18 Ağustos 2023 12:09

Radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmak isteyen Japonya'ya siber saldırı

Hacker grubu Anonymous, Fukuşima Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmak isteyen Japonya'nın nükleer sitelerine siber saldırılar başlattı.

Fukuşima Dai-içi nükleer santrali | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Japonya'nın Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif özellikli atık suyu okyanusa boşaltma planına karşı ülkenin  nükleer güçle ilgili kurum ve gruplarına karşı siber saldırılar başlatıldı.

Kyodo News'in haberine göre, hacker grubu Anonymous, Japonya Atom Enerjisi Ajansı (JAEA), Japonya Atom Enerjisi Şirketi ve Japonya Atom Enerjisi Derneğini hedef aldı.

Anonymous, dağıtık hizmet reddi (DDoS) saldırıları düzenledi ve bu saldırılar, merkezi İtalya'da bulunan bir grup tarafından yönetildi.

JAEA, internet sitesinin normalden yaklaşık 100 kat daha fazla trafik gördüğünü açıkladı. Ajans, karşı önlemler aldıklarını ve kullanıcıların siteyi ziyarete devam edebileceklerini bildirdi.

Merkezi Tokyo'da bulunan bilişim güvenlik firması NTT Security Japan'dan adı açıklanmayan bir yetkili, yaptığı açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (IAEA) son raporunda, atık suyun denize tahliyesi planının güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu belirtmesinden kısa süre sonra Anonymous'un geçen aydan bu yana siber saldırıları yoğunlaştırdığını söyledi.

Yetkili, planlanan tahliyeden sonra saldırıların "daha da tırmanabileceğini" ve "tetikte olunması" gerektiğini ifade etti.

HEDEF LİSTESİNDE LİBERAL DEMOKRAT PARTİ DE VAR 

Merkezi Vietnam'da bulunan bir hacker grubunun hareketliliğinin de doğrulandığını kaydeden yetkili, Japon hükümetinin 2021'de atık suyun okyanusa tahliyesine resmen karar vermesinin ardından Anonymous'un, saldırılarının bir "hedef listesini" yayımladığına dikkati çekti.

Yetkili, nükleer enerjiyle ilgili üç örgütün yanı sıra Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ni işleten Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO), Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ve Liberal Demokrat Partinin de bu listede olduğunu aktardı.

JAPONYA'NIN NÜKLEER ATIK PLANI

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, 4 Temmuz'da yayımladığı raporda, Japonya'nın Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde biriken atık suyun denize tahliyesi planının "güvenlik standartlarıyla uyumlu" olduğunu öne sürmüştü.

Resmi takvim açıklanmamasına rağmen okyanusa tahliye periyodunun bu yılın yaz aylarında başlatılacağı açıklanmıştı.

Tokyo hükümetinin tahliye kararına, komşu ülkeler Çin, Güney Kore ve Tayvan tepki göstermişti.

Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremle tsunaminin, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki reaktörde yol açtığı nükleer erimeler havaya karışmış ve santralin çevresi "tahliye bölgesi" ilan edilmişti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Tanzanya'daki Yapı Merkezi işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı

SONRAKİ HABER

Foça Kocamehmetler köyünde taş ocağı iptal edildi, tarihi eserler kurtuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa