İngiltere'de demir yolu işçilerinin ardından tren makinistleri de grev kararı aldı
İngiltere’de Demir Yolu İşçileri Sendikası'nın grev kararının ardından, Tren Makinistleri Sendikası da grev kararı aldı.
Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel
Arif BEKTAŞ
Londra
İngiltere’de Demir Yolu İşçileri Sendikası (RMT) üyelerinin 26 Ağustos ve 2 Eylül tarihlerinde grev kararı almalarının ardından, Tren Makinistleri Sendikası (ASLEF) da grev kararı aldı.
ASLEF, 1 Eylül günü toplam 16 ayrı şirkette çalışan makinistlerinin greve gideceğini açıklarken, 2 Eylül günü de üyelerinin kesinlikle fazla mesai yapmayacaklarını duyurdu.
Bir gün önce grevin gerçekleşmesi durumunda, yaşanan aksaklıkları gidermek için fazla mesai dayatan işverenlerin bu planını da devre dışı bırakan sendika, adaletli bir ücret artışı talep ediyor.
YİNE SENDİKA YÖNETİCİLERİNİ SUÇLADILAR
16 şirket adına görüşmeleri yürüten Demir Yolu Ulaştırma Grubu, tek tek şirketler ve hükümet, sendikanın yapılan teklife evet diyerek grev kararlarından vazgeçmeleri gerektiğini iddia ederken, ASLEF Genel Sekreteri Mick Whelan, “Hükümet ve şirketler bizimle bir masa etrafında toplanıp meseleyi konuşmaya yanaşmıyorlar. Bizimle görüşmüyorlar. Tren sürücülerimiz 4 yıldır ücret zammı almıyor. Daha fazla beklememizin bir anlamı yok. Onlar masaya oturmuyorsa biz meydanlara çıkarız” dedi. Whelan, en son işverenlerle 26 Nisan’da ve hükümet yetkilileriyle de 6 Ocak’tan bu yana hiçbir görüşme yapmadıklarını, hükümet ve şirketlerin görüşmelere yanaşmadıklarını belirtti. Hükümet ve işveren temsilcileri ise hâlâ sendikanın masaya oturarak anlaşmayı imzalamaları gerektiğinden söz ediyor. Halbuki herhangi bir anlaşma ya da bir masa etrafında sendikanın dışında toplanma yanlısı olan kimse yok.
4 YIL ARADAN SONRA YÜZDE 4 ZAM DAYATMASI
2019’da başlayan salgının hemen ardından, makinistlerin ücretlerinin dondurulduğunu açıklayan şirketler hâlâ zam yapmış değiller. Geçtiğimiz yıl ortalama yüzde 10 ve bu yıl ise 8 civarında olan enflasyona rağmen işveren yüzde 4 ücret zammı teklif ediyor. İşçiler ve sendika ise, en az yüzde 8 oranında zam ve geçmiş yılların telafisini talep ediyor.