18 Ağustos 2023 09:07

İliç’te geçen yıl ceza kestikleri madene bu yıl kapasite artışı verdiler

Erzincan Valiliği, geçen yıl Fırat Nehri’ne 80 kilo siyanür karışmasına neden olan Çöpler Kompleks Madeni’nin kapasite artışına ÇED onayı verdi.

İliç’te geçen yıl ceza kestikleri madene bu yıl kapasite artışı verdiler

Anagold Madencilik'e ait siyanür havuzu | Fotoğraf: Ferit Demir/Munzur Press

Erzincan Valiliği, İliç’te siyanürle altın arayan Çöpler Kompleks Madeni’nin kapasite artırımı için “Çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararı verdi. ÇED onayı alan şirket, 1746,52 hektarlık maden sahasına 5,83 hektarlık bir bölüm daha ekleyecek.

Madende geçen yıl 21 Haziran’da meydana gelen sızıntı nedeniyle Fırat Nehrine 80 kilo siyanür sızmıştı. Önce yaşananları gizleyen şirket, daha sonra yaptığı açıklamalarda sızıntıyı kabul etmiş, fakat sızıntının 80 değil 8 kilo olduğunu, bunun da temizlendiğini iddia etmişti. Ancak açılan davalar ve yapılan keşifler sonucunda nehre 80 kilogram siyanür karıştığı ortaya çıkmıştı. Bu sızıntı nedeniyle bakanlık tarafından şirkete, 16 milyon 441 bin TL para cezası kesilirken maden sadece 3 ay kapalı kalmıştı. Bütün bu yaşananlara rağmen bakanlık 16 Ağustos’ta şirketin kapasite artışına onay verdi.

İki yıl önce de yine Çevre Bakanlığı tarafından kapasite artışı izni verilmiş ve şirket faaliyet alanını 2 buçuk kat artırmıştı. Yaklaşık 2 bin 447 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda faaliyet yürütecek maden, yerleşim yerlerinin çok yakınında bulunmasının yanında aktif fay hattı üzerinde. Siyanür de içeren 66 milyon tonluk kimyasal havuzun deprem sırasında hasar alması durumunda kimyasalların Fırat Nehri’ne karışmasından endişe ediliyor.

ŞİRKETE KARŞI AÇILAN DAVALAR SÜRÜYOR

Erzincan İliç’te Kanadalı şirket tarafından 2008’den beri işletilen madene karşı başta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından açılan davalar ise sürüyor.  TMMOB’nin açtığı iptal davasına Erzincan İdare Mahkemesi ret kararı vermiş, bu kararı Danıştay bozmuştu. TMMOB’nin lehine bozulan kararda, bilirkişi raporunun hükme esas alınabilecek nitelik ve yeterlilikte olmadığına karar verilmiş ve yeniden bilirkişi keşfi istenmişti. TMMOB bu karar üzerine bilirkişiler hakkında, ‘gerçeğe aykırı rapor hazırladıkları’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşmesi görüşmeleri dün başladı. Ek iş yapmadan geçinemez hale gelen işçilerin temel talebi yoksulluk sınırının üzerinde ücret. Kamuda 4 ayrı kuşaktan savunma sanayi işçilerinin aktardığı deneyimler de taleplerin ancak birlik olup, mücadeleyi göze alınca kazanılabildiğini gösteriyor.

Ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın

Vergi kesintileri yüzde 15’le sınırlı tutulsun

İkramiye ve ek ödemeler vergi kesintisi dışında bırakılsın

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Mardin’de kayyım 3 ayda 301 işçiyi işten attı.

Evrensel'i Takip Et