19 Ağustos 2023 07:45

Nijer'de ECOWAS'ın olası müdahalesine karşı gönüllü milis gücü toplanıyor

Nijer'de, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun olası askeri müdahalesine karşı gönüllülerden oluşan bir milis gücü kuruluyor.

Cuntanın önde gelen isimlerinden Mohamed Toumba, Niamey'deki stadyumda toplanan darbe destekçilerini selamladı. | Fotoğraf: Balima Boureima/AA

Paylaş

Nijer'de 26 Temmuz'daki darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Nijer'e olası bir askeri müdahalesine karşı gönüllülerden oluşan bir milis gücü kurulacak.

Yerel basında çıkan haberlere göre, "Nijer'i Savunma Gönüllüleri (VDN)" isimli sivil milis gücü için alımlar 19 Ağustos'ta başkent Niamey'de başlayacak.

AA'nın aktardıklarına göre gönüllüler, VDN saflarına katılmak için Niamey'deki General Seyni Kountche Stadyumunda toplanacak, 18 yaşını doldurmuş herkes kayıt altına alınabilecek.

Niamey'in yanı sıra Nijerya ve Benin sınırında da benzer alımların yapılacağı öğrenildi.

Nijer'deki gönüllü milislerin, askeri yönetimin ihtiyaç duyması halinde, silahlı mücadelenin yanı sıra tıbbi bakım, lojistik, teknik ve mühendislik alanlarında orduya yardım etmesi planlanıyor.

Daha önce AP'ye konuşan VDN'in kurucularından Amsarou Bako, askeri yönetimin VDN'in bir parçası olmadığını ancak girişimden haberden olduğunu söylemişti.

Burkina Faso'da da "terörle mücadelede" orduya destek vermek için kurulan aynı ismi taşıyan bir milis grubu bulunuyor.

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, Gana'nın başkenti Akra'da düzenledikleri toplantıda Nijer'e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu duyurulmuştu.

ECOWAS, askerlerin emir gelir gelmez müdahaleye hazır olduğunu ilan etmiş ancak bu olası operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini paylaşmamıştı.

BURKİNA FASO VE MALİ SAVAŞ UÇAĞI GÖNDERDİ

Mali ve Burkina Faso, olası askeri müdahalesine karşı bu ülkeye savaş uçağı gönderdi.

Nijer devlet televizyonu RTN'de yayımlanan haberde, Mali ve Burkina Faso'nun Nijer ile dayanışma halinde olduğu belirtilerek, Nijer'de savaş uçakları konuşlandırdıkları kaydedildi.

Haberde, "Mali ve Burkina Faso, Nijer'e yönelik her türlü saldırıya karşılık vermek üzere savaş uçaklarını konuşlandırarak yayımladıkları ortak bildiride verdikleri taahhütleri somut eyleme dönüştürdü" ifadesi kullanıldı.

Haberin görüntülerinde söz konusu uçakların "Super Tucano" tipi savaş uçağı olduğu dikkati çekti.

Askeri yönetimlerin görevde olduğu Burkina Faso ve Mali daha önce yayınladıkları ortak bildiriyle, ECOWAS'ın Nijer'deki darbenin seyrini değiştirmek üzere başlatmayı planladığı askeri operasyona karşı Nijer'in yanında olduklarını açıklamışlardı.

NİJER'DEKİ DARBE

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

BÖLGESEL SAVAŞ TEHLİKESİ

Nijer’e olası bir askeri müdahaleyle başlayacak bir bölgesel çatışmanın, kıtanın birçok ülkesini savaşa çekmesi mümkün.

Burkina Faso ve Mali yönetimleri Nijer’e bir müdahalenin “Kendilerine de bir savaş ilanı” olacağı açıklaması yapmışlardı.

Gine hükümeti de Nijer’e destek verirken Senegal, Benin ve Fildişi Sahili ise ECOWAS’ın dönem liderliğini yürüten Nijerya’ya yardım için asker gönderme sözü verdiler.

Nijer ile komşu olan Kuzey Afrika ülkesi Cezayir ise bir müdahalenin büyük bir savaşa yol açacağı uyarısında bulunmuştu.

“Cihatçı terörle mücadele” iddiasıyla Nijer'de ABD, Fransa, Almanya ve İtalya askerleri bulunuyor.

Son yıllarda Burkina Faso ve Mali’de Batı karşıtı darbe yönetimlerinin iktidarı ele geçirmesi ve Rusya ile Çin’e yaklaşmaları da dikkat çekiyordu.

Nijer darbesi ardından cunta yöneticilerinin özellikle Fransa karşıtı duruşları ve darbeye destek veren eylemlerdeki Rusya bayrakları da öne çıktı.

Tüm bu nedenlerle Nijer’e yönelik planların, emperyalist güçlerin Afrika’daki siyasi ve ekonomik çıkarlarını korumak adına bölge halklarını kanlı bir sürece doğru teşvik etmesi sürecine evrilmesi endişesini canlı tutuyor.

ABD, Fransa ve AB, askeri müdahale planlarının dışında görünme taktiği izleseler de ECOWAS’a verdikleri destek ve devrik lider Mohamed Bazum’un durumuna yönelik uyarıları, bu planı dışlamadıklarına işaret ediyor.

Sadece ABD’nin Afrika’da 6 bin 500, Nijer’de ise 1100 askeri mevcut. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

British Museum'dan çalınan bazı eserler eBay'de satılıyor

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta şüpheli kadın ölümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa