Kaçak hafriyat kırma tesisi zeytinliklerin ortasında çalışıyor
İzmir Uzundere’deki zeytinlik alanda Nermanoğlu Hafriyat AŞ’nin kaçak hafriyat kırma tesisi çalışmaya devam ediyor. Yöre halkı İBB'ye seslendi: "Kaçak işletmelere sessiz mi kalacaksınız?"
Fotoğraf: Uzundere köylüleri
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir’in Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi’ndeki hafriyat depolama ve kırım tesisi sorunu devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı raporlarda Melez Deltası Koruma Havzası’nın en uzun kollarından biri ve ana kaynak merkez olduğu belirtilmesine rağmen Uzundere’de hafriyat dökümü ve kırım tesisi çalışmaya devam ediyor.
Eski Buca Cezaevi yıkımında “asbest raporu” olmadığı iddiasıyla gündeme gelen, İzmir Büyükşehir Belediyesi binası yıkımı dahil kamu kurumlarının yıkım ihalesini alan Nermanoğlu Hafriyat AŞ’nin Uzundere’deki kaçak hafriyat işletmesinin faaliyeti zeytinlik alanda sürüyor.
Bölgenin İzmir Büyükşehir Belediyesinin adeta kaçak hafriyat moloz döküm sahası haline getirildiğini söyleyen Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür ile yaşadıkları sorunları ve son gelişmeleri konuştuk.
“İMARA AYKIRI İŞLETME YIKILMIYOR”
Uzundere Mahallesinde bulunan kaçak hafriyat ayrıştırma tesisinin kaldırılması için defalarca kez girişimlerde bulunduklarını söyleyen Gür, “Uzundere Vadisi 786 nolu parselde hafriyat kırım işlemini sürdüren Nermanoğlu AŞ’ye ait tesisin imar planlarına ve çevre kanununa açıkça aykırı olduğu bilindiği halde neden yıkılmıyor? Gaziemir Belediyesinin yıkım kararı ortadayken insan ve çevre sağlığını tehlikeye atan tesisin imar kanununa aykırı şekilde hafriyat işlemeye devam ediyor” dedi. Alanın koruma altında olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirten Gür, “Bölgenin heyelan bölgesi olduğu bilindiği halde hâlâ önlem alınmaması tam anlamıyla aymazlıktır” diye konuştu.
“TARIM ARAZİLERİNE ZARAR VERİN İŞLETMELER YIKILSIN”
Dernek olarak yıllardır çevreyi ve insanı korumak için mücadele verdiklerini vurgulayan Gür, “Batıçim ile 5 yıl hukuk mücadelesi sonucu şirketi tazminat ödemeye mahkum olmuştu. Aynı alandaki beton firmasının tesisi şikayetlerimiz sonucunda imar kanununa aykırılığı nedeniyle Gaziemir Belediyesi tarafından yıkılmıştı. Yıllardır zeytinliklerle kaplı tarım arazilerine zarar veren hafriyat işletmesinin de bir an önce yıkılmasını istiyoruz. Hukuksuz işlem yapanlar, buna göz yumanlar bizi yordu” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAK İŞLETMELERE SESSİZ Mİ KALACAK?”
Defalarca kez ilgili makamları hafriyat depolama ve kırım tesisi konusunda uyarmalarına rağmen sonuç alamadıklarını belirten Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür; “Kaçak işletmelerin ceremesini biz Uzundereliler çekiyoruz. Bilindiği halde ‘izinsiz, kaçak’ iş yapan bu şirket hakkında hiçbir işlem yapılmıyor. Belediye mülkiyetine izinsiz elektrik direği dikenler, köylüyü hâlâ mağdur etmeye devam ediyor. 300 yıllık bir geçmişe sahip Uzundere köylüleri olarak tarımla uğraşmaya devam ediyoruz. Tarıma özel önem verdiğini her fırsatta belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e sesleniyoruz; şehrin orta yerine sıkışıp kalan son zeytinlikleri, tarlaları, bağları, bahçeleri ruhsatsız kaçak işletmelerin yutmasına sessiz mi kalacaksınız.”