YKS: Çağ nüfusunun yüzde 75'i "mezuna kalıyor"
"YKS’de lise son sınıf düzeyinde 855 bin 467 kişinin puanı hesaplandı. Bunlardan 298 bin 548’i bir yükseköğretim programına yerleştirişmiş gözüküyor. Bunun çağ nüfusa oranı yüzde 23.72 yapıyor."
Fotoğraf: DHA
Adnan GÜMÜŞ
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) düzenlediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre yerleştirme sonuçları açıklandı. Bir yükseköğretim programına yerleştirilen öğrenci sayısı 1 milyon 64 bin olarak açıklanmış bulunuyor.
Tablo Öğrenim Durumuna Göre Yerleştirme Puanı Hesaplanan, Tercih Yapan ve Yerleşen Aday Sayıları (ÖSYM)
Bu sayı, oldukça büyük gözükmekle birlikte ayrıntılarda bazı çarpıklıklar ortaya çıkıyor.
TOPLAM SINAVA GİRENLERİN ANCAK YÜZDE 35.51’İ YERLEŞTİRİLEBİLDİ
2023 yılı YKS başvurusu 3 milyon 527 bin olarak açıklanmıştı. Bunlardan 2 milyon 995 bin 638’i sınava girmişti. Yerleştirilen toplam 1 milyon 63 bin 807 kişi sınava girenlere oranlandığında ancak yüzde 25.51’i yerleştirilebilmiş bulunuyor.
Yerleştirilenlerin Yerleştirme Puanı Hesaplananlara Oranı (Yüzde)
ÇAĞ NÜFUSUNUN SADECE YÜZDE 24’Ü YERLEŞTİRİLEBİLDİ
Yükseköğretim programına yerleştirmede en önemli ölçüt çağ nüfusudur. TÜİK’e göre 17 yaş grubu 2022 aralık sonu itibarıyla 1 milyon 258 bin 611 kişi idi. Lise son sınıf düzeyinde olanları çağ nüfusundan varsayarsak, son sınıf düzeyinde 855 bin 467 kişinin puanı hesaplanmıştı. Bunlardan ancak 298 bin 548’i bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş gözüküyor. Bunun çağ nüfusuna oranı yüzde 23.72 yapıyor.
Son Sınıf Düzeyinde Yerleştirilenlerin Çağ Nüfusuna Oranı (Yüzde)
MEZUNA KALMAK NE DEMEK? DÖRTTE ÜÇÜ YA HİÇ YOK YA DA BİR YILI HEBA OLUYOR
Çağ nüfusu ile kıyaslayınca gençlerin en az üçte biri yükseköğretime hiç başvurmuyor veya lisede eğitim sürecini terk etmiş bulunuyor. Bunların ayrıntılı olarak araştırılması gerekiyor. Gençlerin üçte ikisi de her ne anlama geliyorsa ‘mezuna kalıyor’ yani bir, iki yıl dershane veya açıkta kalıyor. En dinamik yaşlarında bir, iki yıl sağlıklı bir eğitim öğretim sürecinden uzak kalıyorlar. Buna çare bulunması gerekiyor.
Dershaneler, etüt merkezleri müşteri bulabilmek için öğrencilerin bir kısmına tercih yapma tavsiyesinde bulunuyor olabilir. Bunların da araştırılması gerekmektedir. Bu gençler için o bekledikleri yıla dair yaygın eğitim altında kültür, sosyal ve kısmi çalışma programları geliştirilmelidir. Bir diğer çarpıklık ise çok sayıda kişinin özellikle ulaşım vb. öğrenci indirimlerinden yararlanmak için herhangi bir programa kaydolmak için sınava giriyor olmasıdır.