24 Ağustos 2023 04:15

B/S/H işçileri: 100 yılın değil işçinin sözleşmesi için geminin dümenine biz geçelim

Eylül ayında başlayacak olan TİS görüşmelerini hatırlatan B/S/H işçileri, "Biz işçinin kabul ettiği sözleşmeyi istiyoruz. Bunun için de geminin dümenine işçiler olarak biz geçmeliyiz" diyor.

Ekran görüntüsü BSH Group Turkey YouTube kanalında yayımlanan tanıtım filminden alınmıştır.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Metal işçileri ile MESS arasında 150 bin işçiyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri eylül ayında başlayacak. B/S/H işçileri ise Türk Metal’in açıklayacağı sözleşme taslağını merakla bekliyor. Taslağın kendilerinin onayına sunulmasının ardından MESS’e verilmesini isteyen işçiler, Türk Metal’in sözleşme sürecindeki tutumuna da Sendika Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın “Cumhuriyetimizin 100. yaşında, 100. yıla yakışan Cumhuriyet sözleşmesini imzalayacağız” sözlerine de tepkili.

Türk Metal Sendikasının taslak oluşturmak için hazırladığı taslakta zam oranının sınırlandırılmasına her fabrikada olduğu gibi B/S/H’de de işçiler tepki göstermiş ve anketlere gerçek taleplerini yazmışlardı. Türk Metal’in taslağında yer alan şıkların taleplerinin gerisinde kaldığını belirten B/S/H işçileri “Biz insanca yaşanacak bir ücret artışı isterken onlar yüzde 50-70 ile sınırlamışlar. Biz gerçek taleplerimizi ankete yazdık ve teslim ettik” dediler.

TASLAK İŞÇİNİN ONAYINA SUNULMALI

İşçiler, Türk Metal Başkanının sendikanın sitesinden yayımladığı yazıda “Cumhuriyetimizin 100. yaşında, 100. yıla yakışan Cumhuriyet sözleşmesini imzalayacağız” sözlerini inandırıcı bulmuyor. “Daha öncede ‘yüzyılın’, ‘asrın sözleşmesi’ imzalanmasına rağmen bugün asgari ücret düzeyinde çalışıyoruz” diyen B/S/H işçisi şunları söyledi: “Ne değişti de biz asgari ücretten kurtulup insanca yaşayacağımız bir ücret alacağız? Taslak aynı biçimde hazırlanıyor. Taslak işçilerden gizleniyor. İşçi sürecin dışında bırakılıyor. Yine birkaç göstermelik miting yapacağını söylüyor. Böyle bir süreç bizim taleplerimizin karşılanmasını sağlamaz. İlk önce taslak MESS’e verilmeden önce bizim onayımıza sunulmalı.”

DURGUNLUK MESS’İN OYUNU OLABİLİR

Gerek küresel piyasalardaki daralma gerekse de iç pazarın istenilen düzeyde olmaması beyaz eşya üretiminde bir durgunluğa yol açtı. B/S/H’de de birkaç aydır bir durgunluk söz konusu. Bazı bölümler duruşlar yaparken bantlardaki vardiyalar düşmüş durumda. B/S/H işçilerinin bir kısmı siparişlerin kesilmesine bağlarken bir kısmı ise sözleşme dönemi oynanan bir oyun olarak görüyor. “Her sözleşme döneminde bu uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz” diyen bir başka B/S/H işçisi “Bu, metal patronlarının ve MESS’in işçileri sözleşmede baskı altında tutmak için bir oyunu” diye konuştu.

DEĞİŞTİRMEK İÇİN BİRLEŞMELİYİZ

Daha önceki sözleşmelerde “Yüzyılın sözleşmesini imzaladık” diyen Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın şimdi de 100. yıl sözleşmesi vadettiğini dile getiren bir başka işçi “Ama bizim bu vaatlere artık karnımız tok. Biz işçinin kabul ettiği sözleşmeyi istiyoruz. Bunun için de geminin dümenine işçiler olarak biz geçmeliyiz. Yoksa onlara kalırsa eski tas eski hamam olacak. Bunu değiştirmek için birleşmeliyiz” çağrısını yaptı.

YİNE İŞTEN ATMA SÖYLENTİSİ YİNE FATURA İŞÇİYE

2000 civarında sözleşmeli işçinin eylül ayında sözleşmesi bitiyor. Bu sene nerede ise bu sözleşmeli işçilerin çok önemli kısmı işten çıkarılacak. İşten çıkışların sadece sözleşmelilerle sınırlı kalmayacağını belirten B/S/H işçisi “Kadrolu işçilerin de işten çıkarılacağı konuşuluyor. Hatta bazı bölümlerde az da olsa fazla devamsızlık yapan, rapor alan işçiler de çıkarılıyor. Durgunluk olsa da fatura hep işçiye kesiliyor” diye tepki gösterdi. İşçiler işten atma söylentileri karşısında sessizliğini sürdüren Türk Metal’e de tepkililer. İşçiler Türk Metal’in sessiz kalmak bir yana bu söylentileri üzerlerinde baskı kurmak için kullandığını dile getiriyor.

“Yüzlerce işçinin işten atılma söylentilerinin olduğu fabrikada Türk Metal temsilcilerinin sesi çıkmıyor” diyen bir B/S/H işçisi şunları dile getirdi: “Ben bunun bilinçli olduğunu düşünüyorum. İşsizlik kaygısının arttığı yerde ücret bazen ikinci plana itilebiliyor. Temsilciler de bunu körüklüyor. İşten atılmalara karşı çıkacaklarına ‘İşinize sahip çıkın’ diyor. Biz hem işimize sahip çıkalım hem de iyi bir sözleşme imzalayalım. Metal patronlarının ayak oyunlarına gelmeyelim.”

ÖNCEKİ HABER

Muğla’daki 3 termik santralin kapatılması için Cumhurbaşkanlığına başvuru yapıldı

SONRAKİ HABER

Gelibolu Yarımadası'nda makilik alanda yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa