resmi tatillerde mesai yapmayacaklarını, ücret artışının gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.
“ÜCRETLERİMİZ GEÇİNMEK İÇİN YETERLİ DEĞİL”
Bir formen şu an 20 bin liranın altında çalışan formenler olduğunu söyleyerek, “Formenler beyaz yaka/kapsam dışı kabul ediliyor ve sendika üyesi olamıyorlar. Genelde de sendikalıların aldığı haklardan yararlanarak çalışıyorlar. Şu an sendikalı işçiler 13-15 bin lirası alıyor. Onların ücret düşük olunca formenlerin mühendislerin ücretleri de düşük oluyor. Bu ücretler bir demir çelik fabrikası için yeterli olmadığı gibi geçinmek için hiç yeterli değil. Her ay kredi çekerek açığı kapatıyorduk ama faizler de artınca kredi de olmuyor. 10 bin lira çeksen 22 bin lira ödemesi oluyor, bu bize reva mı?” diyerek, kendilerini eylem yapmaya, seslerini çıkarmaya iten sebepleri anlatıyor.
Fabrika idaresinden iyi bir yanıt almayan ve olumlu yaklaşım görmeyen işçiler, resmi tatillerde çalışmama ve mesai kalmama gibi yolları denemeyi tartışıyor. Fabrika genel müdürünün kendilerine yatırımları bahane ettiğini ve para olmadığını söylediğini aktaran işçi, “Ben 16 yıldır burada çalışıyorum. Ücretimizi asgari ücretle ölçülüyorlar artık. Fabrika ise ihracat şampiyonu, üretim rekoru kırıyor, büyüme rekoru bunda. Bu sürede sac haddenesi yaptı, şimdi yeni çelikhane kuruyor. Yatırım dedikleri bunlar, milyon dolarlık tesisler ama bize gelince para yok” diyor.
TALEPLER
Kapsam dışı çalışan işçi, formen ve mühendislerin bazı talepleri ise şu şekilde;
- Sendikalı olup en yüksek maaşta çalışan işçi ücretinden yüzde 20 fazlası formenlerin taban maaşı olmalı ve bu fark zamlarla korunmalı.
- Formenler arasında kıdemine göre fark olmalı.
- Sendikanın aldığı diğer yan haklar formenlere artı yüzde 20 olarak yansımalı.
- Resmi tatil ve dini bayramlarda mesailer yüzde 300 olmalı.
- Tamamlayıcı sağlık sigortası tüm aile bireylerini (eş-çocuk) kapsayacak şekilde sağlanmalı.
- Banka promosyonu iş sözleşmesine girmeli.
- Asgari ücrete yapılan zamma karşılık kıdemli çalışanların ücretleri korunmalı.
- Devletin kesmiş olduğu vergi dilimini işveren ödemeli.
- Çalışma süresi 5 güne inmeli.
- 6 ayda bir 2 bin lira gıda yardımı.
- 1 Mayıs işçi bayramında yevmiyeler yüzde 600 olmalı.
(İzmir/EVRENSEL)