ODTÜ öğrencileri barınma hakları için direnen depremzedelerle buluştu
ODTÜ öğrencileri, depremzedelerin misafirhaneden çıkarılacaklarının duyulması üzerine Aysel Sabuncu’da kalan depremzedeleri ziyaret etti.
Şeval TOSUN
Ankara
Deprem felaketinin ardından altı aydan fazla zaman geçti. Buna rağmen birçok yerde depremzedelerin barınma sorunları devam ediyor. Ankara Valiliği tarafından ODTÜ Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’ne yerleştirilen depremzedelere, WhatsApp üzerinden gönderilen bir mesajla 18 Ağustos’a kadar odalarını boşaltmaları söylenmişti. Depremzedeler başka gidecek yerleri olmadığını, hala Ankara’da tedavi görmekte olan yakınlarının olduğunu belirtmişlerdi.
ODTÜ öğrencileri, depremzedelerin misafirhaneden çıkarılacakları duyumu üzerine 18 Ağustos günü Aysel Sabuncu’da kalan depremzedeleri ziyaret etti. Öğrenciler, depremzedelerin yanında olduklarını belirttiler.
MİSAFİRHANE ÜCRETİ DEPREMZEDELERDEN İSTENMEYE BAŞLADI
18 Ağustos günü depremzedeler misafirhaneden çıkmamış, bunun üzerine aynı akşam gruba “21.08.2023 tarihi itibarıyla konaklamak isteyen depremzede aileleri ücretli konaklayabilecektir” bilgisi iletilmişti. Depremzedeler, bu ücreti veremeyecek durumda olduklarını söyledi. Süreç içerisinde gelen bilgilerin resmi belgesini görmeyi talep eden depremzedeler, belgelerin onlara gösterilmediğini söyledi.
Misafirhanede ailesinin yanında refakatçi olarak konaklayan depremzedelerden biri olan Nurettin durumu şöyle anlattı:
“Depremden sonra 'Depremzedeler kamu misafirhanelerinde 1 yıl ücretsiz konaklayabilecek' dediler. 6 ay burada kaldıktan sonra bir mesajla 18 Ağustos’ta çıkmamızı istediler. Ardından ODTÜ öğrencileri bizi ziyarete geldi, medya sesimizi duyurdu. Bu sefer de '21 Ağustos’a kadar ücretsiz kalabilirsiniz, sonrasında kalmaya devam etmek istiyorsanız günlük olarak ücret ödemeniz gerekiyor' dediler. Memurların günlük ücreti 210, memur olmayanların 260 lira olacakmış. 15 gün kaldıktan sonra memurlar günlük 130, memur olmayanlar 160 lira ödeyecekmiş. Benim bu parayı ödeyecek durumum var mı? 5 Şubat’ta vardı. Arabam, evim de vardı. 8 evim içindekilerle birlikte yıkıldı. Kirasıyla geçindiğim dükkân dümdüz oldu. Geriye burada tedavi gören yakınlarımız kaldı. Biz en azından onlar iyileşene kadar burada barınmak istiyoruz.”
"KONAKLAMA ÜCRETİ KARŞILAYABİLECEK DURUMDA OLSAM BAŞKA YERDE KALMAK İSTERİM"
Misafirhanedeki yaşam şartları yetersiz olmasına rağmen orada kalmak zorunda olduklarını belirten depremzedelerden biri olan Mahmut Gümüş, “21 Ağustos’tan sonra ücretli kalma kararı rektörlük tarafından alınmış. Günlük konaklama ücretini karşılayabilecek durumda olsam başka yerde barınmayı tercih ederdim. Biz buna sonuna kadar direneceğiz. Ücretsiz kalmaya devam edeceğiz.” diyor. 20-25 gün boyunca 3 günlük periyotlarla aynı yemekleri yediklerini, akşam yemeği öğle saatlerinde getirildiği için bazı yemeklerin akşama kadar sağlık açısından riskli hale geldiğini, mutfağı depremzedelere kapattıkları için çay, kahveye bile ulaşımlarının zorlaştığını belirten bir diğer depremzede Yusuf Pişkin, “Burada insani şartlarda yaşamayı devletten talep ediyoruz. Birkaç bardak çay içmek, günlerce aynı yemeği yemeyelim demek lüks mü? 6 Şubattan önce biz de ütülü pantolonlar, boyalı ayakkabılar giyiyorduk. Şimdi hiçbir şeyimiz yok. Yerseniz yiyin, yemezseniz siz bilirsiniz demek insani değil" diyerek talebini dile getiriyor.
“ODTÜ ÖĞRENCİLERİ VE MEZUNLARI DIŞINDA HİÇBİR YETKİLİ HALİMİZİ SORMADI”
Ücretli konaklama uygulamasının rektörlük tarafından alınan bir karar olduğunu hatırlatan depremzede Yusuf Pişkin, okul yönetimi tarafından orada istenmediklerini, okul tarafından gönderilen görevlinin ‘Bugün son yemeğinizi aldınız’ gibi söylemlerde bulunduğunu aktarıyor. “ODTÜ öğrencileri bize destek olmak, burada olanları dinlemek için geldiler. ODTÜ Mezunlar Derneği beslenme koşullarımızı iyileştirmek için yemek gönderdi. Onun dışında hiçbir yetkili halimizi sormadı.”
MİSAFİRHANEYE ULAŞIM DA ÜCRETLİ
Misafirhaneye özel araç dışında ulaşım olmadığı için hastaneye her gidiş gelişinde 250-300 TL taksi parası ödediğini aktaran Nurettin “Bizi bu ücra köşede belgesiz, resmi olmayan bir şekilde nasıl bıraktınız?” diye soruyor. Kira yardımına başvurduktan sonra yardım almaya başlayan, ancak misafirhanede kaldığı önceden sistemde görünmediği için aldığı yardım miktarının geri istendiğini aktaran Mahmut Gümüş ise bu miktarı ödeyecek durumunun olmadığını belirtiyor.
DEPREMZEDELER YILDIRMALARA RAĞMEN HAKLARINDAN VAZGEÇMİYOR
Depremin üzerinden geçen zamana rağmen yaşam şartları tam olarak iyileştirilmeyen depremzedeler ilk olarak misafirhaneden çıkarılmaya çalışıldı. Bu uygulamanın karşısında birlikte mücadele eden depremzedelere bu kez de misafirhanede ancak ücretli şekilde konaklayabileceklerini söylediler. Depremzedeler bu karara karşı da birlik olacaklarını, ücretsiz barınma ve nitelikli beslenme haklarından vazgeçmeyeceklerini yineliyor.