21 Ağustos 2023 15:48

Sputnik grevi 5. günde ziyaretlerle sürdü | "Bu grev bizim de mücadelemiz"

Grevlerini 5 gündür sürdüren Sputnik çalışanı gazetecileri KESK Ankara Şubeler Platformu ziyaret etti. İstanbul'daki grev alanını ise Sol Parti İstanbul İl Örgütü ziyaret etti.

Fotoğraf: TGS

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı (Sputnik) Türkiye Bürosu arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve işten atmalar yaşanması üzerine başlayan grev 5'inci gününde. 

KESK Ankara Şubeler Platformu, Sputnik’in Ankara'daki ofisi önünde grevdeki gazetecileri ziyaret etti. Gazeteciler ve kamu emekçilerinin düzenlediği ortak basın açıklamasında konuşan TGS Ankara Şube Başkanı Sinan Tartanoğlu, 5 gündür adil bir ücret ve işten çıkarılanların işe iadeleri için mücadele ettiklerini söyledi. Sendikaların desteğiyle mücadelelerinin büyüdüğünü belirten Tartanoğlu, kendileri gibi toplu sözleşme masasında olan KESK’in Sputnik grevine desteği için teşekkür etti. 

TOPLU SÖZLEŞME VE ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ AÇISINDAN EN KÖTÜ ÜLKELERDEN BİRİ

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise bu mücadelenin aynı zamanda kamu emekçilerinin mücadelesi olduğunu söyledi.

Bozgeyik, “Türkiye’de sendikalar, uzun süreden beri toplu sözleşme ve grev haklarını kullanma noktasında çok kötü durumda. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Küresel İşçi Hakları Endeksi’ne de baktığımızda, Türkiye’nin toplu sözleşme yapma ve örgütlenme özgürlüğü açısından dünyada en kötü 10 ülke arasında olduğunu ifade edebiliriz" dedi.

İşçilerin yüzde 85’inin örgütsüz olduğunu, geriye kalanların ise sadece yüzde 7’sinin toplu sözleşme hakkı bulunduğunu söyleyen, adil olmayan çalışma yaşamının demokratikleştirilmesine yönelik de mücadele ettiklerini belirtti.

Milyonlarca kamu emekçisi olarak toplu sözleşme sürecinde olduklarını belirten Bozgeyik, bu enflasyonist ortamda kamu emekçileri ve emeklilerine reva görülen ücretin ise yoksulluk sınırının yarısına denk geldiğini ifade etti.

"PATRON TALEPLERİ BİR AN ÖNCE KARŞILAMALI"

Bugün Sputnik’te çalışan gazetecilerin insanca yaşanacak bir ücret ve toplu sözleşme taleplerinin karşılanmaması nedeniyle en doğal demokratik ve anayasal hakları olan grev hakkını kullandığını dile getiren Bozgeyik, patronun bir an önce Türkiye Gazeteciler Sendikasının muhataplığında toplu sözleşmedeki talepleri karşılaması gerektiğini söyledi.

Kamu toplu sözleşme sürecinde de KESK olarak grev oylamasını başlattıklarını duyuran Bozgeyik, emekçilerin hep birlikte ve ortak mücadeleyle örgütlenme ve toplu sözleşme hakkını elde edebileceğini söyledi.

SOL PARTİDEN DAYANIŞMA ZİYARETİ

İstanbul'daki grev alanını ise Sol Parti İstanbul İl Örgütü ziyaret etti. Sol Partililer "Sefalet ücretine hayır! İnsanca yaşanır ücret! Direnen emekçilerin yanındayız!" pankartı açtı.

 

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'daki orman yangınlarında 80 yaşındaki çoban hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İlhan Sami Çomak için denetimli serbestlik başvurusu | “Yargılaması gibi bir garabete dönüşmesin”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa