23 Ağustos 2023 11:20

Kadıköy’de iki temizlik işçisi saldırıya uğradı: İlk değil son da olmayacak

Kadıköy Belediyesinde temizlik işçisi olarak çalışan Dilek Döven ve Sait Sarı hastane önünden çöp alırken hasta yakınlarının saldırısına uğradı.

Fotoğraf: Kadıköy Belediyesi işçileri

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Kadıköy Belediyesinde çalışan iki temizlik işçisi hastane önünden çöp alırken hasta yakınlarının saldırısına uğradı. Darp raporu alan ve saldırganların gerekli cezayı almasını isteyen işçiler, yaşadıkları saldırının ilk olmadığını söyledi. İşçilerin örgütlü olduğu Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Nazan Gevher Çam Ay, “İşçi sokakta iş güvenliğini kendi sağlamak zorunda kalıyor” dedi.

Kadıköy Belediyesinde temizlik işçisi olarak çalışan Dilek Döven ve Sait Sarı pazartesi günü Kadıköy’deki Özel Medical Park Hastanesinin çöplerini araçla aldıktan sonra hastanenin sokağına yanlış park eden bir özel araç yüzünden hastanenin sokağından çıkamadı. İşlerine devam edebilmek için aracın sahibini bulmaya çalışan işçiler, hastanenin görevlilerine hastane içinde duyuru yaptırdı. Yapılan duyurudan sonra yanlış park eden aracın başına gelen şahıs temizlik işçileriyle tartışmaya başladı. Temizlik işçisi Dilek Döven o tartışmaya dair “Aracın sahibi, aracın kapısını açar gibi yaptı geri kapattı. Sonra bize dönerek, ‘Cenazemiz var 5 dakika bekleyemediniz mi?​’ dedi. Biz ‘Başınız sağ olsun’ dedik aracın geçmesi gerektiğini söyledik. Bunu deyince Sait’e bir yumruk salladı. Daha sonra ben peşinden koştum, bana da vurmaya başladı. İçeriden bir akrabası daha geldi. İkisi birden öldüresiyle kadar dövdüler” dedi.

“ÖLDÜM SANDIM”

Daha önceden beyin kanaması geçiren ve güneşe dahi çıkması yasak olan Sait Sarı ise yaşadıklarını, “Öldüm sandım” diyerek anlattı. Sarı, 2021 yılında beyin kanaması geçirdiğini bu yüzden başına alacağı darbelerden özellikle sakındığını fakat hasta yakınından gelen yumruğa mani olamadığını söyleyerek, “Ben bu belediyede 2012 yılından beri çalışıyorum. Birçok farklı iş yaptım, hepsinde de vatandaşla biz muhatap oluyoruz, yüz yüze kalıyoruz. Bazen oluyor hıncını bizden çıkarıyorlar. O gün de öyle bir gündü. Adama başınız sağ olsun dememize rağmen, anlayışla karşılamamıza rağmen saldırdı. Böyle bir şey beklemiyordum yumruğu yiyince yere düştüm kafamı asfalta çarptım sonra ışıklar gitti, öldüm sandım. Ben kavgadan uzak duran biriyim çünkü en ufak darbede hayatımı kaybedebilirim” diye konuştu. Yetkililerden kimsenin kendisini aramadığını söyleyen Sarı, “Belediye işçilerine sahip çıksın, failler bir an önce cezasını alsın” dedi.

“İŞÇİ SOKAKTA İŞ GÜVENLİĞİNİ KENDİ SAĞLAMAK ZORUNDA KALIYOR”

İşçiler uğradıkları saldırıdan sonra darp raporu aldı. Dilek Döven’in dudağına 6 dikiş atıldı, kafasında ve burnunda kırıklar var. İki dişini kaybetti. Sait Sarı da başında tamponla dolaşıyor, onun da dudağında dikişler var. Yaşadıkları saldırının ilk olmadığını hemen her gün belediye işçilerinin bu tip saldırıların kıyısından döndüğünü anlatan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube İş Yeri Temsilcisi Savaş Bakır, “Az evvel bir süpürgeci aradı, kurye ile tartışmış ‘Ne yapayım?​’ diye bana soruyor. ‘Ey başını devam et cevap verme’ diyebildim ne yapacağız ki başka? Hemen her gün çeşit çeşit insanla muhatap oluyoruz. Kimin ne yapacağı belli değil. İşçi kendini koruyabilecek pozisyonda da değil. Üstündeki üniformanın sana getirdiği bir korku var işten atılırım korkusu. İşçilerin anasına sövüyorlar, mecbur başını eğip yürüyor. Kavgadan korkmasa işten atılmaktan korkuyor. ‘Bu saatte süpürge mi olur bu saatte çöp mü alınır’ her gün bunları duyuyoruz, alamasak ne yapacağız?​” dedi.

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Nazan Gevher Çam Ay, “Kamu hizmeti verdiğimiz için sürekli yurttaşlarla yüz yüze kalıyoruz. Tıpkı sağlık emekçilerinin yaşadığı gibi sorunları biz de yaşıyoruz. Belediye işçisi sokakta iş güvenliğini kendi sağlamak zorunda kalıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Silahlanın' çağrısı yapan imam görevine döndü

SONRAKİ HABER

Baraj kıyısına vuran balıklar, endüstriyel atık ve oksijen yetersizliğinden öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa