Fransa Nijer’e müdahale için hava sahası arıyor: Cezayir reddetti
Cezayir’in, Fransa’nın Nijer’e askeri müdahale için hava sahasını kullanma talebini reddettiği bildirildi.
ECOWAS Genel Kurmay Başkanları | Fotoğraf: Kwame Adzaho Amenortor/AA
Cezayir’in, Fransa’nın Nijer’e askeri müdahale için hava sahasını kullanma talebine olumlu yanıt vermediği belirtildi.
Devlet radyosunun haberine göre, Cezayir’in güç kullanımına her zaman karşı olduğu vurgulanarak, Nijer’deki askeri darbeye ilişkin tavrının açık ve net olduğu kaydedildi.
Cezayir’in ret yanıtıyla karşı karşıya kalan Fransa’nın Fas’a yöneldiği belirtilen haberde, Fas makamlarının Fransa’nın askeri müdahale için hava sahasını Fransız savaş uçaklarını açma kararı aldığı iddia edildi.
Cezayir, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Nijer’e olası bir askeri müdahalesine tepki göstermişti.
ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, cuma günü Gana’nın başkenti Akra’da düzenledikleri toplantıda Nijer’e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu duyurulmuştu. ECOWAS, askerlerin emir gelir gelmez müdahaleye hazır olduğunu ilan etmiş ancak bu olası operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini paylaşmamıştı.
Öte yandan hazırlıklara rağmen müdahalenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair netlik olmadığı, ülkelerin bu konuda fikir birliği içinde olmadığı da tartışılıyordu.
NE OLMUŞTU?
Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tiani, 28 Temmuz’da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.
Darbe ardından ABD ve Fransa başta olmak üzere Batılı emperyalistlerin müttefiki olarak hareket eden Nijerya yönetimindeki ECOWAS askeri müdahale tehdidinde bulunmuş, üye ülkeler askeri birlikleri hazırlamaya başlamıştı.
Ancak ECOWAS’ın verdiği tarih geçmesine rağmen müdahalede bulunmaması, ABD’nin yeni Nijer büyükelçisinin göreve başlaması ve kimi diplomatik girişimler ve açıklamalar, müdahalenin olmayabileceği yorumlarına da yol açmıştı.
Nijer’e olası bir askeri müdahalenin bölgesel bir savaşa açma tehlikesi olduğu uyarıları da yapılıyor. Burkina Faso ve Mali’deki askeri yönetimler Nijer’e müdahalenin kendilerine de “savaş ilanı” olacağını duyurmuş, Gine ve Cezayir gibi ülkeler de müdahaleye karşı çıkmıştı.
Fransa yetkilileri ise bir askeri müdahale hazırlığı yapmadıklarını ileri sürmüşlerdi.
Afrika Birliği (AfB), Nijer'in üyeliğini askıya almıştı. (DIŞ HABERLER)