18 Ağustos 2023 16:37

Genel-İş 18.Olağan Genel Kurulunu topladı: Delegeler konuşmadı, eleştirilere yanıt verilmedi

Genel-İş’in, 18. Olağan Genel Kurulu toplandı. İşçilere sorulmadan imzalanan sözleşmeler ve ek zam mücadelesinin ilerletilmesine dair sorunlarla ilgili eleştirilere yanıt verilmedi.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

DİSK’e bağlı Genel-İş, 18. Olağan Genel Kurulunu topladı. Belediyelerin ek zam talebiyle kaynadığı bir dönemde toplanan kongrede az sayıda delegenin söz alması dikkat çekti. Belediye işverenlerine “Ek protokol görüşmelerine başlayın” çağrısı yapılan kongrede, işçilerin; görevden almalar, temsilci atamaları, işçilere sorulmadan imzalanan sözleşmeler ve ek zam mücadelesinin ilerletilmesine dair sorunlarla ilgili eleştirilerine ise yanıt verilmedi.

Genel-İş’in, 18. Olağan Genel Kurulu Greenpark Otel’de toplandı. Açılış konuşmasını DİSK/Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan yaptı. Sermaye için yapılan vergi indirimlerinin emekçilerin sırtına yüklendiğini ifade eden Çalışkan, “İnsanca bir yaşam için gerekli olan maddeler artık ulaşılamaz hale geldi. Ülkenin ekonomik olarak düzelmesi siyasi olarak düzelmesiyle çözülür. İnsan söylediklerinden değil sustuklarından da sorumludur. Biz susmayacağız. Demokrasi işçi sınıfının teminatıdır. Demokrasi yoksa ekmeğimiz azalır. Demokrasinin, emeğin Türkiye'sini kuracak olan da sizlersiniz, bizleriz” dedi.

250 ADET EK PROTOKOL İMZALADIK

İşveren sendikasına SODEMSEN’in kurulmasıyla yeni sorunların oluştuğunu ama sendika politikalarından taviz vermeden iyi bir şekilde aşıldığını savunan Çalışkan, “Toplu sözleşmesi görüşmelerini merkezileştirme ve standart bir çerçeveye bağlama amacıyla bulunan işveren sendikası karşısında sendikamızın başından beri verdiği TİS politikasını sürdürme konusunda ısrarcı olduk. Politikamız ve ilkemiz sözleşme yerine her bir işyerinin kendi özgürlüğü göz önünde bulundurularak idari ve mali hakları belirlemektir. Sendikamızın 2022-2023 arasında toplam 250 adet ek protokol imzaladık. Ücretlerin iyileştirilmesi talebiyle iş bıraktık. İş bırakma eylemimiz kamuoyunda ve sosyal medyada yoğun bir ilgi ve destekle karşılandı. Ücretlerimizin erimesi karşısında etkinliklerimizi sürdüreceğiz. Belediye işçilerinin başının öne eğilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Çalışkan, belediye işçilerinin taleplerini şöyle sıraladı: “Kamuda sözleşmeli, geçici ücretli personel istihdamı yerine kadrolu ve iş güvenceli istihdam sağlansın. Belediye şirket işçileri de kamu hizmeti yapıyor. Bu nedenle tüm belediye işçileri haklar konusunda eşit olsun diyoruz. Eşit iş yapan kamu çalışanları arasında mali, sosyal ve özlük giderilsin diyoruz. Belediye işverenlerine çağrımız şudur, Belediye genelinde önceliklerini ekonomik kriz nedeniyle binlerce belediye işçisinin yaşam koşullarını iyileştirmekten yana kullanmalıdır. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçilerin insanca yaşayacağı düzey denetim altına alınmalıdır. Olan işyerlerinde ise belediye işçilerinin eriyen ücretlerini iyileştirecek ek protokol görüşmeleri derhal başlatılmalıdır.”

Yerel seçimlerde partilerin, halkın beklentilerine yanıt verecek şekilde toparlaması gerektiğini söyleyen Çalışkan, “Emek mücadelesi veren sendikamız her türlü otoriterliğe, temsiliyete, ayrımcılığa, ırkçılığa, savaşa, sömürüye, hukuksuzluğa ve vicdansızlığa karşı duruyor. Önümüzdeki dönemde yine tüm bunlara karşı her türlü baskıya, zorluğa rağmen tarihimizden aldığımız güçle, sınıf dayanışmasıyla, umutla daha iyi bir dünyaya olan inancımızla sıkılır yumruklarımızla hep birlikte karşı duracağız” dedi.

"SENDİKALAŞMA ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI"

Çalışkan’ın ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu söz aldı. Çerkezoğlu, “İşçi sınıfı örgütlü olmadan, işçi sınıfı başta kendi emeği, ekmeği ve kendi hayatı hakkında ve memleketin geleceği hakkında söz sahibi olmadan O ülkede demokrasi de olmaz. Ülkenin geleceğinden de söz edilmez. O nedenle bugün temel meselemiz sendikalaşmanın, örgütlenmenin, sendikal hakların kullanımının önündeki engelleri kaldırmaktır. Bugün DİSK'in önünde duran tarihsel görev, yaşadığımız bu ağır tabloyu tümüyle değiştirecek bir örgütlenmeyi, bir mücadeleyi ve bir yürüyüşü hep birlikte büyütmektir” dedi. Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından CHP MYK üyesi Hasan Efe Uyar, CHP eski İzmir Milletvekili Kani Beko ve Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem kürsüye çıkarak genel kurulu selamladı.

GREV FONU ÖNERİSİ

Konukların konuşmalarının ardından diğer gündemlere geçildi. Genel Kurul görüşmelerinde az sayıda delegenin konuşması dikkat çekti. Komisyon Karar Tasarılarının Görüşülmesi ve Karara Bağlanması başlıklı gündeminde söz alan İstanbul Anadolu Yakası 2 No'lu Şube Başkanı Ali Sönmez, alınan kararlara ilişkin söz alarak önerilerde bulundu. İki öneride bulunan Sönmez, “Birincisi uzun dönem ve özellikle 696 KHK ile geçiş yapan kişiler bakımından, eğitim faaliyetleri sendikanın esas faaliyetlerinden biri olmalı ve sürekli olmalı. İkincisi ise bizim uzun dönemdir aslında tartıştığımız ve başkanlar kurulunda da dile getirdiğimiz aidat meselesi. Sendika aidatları düşürülmeli. Buna dair ilgili gerekli adımların atılmasını da öneriyoruz” dedi. Öneriler oy birliğiyle kabul edildi.

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Delegesi Adem Yıldız, aidatlara ilişkin söz aldı. Yıldız, “Dayanışma ve yardımlaşma sandığı önerisi üzerinde durmak istiyorum. Grev fonuyla daha özgüvenli, kurumsal dayanışma ve yardımlaşma yoluyla kendisini daha iyi hissedecek üyelerimiz. Genel kurulda değerlendirilmesini arz ederim” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karadeniz'de gerginlik sürüyor | Prof. Dr. Güvenç: Batı ile ilişkiler Rusya'yı kızdırdı

SONRAKİ HABER

Sözleşmeli öğretmen evli çiftlerin yer değiştirme başvuruları 21 Ağustos'ta başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa