19 Ağustos 2023 14:53

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Avcı: "Hizmet yok, borçlar katlandı"

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Avcı, “Borçlar 3 kat arttı, fakat elle görülür bir hizmet yok” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Mustafa Avcı, kayyımın tek amacının merkezi hükümeti memnun etmek olduğunu belirterek, “Borçlar 3 kat arttı, fakat elle görülür bir hizmet yok” dedi.

Baskı ortamında gidilen 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 3’ü büyükşehir, 5’i il, 45’i ilçe, 12’si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanan HDP, İstanbul, Ankara, Mersin gibi birçok büyükşehir belediyesini de iktidara kaybettirdi. HDP’nin seçim stratejisiyle seçimlerden istediği sonucu alamayan AKP, seçim sonrası bir kez daha kayyım politikalarını devreye koydu. Seçimlerde aldığı yüksek oy oranına rağmen HDP’li 6 belediye eş başkanı ve 56 Meclis üyesinin mazbataları, kanun hükmünde kararname (KHK) ihraç edildikleri gerekçesiyle verilmedi.

Seçimlerden kısa bir süre sonra 19 Ağustos 2019’da ikinci kayyım darbesiyle Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eş başkanlarını görevden alarak, yerine kayyım atadı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kararıyla HDP’nin kazandığı 65 belediyeden 48’ine kayyım atandı.

BELEDİYE BORÇ ALTINDA BIRAKILDI

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Mustafa Avcı, Mezopotamya Ajansına konuştu. 2016 yılında DBP’li belediyelerle başlayan kayyım darbesiyle belediyenin borç altında bırakıldığını belirten Avcı, belediyeyi 1 milyar 100 milyon TL borçla devraldıklarını kaydetti. İkinci kayyım darbesiyle borçların 3’e katlandığını ifade eden Avcı, “Belediye kayyım tarafından büyük bir borç yükü altına sokuldu, fakat kentte elle tutulacak hiçbir hizmet yapılmadı. Biz göreve geldiğimizde kentin temel sorunlarını tespit etmiştik. Bugün hiçbiri çözülmemiş, olduğu yerde duruyor. Mesela kentin temel sorunlarından biri ulaşım sorunuydu. Bunu çözmek için İstanbul Teknik Üniversitesi ile sözleşme noktasına geldiğimiz bir anlaşma vardı, fakat kayyım bunu sonlardı. İmar sorunu aynı şekilde karşımızda duruyor. Ahbap-çavuş ilişkileri devreye girdi. Bu ilişkilerle istenilen yerde imar izni veriliyor. Bu halk arasında ciddi bir rahatsızlığa neden olmuş durumda” diye konuştu.

ARITMA SORUNU ÇÖZMEDİLER

Kentin en büyük sorunlarından birinin arıtma sorunu olduğunu ifade eden Avcı, “Arıtma projesi genel seçimlere yetişsin diye apar topar açtılar. İşin ucuzuna kaçtılar, bazı makinelerden tasarruf yoluna gittiler, koku giderici odaları gereği gibi yapılmadı. Kirli suların toplandığı ana hatlar yenilenmedi. Hem nitelik hem kapasite hem de topladığı yük açısından arıtma şu anda altından kalkamıyor. Dolasıyla arıtma çok ciddi bir koku çevreye yayıyor. Özellikle yaz aylarında arıtmanın bu pis kokusu, kentin en temel sorunlarının başında geliyor” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

Temiz suyu dağıtma sorunun da devam ettiğini anlatan Avcı, çevre yolu sorununu da çözüm kavuşturulmaması nedeniyle sorun oluşturduğunu belirtti. Tarım ve hayvancılığa belediyenin kaynak ayırmaması nedeniyle kent merkezine göçlerin yaşandığına vurgu yapan Avcı, “Bu da kentin yükünün artmasına neden oldu” dedi. Kentin en temel sorunun işsizlik olduğuna dikkat çeken Avcı, “İşsizlik sorunu ile ilgili kayyım belediyesi hiç ama hiç ilgilenmiyor. Bu kentin yerel yönetimi bu sorunlarla ilgilenmek zorundadır. Ama kayyım yönetiminin bu konuda hiçbir çalışması yok ve ilgilenmiyor” diye konuştu.

"KAYYIM HALKA BİR ZULÜMDÜR"

Belediyenin borç yükü nedeniyle taşınmazları sattığını belirten Avcı, “2011 yılında yaşanan depremin izleri olduğu yerde duruyor. Buna rağmen önümüzdeki bir depreme hazırlık çalışması da yok. Belediyenin gayrimenkulleri satılıyor, paralara nereye gidiyor, nereye geliyor? Bu paralar nerelere harcandı bilinmiyor. Şimdi bu temel sorunlar ortadayken, kayyım görüntüyü kurtarma çabasıyla kaldırımları boyuyor. Biz bu sorunlara el atmıştık ve çözecektik ama izin vermediler” diye konuştu. Kayyım ataması halka zulüm olduğunu anlatan Avcı, “Halkın iradesini gasbediyorsunuz, ayaklar altına alıyorsunuz, seçilmiş iradeyi kenara koyuyorsunuz, işinize yarayacak yerel kaynakları tümüyle merkezi iktidar için harcıyorsunuz” dedi.

"MERKEZİ HÜKÜMETİ MEMNUN ETMEK"

Kayyımların toplumu veya kentte yaşayanları önemsemediğini söyleyen Avcı, “Kayyımların tek amacı merkezi hükümeti memnun etmektir. Onların halka hizmet diye bir derdi yoktur. Dolayısıyla kenti, kentte yaşayanları, kentin geleceği bunların umurunda değil. Bizim dönemimizde bu kentte yaşayan tüm toplumsal kesimlerin çıkarları gözetilecekti. Bu konuda çalışmalar yaptık ama kayyım gelir gelmez bunlara müdahale etti. Belediyeye ait olan NUDA Kültür Sanat Merkezi’nin ismini bile değiştirdiler. Perperok Kürtçe Kreşinin ismini değiştirdiler. Kürtçe verilen eğitimi kaldırdılar. Hatta Kürtçe köylerin ve mezraların isimlerini de kaldırdılar” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İHD Adana’da yasağa rağmen seslendi: “Susmayacağız, kayıplarımızın akıbetini sormaya devam edeceğiz"

SONRAKİ HABER

Antep'te Erkaplan Halı’da işçiler zammı söke söke aldı, şimdi sendika için direniyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa