ODTÜ'de Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’ndeki depremzedelere önce ‘çıkın’ dediler sonra barınma ücreti istediler
ODTÜ’de Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi misafirhanesinden çıkarılmak istenen depremzedelerden şimdi de barınma ücreti isteniyor. Depremzedeler istenen ücretlerle misafirhanede yaşayamayacaklarını belirtti
Fotoğraf: Evrensel
Deniz KEMEÇ
Sıla ALTUN
Ankara
6 Şubat depremlerinden sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsünde bulunan Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’ne yerleştirilen depremzedeler çıkarılmak isteniyor.
Depremzedelerin 18 Ağustos günü misafirhaneden çıkarılacağını öğrenen ODTÜ öğrencileri, depremzedelerle Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nde bir araya gelmiş, depremzedeler misafirhane müdürünün misafirhaneyi boşaltmaları için uyardığını anlatmıştı. ODTÜ öğrencileriyle depremzedelerin buluşmasından sonra, depremzede yurttaşların 21 Ağustos’a kadar yaşam merkezinde ücretsiz konaklayabileceğine ancak bu tarihten sonra ücret dahilinde yaşamaya devam edebileceklerine dair bilgilendirme yapıldı.
Depremzedelerden aldığımız bilgiye göre, 21 Ağustos gününden sonra kalmak isteyenlerin, memur olmayanlar için günlük 260 TL, memurlar için ise ortalama günlük 210 TL ödeme yapması gerekiyor. Ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Bu karar açıklanmadan önce, depremzedelerden Yusuf Pişkin, misafirhanenin ücretli olması olasılığına dair şunları söyledi: “Emekli maaşım 7.500 lira. Bu para parayla kalmaya yetmez.”
BİR ÇAYDAN DEVLET Mİ BATAR?
Pişkin, ilk aylarda sorun yaşamadıklarını ancak süreç içinde gelen yardımların azaldığını, çıkan öğünlerin nitelik ve nicelik açısından yeterli olmadığını; bir çayın dahi tartışmasını yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Devletin bu konuda sorumluluk sahibi olduğunu belirten bir diğer depremzede, “Bir bardak çay verse devlet mi batar?” diyerek sitem etti.
Başka bir depremzede ise, yeni doğan bebeğinin gelişiminin yavaş olduğunu, bunun da eşinin yeterli beslenememesinden kaynaklandığını ifade etti.
Misafirhane yönetimi tarafından pazartesiden itibaren yemek verilmeyeceğinin söylendiğini belirten depremzedeler bunun kimin kararı olduğunu merak ediyor. Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi, bu kararın ODTÜ Kafeterya Müdürlüğüne ait olduğunu söylerken ODTÜ Kafeterya Müdürlüğünü aradığımızda ise “Bu konuda misafirhane ile konuşmanız gerekiyor, bu konuyla onlar ilgileniyor” yanıtını aldık.
HASTANEYE GİTMEK DE SORUN
Burada konaklayan depremzedelerin birçoğunun yakınları ya da kendisi Bilkent Şehir Hastanesinde tedavi görüyor. Bu yüzden başka bir yere taşınmak, tedavi sürecini kötü etkileyebilir.
Depremzedeler, kendilerine servis sağlanmadığından tedavilerine devam edebilmek için kendi imkanlarıyla hastaneye gidip geliyor. Aysel Sabuncu’da çalışan görevlilerden birinin bir süreliğine kendi inisiyatifiyle depremzedeleri hastaneye götürdüğünü ancak daha sonra bunun engellendiğini ifade ettiler. Depremzedeler, aralarında bulunan göçmen bir çocuğu hastaneye götürmek durumunda kaldıklarında çocuğu güçlükle muayene ettirebildiklerini söylediler. Taksi fiyatlarının gittikçe pahalılaşması ve hastaneye ulaşımın temel bir ihtiyaç olması nedeniyle depremzedeler servislere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor.
Depremzedelerden birçoğu Aysel Sabuncu’dan çıkarıldıklarında gidecek yerleri olmadığını, konteyner ya da kira yardımı almadıklarını, bu yüzden çıkmamak için direnmenin kendileri için bir seçenek değil zorunluluk olduğunu söylüyorlar.