20 Ağustos 2023 05:19

Görevine geri dönen Doç Dr. Coşkun, üniversite oda vermeyince masasını bahçeye kurdu

KHK ile ihraç edilen Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun mahkeme kararıyla işe iade edildi. Coşkun, üniversite yönetiminin kendisine oda vermemesi üzerine masasını fakülte bahçesine kurdu.

Mustafa Kemal Coşkun'un kişisel arşivi

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamındaki kanun hükmünde kararnameyle (KHK) görevden ihraç edilen Barış Akademisyenleri açtıkları davalar sonucu idare mahkemeleri tarafından işe iade ediliyor. Hukuk mücadelesi sonrası işe iade edilen akademisyenleri bu kez üniversite yönetimlerinin önlerine çıkardıkları zorluklarla mücadele bekliyor. Birçok akademisyen maaşlarının geciktirilmesi, geriye dönük alacaklarının eksik hesaplanması, oda ve ders verilmemesi ya da kalabalık odalarda çalışmaya zorlanmak gibi mobbinge varan uygulamalarla karşı karşıya bırakılıyor. Bunlardan biri de Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi sosyoloji bölümünden Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun. İşe iadesinin ardından kendisine oda verilmemesi üzerine masasını fakülte bahçesine kuran Coşkun, öğrencilerini bekliyor.

"KÖTÜ NİYET VAR"

Üniversite yönetimlerinin ‘Mahkemelerden yürütmeyi durdurma kararı çıkar’ düşüncesiyle işe iade edilen akademisyenlere ilişkin süreçleri ağır işlettiğini dile getiren Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun “Sonuçta işe iade edilen hocalar aynı haklarıyla geri dönmüş oluyorlar. Halihazırda akademisyenlere hangi haklar sağlanıyorsa bütün bunlar bize de sağlanmalı. Sadece oda için söylemiyorum bunları. Birçok sorunla dönmüş bulunuyoruz. Burada kötü niyet var” dedi. Haftada birkaç sefer okula gidip bahçeye kurduğu masada oturduğunu söyleyen Coşkun, üniversiteler daha açılmadığı için öğrencilerin olmadığını, şimdilik çay içerek, bir şeyler okuyarak zaman geçirdiğini ifade etti.

"İADEDEN FAZLA RET KARARI VAR"

İşe iade edilmeden önce yaşadıkları zorlukları anlatan Coşkun “Bu süreçte hem para kazanmamız hem de akademik çalışmalarımıza devam etmemiz gerekiyordu. Ne yazık ki bu süreç akademik çalışmalarımı yavaşlattı. Bunun ötesinde iş bulamadıkları için Mehmet Fatih Tıraş gibi intihar eden akademisyenler oldu. Çoğu meslektaşımız hâlâ üniversitelerine dönemedi. İdare mahkemelerinin kararlarında da iadeden çok ret kararları var. Muhtemelen bana da istinaftan ret kararı çıkacak. Mahkemeler de çok çelişkili kararlar veriyorlar. Çünkü bu siyasi olarak kullanılıyor” diye konuştu.

EĞİTİM SEN: İHRAÇ ETTİKLERİ HOCALARIMIZA YAŞATTIKLARININ HESABINI VERECEKLER

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Mutlu Arslan, üniversite yönetimlerinin ve YÖK’ün ihraç edilen akademisyenlerin işe iadesi konusunda, mahkeme kararlarını uygulamamak ve geciktirmek için elinden gelen her yolu denediğini söyledi. Mahkeme kararıyla göreve başlayan akademisyenlerin, maaşlarının geciktirilmesi, geriye dönük alacaklarının eksik hesaplanması, oda ve ders verilmemesi gibi sorunlarla karşı karşıya bırakıldığını anlatan Arslan, “Uzun yıllar çok ciddi hukuksuzlukla yüz yüze kalan hocalarımızın yaşadıkları haksızlıkların ve kaybettikleri zamanın telafi edilmesi gerekirken mobbing olarak tanımlanabilecek uygulamalarla karşı karşıya kalmaları kabul edilebilir değil” dedi. Akademisyenlerin maruz kaldığı tüm bu durumları kayıt altına aldıklarını belirten Arslan “Bunların sorumluları hakkında yasal girişimlerde bulunacağız. Hocalarımıza bunları yaşatanlar hem hukuk hem de toplum vicdanı önünde hesap verecekler. Üniversitelerdeki karar vericileri bu utancın parçası olmamaya çağırıyoruz. Haklarımızı korumak, bizden çalınanları geri almak için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tekstil patronları 7 ayda 5,5 milyar doları kasasına koydu

SONRAKİ HABER

Maraş Andırın’da orman yangını kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa