23 Ağustos 2023 15:03

Yangın çıkış nedenlerini ortadan kaldırmadıkça daha çok orman yanar

Orman yangınlarının çıkış nedenleri ortadan kalkmadıkça daha çok ormanın yanacağını belirten Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Orman Genel Müdürlüğü personel sayısı ve denetimlerin yetersiz olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Enishan Keskin/AA

Paylaş

Nisa Sude DEMİREL
İstanbul

Çanakkale'de önceki gün başlayan ve bin 500 hektar alanın yandığı orman yangınında 9 köy boşaltıldı, bu köylerde yaşayan 1251 kişi de kentteki çeşitli kamu kurumlarının misafirhaneleri ile KYK yurtlarına yerleştirildi. Dumandan etkilenen 81 kişi ise hastanede tedavi edildi.

İki günlük müdahalelere rağmen rüzgarın hızının saatte 70 kilometreye ulaşması, ekiplerin müdahalesini güçleştirdi. 4 gece görüşlü helikopter yangına müdahalesini sürdürürken, havanın aydınlanması ile diğer helikopterler de müdahale için harekete geçti.

Orman yangınlarının çıkış nedenleri ortadan kalkmadıkça daha çok ormanın yanacağını belirten İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Yangının kontrol altına alındığı yönünde bilgiler geliyor. Fakat bu şiddetli rüzgar koşullarında yangın kontrol altına alınsa bile rüzgarın yön değiştirmesi, biraz daha sert esmesi durumunda yeniden yangın başlayabilir ya da yeni yerlere sıçrayabilir” dedi. 

“RÜZGARDAKİ DEĞİŞİME GÖRE YANGIN SIÇRAYABİLİR”

Önceki gün öğlen saatlerinde çıkan yangının gün içinde Çanakkale Boğazı’nda her zaman şiddetli olan rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdüğünü ifade eden Tolunay, “Dün itibariyle saatte 70 kilometreye ulaşan bir hızla esiyordu rüzgar. Şiddetli rüzgar koşullarında başlayan orman yangınları çok kısa sürede geniş alanlara yayılabiliyor” dedi.  Resmi açıklamalara göre yangının 8-9 saatte 15 km gibi bir mesafe kat ettiğini aktaran Tolunay, “Bu durumda da yaklaşık 15 kilometrelik bir hatta müdahale etmeniz gerekiyor. Yangın bu şekilde büyüdüğü için, geniş alanlar kat ettiği için de söndürme çalışmaları istenilen düzeyde gitmiyor. Yangının kontrol altına alındığı yönünde bilgiler geliyor. Fakat bu şiddetli rüzgar koşullarında yangın kontrol altına alınsa bile rüzgarın yön değiştirmesi, biraz daha sert esmesi durumunda yeniden yangın başlayabilir ya da yeni yerlere sıçrayabilir” ifadelerini kullandı.

“YERDEN VE HAVADAN MÜDAHALELER YAPILMALI”

Tolunay yangının söndürülebilmesi için yapılması gerekenleri “Yangının rüzgar yönüne bağlı olarak ilerlemesi yönünde havadan müdahaleyle ilerleme hızının düşürülmesi gerekiyor. Yer ekipleri tarafından da yangının ilerleme yönünde ormanının kesilerek bir şerit şeklinde çıplak toprak yüzeyinin çıkartılması, bu sayede yangının bitki örtüsü olmayan şeride geldiği an kendiliğinden sönmesi yönünde çalışmalar yapılması gerekiyor” diye konuştu. Tolunay, alınan bilgiye göre yedi tane dozerle bu şekilde şerit açılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

“DENETİM VE BİLİNÇLENDİRMELERDE EKSİKLİKLER VAR”

Yangınları azaltabilmek amacıyla bölgelere göre yangın nedenlerinin iyi analiz edilmesi gerektiğini, bölgeden bölgeye sebeplerin farklılaştığını ifade eden Tolunay, “Bazı bölgelerde anız yakmaktan, bazı bölgelerde orman içindeki tesislerden, bazı bölgelerde arıcılık faaliyetlerinden yangın çıkabiliyor. O nedenle bu analizlere göre yangın çıkış nedenlerini ortadan kaldıracak yönde çalışmalar yapılması gerekiyor” dedi.

Orman Genel Müdürlüğünün personel sayısı ve denetimler açısından yetersiz olduğunu, orman yangınlarıyla ilgili farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmasında eksiklikler olduğunu söyledi. Yangınların yalnızca yurttaşların ihmalinden değil, orman içindeki tesislerden de çıktığının altını çizen Tolunay, “Tesisler, enerji nakliyatları, maden tesisleri ya ormanda açılmamalı ya da yangın çıkmaması için denetimlerin yapılması ve tesisleri açanların çok dikkatli olması gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Antep’te son 10 yılda en az 427 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Memur TİS’inde süreç nasıl ilerleyecek?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa