EMEP Milletvekili İskender Bayhan: Örgütlü işçi sınıfı siyasete yön vermeli
İzmir’de mücadele eden işçileri ziyaret eden EMEP Milletvekili İskender Bayhan, " Biz de parti olarak atacağınız hem adımda hem mecliste hem de alanda yanınızda olacağız" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı İskender Bayhan İzmir’de insanca çalışma koşulları, insanca yaşanabilir ücret ve iş güvencesi için mücadele eden işçileri ziyaret etti.
Seçimlerin üzerinden iki ay geçmesine rağmen AKP iktidarının siyasal ve ekonomik baskılarına karşı Türkiye’nin birçok yerinde işçi ve emekçilerin hak arama mücadelesi içerisine girdiğini söyleyen Bayhan, örgütlü işçi sınıfının sendikalardan başlayarak siyasete yön vermesi gerektiğini dile getirdi.
İlk olarak geriye dönük alacakları için 8 gün boyunca iş bırakma eylemi düzenleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi işçileri ziyaret etti. Sağlık-İş Sendikası İş Yeri Temsilcilik odasında sendika yönetimi, iş yeri temsilcileri ve işçilerle bir araya gelen Bayhan, işçilerin verdiği mücadeleyi, sorunlarını ve taleplerini dinledi.
“BİRLİKTELİĞİMİZİ BÜYÜTEREK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Hastane yönetiminin politikalarından dolayı sadece ücret değil birçok konuda sorun yaşadıklarını anlatan işçiler, “Ücretlerimiz döner sermayeden yapılıyor. Bu yüzden çok sorun yaşıyoruz. Özellikle KHK ile kadroya geçen işçilerin ücretlerinin ödenmesi her seferinde sorun oluyor. Bizlerin en önemli iki talebi var; biri ücretlerimizin genel bütçeden ödenmesi, ikincisi ise meslek kodlarımızın tanınması” dedi. Hakları için mücadeleden geri durmayacaklarını ifade eden işçiler, “Haklarımızı savunmak için birlikteliğimizi büyüterek mücadelemizi sürdüreceğiz” diye ekledi.
“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM MÜCADELELERE TANIK OLACAĞIZ”
Mücadele ve dayanışma ihtiyacına dikkat çeken EMEP Milletvekili İskender Bayhan ise Pekintaş, Corning Kablo, Ağaç AŞ, Şireci işçisinin kazanımı ve Akbelen köylülerinin mücadelelerine değinerek konuşmasına başladı. İki ay içerisinde çok sıcak işçi mücadelelerinden geçildiğini ve metal işkolunda MESS ile yapılacak 150 bin metal işçisinin toplu iş sözleşmesi sürecini hatırlatan Bayhan, “Dolayısıyla biz önümüzdeki dönem Mecliste de fabrikalarda da hastanelerde de iş yerlerinde emekçilerinin alın terinin karşılığını alma ve bu anlattığımız çalışma düzeninin iyileşmesi için mücadelelere tanık olacağız” dedi.
Türkiye’de GSMH’nın yüzde 28’ini nüfusun yüzde 90’ının aldığını belirten Bayhan, “Orada adil olmayınca burada da böyle oluyor. Şimdi şu adil mi? Kamu bankaları yüzde 400 kâr elde ediyor senin burada elektrik kesilir diye maaşın ödenmiyor. Bu sistemin bir mantığı var mantıksız değil. Çünkü böyle aşırı kâr elde edilebiliyor” diyerek, sermayedarların ve AKP iktidarının işçi ve emekçilere nasıl baktığını tarif etti.
“İŞÇİLERİN HAK MÜCADELESİ ANINDA DEMOKRASİ VE DEVLET DERSİNE DÖNÜŞÜYOR”
Bayhan, “Şimdi nereye gitsem nerede işçi hakkını arasa devlet ve demokrasi dersiyle karşı karşıya kalıyor. Pekintaş işçisi, AKP’ye oy vermiş, Yeniden Refah’a oy vermiş, MHP’ye oy vermişler. Ziyarete gittik Emek Partisi olarak ‘Biz devleti, valinin kim olduğunu burada öğrendik’ dediler. ‘Düzce valisinin bizim valimiz olmadığını, emniyet müdürünün bizim emniyet müdürümüz, devletin bizim devletimiz olmadığını öğrendik’ dediler. Her hak mücadelesi anında demokrasi ve devlet dersine dönüşüyor” ifadelerini kullandı.
“ÖRGÜTLÜ OLURSAK DAHA ÇOK SES GETİRİRİZ”
Bu düzeni değiştirme mücadelesinde işçilerin örgütlenmesinin önemini vurgulayan Bayhan sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz de örgütlü olarak parlamentoda işçilerin taleplerini dile getirmemiz lazım ama burada işçi temsilcisi arkadaşlar oturup kendi açıklamasını yazacak ben sizin sözcünüz olacağım. Kendi sözünüzü ve kendi talebinizi siz belirleyeceksiniz. Bir soru önergesi mi vereceğiz, beraber yazacağız, siz soracaksınız. Bize de hayatın öğrettiği bir şey var bu işi beraber yapmamız lazım. Ne kadar örgütlü yaparsak daha çok ses getiririz. İki seneye ekonomi düzelecek iddiasının hikayeden ibaret olduğunun altını çizen Bayhan, işçi sınıfının sendikalardan başlayarak siyasete yön vermesi gerektiğini dile getirdi.
“KADROYA GEÇMEK İSTİYORUZ”
Daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sağlık İşleri Dairesi bünyesinde taşeron işçi statüsünde görev yapan 86 Evde Bakım Hizmetleri işçilerini ziyaret etti.
Kadrolu çalışma, düzenli ve yeterli bir ücret için yaptıkları eylemler hakkında bilgi veren işçiler, “Kadroya geçmek istiyoruz. Belediyedeki diğer birimlerden daha fazla çalışıyoruz. Belediye yönetimiyle görüşmemiz oldu. Bize önce ağustos ayında kadro sorunumuzun çözüleceği söylendi. Şimdi ise ‘31 Aralık’ta sözleşmeniz sona eriyor’ diyerek ertelediler. Yasal olarak taşeron şirket ve belediye karşılıklı sözleşmeyi feshederse 31 Aralık tarihini beklemeye gerek yok ama sorunumuza net bir çözüm üretilmiyor. Mülakata çağrılan işçiler var ama biz bu süreci oyalama olarak düşünüyoruz. Verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz” dedi.
Evde bakım işçilerinin sorunlarını ve talepleri dinleyen Bayhan, “İşçilerin örgütlü birlikteliği her zaman önemlidir. Bu yüzden örgütlülüğünüze güveneceksiniz. Buradan çıkış yolu sizin mücadelenizle olacak. Biz de parti olarak atacağınız hem adımda hem mecliste hem de alanda yanınızda olacağız” diye ekledi.
(İzmir/EVRENSEL)