21 Ağustos 2023 12:53

"Birileri servet dağı yapsın diye Latmos Dağı yok ediliyor!"

Acele olarak kamulaştıran Söke Çavdar köyü yakınında tarihi sit alanları gezen Arkeolog Selahattin Aydın, bölgede korunması gereken çok önemli arkeolojik buluntular olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Selahattin Aydın

Paylaş

Özer AKDEMİR

Yatağan Termik Santraline kömür temini için geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı kararı ile acele olarak kamulaştırılan Söke Çavdar köyü yakınında tarihi sit alanları olduğu ortaya çıktı Tarihi kalıntıların bulunduğu bölgeye giden Latmos Platformu’ndan arkeolog Selahattin Aydın, bölgede korunması gereken çok önemli arkeolojik buluntular olduğunu söyledi.

KÖMÜR MADENİ İÇİN KAMULAŞTIRILAN SİT ALANI

Son yıllarda kuvars ve feldspat madenleri tarafından delik deşik edilen Latmos (Beşparmak) dağlarında şimdi de linyit madenciliği için acele kamulaştırma kararı verildi. Etrafı kuvars ve feldspat madenleri ile çepeçevre sarılan Çavdar ve Mersinbelen köyleri yakınındaki 19 parsel alan için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile alınan acele kamulaştırma kararı 18.08.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Yöre halkının en önemli geçim kaynaklarından olan fıstık çamları ve zeytinliklerin bulunduğu alanlarda yapılmak istenen kömür madenciliği için kamulaştırılan alanlardan 9 parselin tarihi sit alanı içinde olduğu ortaya çıktı.

Kamulaştırılan alanlardaki tarihi kalıntıları inceleyen arkeolog Selahattin Aydın, bölgede yapılan madencilik faaliyetlerinin yol açtığı çevresel kirliliğe de dikkat çekti.

“İÇME SUYU BARAJINA AKAN SARIÇAY KİRLENİYOR”

Kamulaştırma yapılan alanlarda fıstık çamları, sit alanları, yaşam alanları ve Söke, Kuşadası gibi ilçelerin içme suyunu karşılaması planlanan Sarıçay Barajı’na dökülen Sarıçay ırmağının bulunduğunu belirten Aydın,  “Daha önce işletilen kömür madeninin yol açtığı kirlilik Sarıçay’ın hemen kenarında. Derenin yanında feldspat ve kuvars madenleri de var. Bu madenler suyu kirletiyor” dedi.

“KARYA KENTİ KÖMÜR OCAĞI MI OLACAK?​”

Kamulaştırılan alanlarda tarihi yapı kalıntılarının bulunduğunu belirten Aydın şunları söyledi; “Gezdiğimiz alanda her yer seramik ve kiremit parçaları ile dolu. Bölgedeki yayla evlerinin yapımında kullanılan malzemeler tarihi kalıntılardan devşirilen  taşlarla yapılmış. Evlerin duvarlarında üzerine yazı olan duvar taşları var. Bu yapılan 2400-2500 yıl öncesinde eski Karya tipi duvar yapısı. Küçük yayla evi, muhtemelen eskiden bir savunma kulesinin duvarına yapılmış ve yaşam burada devam etmiş” .

Kömür ocağı yapılmak istenen alanın bir Karia şehri olan Amyzon'un çeperlerinde olduğunu belirten Aydın, "Köristan alanı da yine kentin savunmasıyla ilintili bir başka noktası. Duvar stilinden MÖ 4.-3. yüzyıl ama alanda çalışma yapılsa kimbilir daha ne çıkacak. Amyzon, Köristan ve Küçük Çavdar Savunma Kulesi aynı anlayış ve kültür tarafından kullanılmaktaydı" dedi.

“LATMOS MİLLİ PARK OLMALI”

Bu tarihi kalıntıların mutlaka korunması gerektiğini belirten Aydın “Buralar çok değerli alanlar. Birileri daha çok kazansın, servet dağları biriktirsin diye bu alanlar yok ediliyor. Latmos Platformu olarak bizler de Latmos’u bütünlüklü bir şekilde koruyabilmek için elimizden geleni yapacağız. Herkesi Latmos’un sesi olmaya ve onu koruyabilmemiz için bizlere katılmaya çağırıyoruz. Latmos Milli Park olmalı…” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İzmir’den Petrol-İş üyesi işçiler: Sendika bürokrasisine karşı işçilerin birliği kurulmalı

SONRAKİ HABER

RTÜK'ten VOA Türkçe'ye erişim engeli ihtarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa