23 Ağustos 2023 17:15

Yanarak can veren, römorka hapsedilen mülteciler: Yunanistan’da insanlık yangını!

Yunanistan'da çok sayıda mülteci ormanda yangına yakalanarak feci şekilde can verdi. Bir grup mülteciyi römorka hapseden 3 ırkçı gözaltına alındı. Sol örgütler: "İktidarın bir başka ırkçı suçu!"

Fotoğraf: Costas Baltas/AA

Paylaş

Uluslararası sığınma hakkını neredeyse yok sayan yeni kararlar ve zorunlu göçün giderek daha fazla kriminalize edilmesi her gün yeni bir insanlık trajedisine yol açıyor. Bu kez Yunanistan’da mülteciler sığındıkları ormanda yangına yakalanarak feci şekilde yaşamlarını yitirdi, hayatta kalanlar ise sivil faşist grupların hedefi durumunda.

ORMANDA YANMIŞ BEDENLER BULUNDU

Yunanistan’ın birçok bölgesinde orman yangınları bugün de sürüyor. Başkent Atina yakınlarında yeni yangınlar çıkarken, kuzeyde, Türkiye sınırında bulunan Evros bölgesinde ise yanmış cansız bedenler bulundu.

Yuninastan haber siteleri şu ana kadar 26 cansız beden tespit edildiğini yazarken, bölgede kayıp ihbarları olmaması nedeniyle bedenlerin Türkiye’den geçen mültecilere ait oldukları tahmin ediliyor.

Mültecilerin saklanmak için Dadia Ormanı Milli Parkı’na sığındıkları ve buraya ulaşan yangınlar nedeniyle hayatlarını kaybettikleri sanılıyor.

Öte yandan ülkede kimi ırkçı kesimler, yangınların mülteciler nedeniyle çıktığı iddiasını yayarken, yine Evros bölgesindeçok sayıda mülteciyi zorla metal bir karavana kilitleyerek görüntülerini sosyal medyada paylaşan üç kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

"HANGİ KOŞULLARDA CAN VERDİKLERİ BİLİNMİYOR"

Dadia Ormanı’ndaki duruma dair Prin gazetesinde yayımlanan haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Göçmenlerin hangi koşullar altında yandığını hâlâ bilmiyoruz. Cesetlerin kim tarafından ve nasıl teşhis edileceğini, hangi toplu mezarın onları yutacağını bilmiyoruz... Ancak medya, göçmenlerin muhtemelen ülkeye yasa dışı yollardan girdiklerini belirtmekte gecikmedi ve onları korumanın devletin sorumluluğu olmadığını ima etti. Aynı zamanda, Evros’taki polis ve askeri güçlerin, göçmenlerin ülkeye geçmeye yönelik en ufak bir girişimini bile engellemek için en üst düzeyde alarmda olduğunu bildirdi. Akbabalardan daha vahşi bir yırtıcı olan kapitalizm, insanları köklerinden söküp atıyor ve daha az ‘şanslı’ olanları ölüme sürüklüyor.”

KKE: SAVAŞA DEĞİL YANGINLARI ÖNLEMEYE BÜTÇE

Öte yandan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, yangınların tahrip ettiği Batı Trakya’ya gitti.

Burada yerel yetkililer ve itfaiye yetkilileri ile görüşen Kuçubas, Yunanistan hükümetinin yangından korunma planı yapmak ve İtfaiye Teşkilatının personel ve araç ihtiyacını karşılamak yerine kamu parasını “Zelenskiy ve Azov Nazileri için silahlanmaya ve Dedeağaç’ın bir NATO üssüne dönüştürülmesine” harcadığını söyledi.

902.gr'nin haberine göre Kuçubas, “Bu para boşa harcanmak yerine itfaiyenin personel, itfaiye araçları ve yangın uçakları ile güçlendirilmesi; yaz aylarında yangınlar için, sonbahar ve kış aylarında seller ve kar yağışları için altyapı inşa edilmesinde kullanılmalıdır” dedi.

Kuçubas, yangınlar nedeniyle, ülkelerini terk etmek zorunda kalıp gelen göçmen ve mültecilerin suçlanamayacağını söyledi.

ANTARSYA: HÜKÜMETİN YENİ BİR IRKÇI SUÇU!

Öte yandan sol, sosyalist partilerin ittifakı olan Antarsya adına yapılan açıklamada da “Dadia Ormanı’nda onlarca göçmenin yanarak ölmüş halde bulunması, Yeni Demokrasi iktidarının bir başka ırkçı suçudur” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Göçmenler, ELAS (Yunanistan polisi) ve paramiliter faşist grupların zulmünden saklanmaya çalışırken yangında mahsur kalmış olarak bulundu. Trakya, hükümetin orman ve yangın korumasını ortadan kaldırmaya yönelik suç teşkil eden siyasi tercihi nedeniyle yanarken, orman arazileri ve evler kitlesel olarak yok edilirken, Vatandaşı Koruma Bakanı Yiannis Economou, zulüm gören mültecilerin Yunanistan’a girmek için ‘bir fırsat bulmalarını’ önlemek amacıyla sınır gözetimini arttırmak için bölgeye üst düzey ELAS subaylarının gönderildiğini duyurdu. Bunlar, aşırı sağcılara ve faşistlere prim veren; ormanları ve binlerce insanı yangınlara karşı korumasız bırakırken Rafal jetleri, fırkateynlere, Meriç’teki tel örgülere ve Ukrayna’daki emperyalist savaşa milyarlar harcayan bir hükümetin öncelikleridir.”

SYRIZA: DEVLET MEKANİZMASI ÇÖKTÜ

Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) Meclis Sözcüsü Nasos İliopulos, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, hükümeti hem yangınlara yeterince müdahale edememekle suçladı hem de Meriç Bölgesi’nde varlık gösteren ırkçı gruplar nedeniyle eleştirdi.

İliopulos, sivil korumanın gerektiği gibi işlememesinin, bölgede insanların yanarak ölmesine neden olduğunu söyledi. Devlet mekanizmasının çöktüğünü belirten İliopulos, “Aşırı sağ gruplar hükümetin göz yumması ve Yunan Çözümü Partisi Milletvekili Paris Papadakis’in desteğiyle komplo teorileri üretip göçmen ve mültecileri kovalıyorlar” ifadelerini kullandı.

GÖÇMEN AVINA ÇIKAN IRKÇILAR GÖZALTINDA

Türkiye sınırından Yunanistan’a geçen mültecileri alıkoyan üç kişi gözaltına alındı. Yunanistan Yüksek Mahkemesi Savcılığı, ırkçı eylem hakkında soruşturma başlatılması için Dedeağaç Savcılığına çağrıda bulundu.

Yunanistan Polis Teşkilatından yapılan açıklamaya göre, Suriyeli ve Pakistanlı 13 mültecinin hukuka aykırı olarak, bir araca bağlı bir römorkun içinde tutulduğunu gösteren ve sosyal medyada yayınlanan videonun ardından polis harekete geçti. Polis, Dedeağaç yakınlarında aracın sahibi ile araç sahibine bu eylemde yardım eden iki kişiyi gözaltına aldı.

Videoda bir kişinin, mültecilere küfürler ederek, “Römorkta 25 parça topladım. Bunlar bizi yakacak. Tüm dağ doldu. Bizi yakmaya yeminliler. Hep birlikte organize olun, bunları toplayalım” ifadelerini kullandığı duyuluyor.

Yunan Devlet Televizyonu ERT'nin haberine göre Yunanistan Yüksek Mahkemesi Savcısı Yorgos Adilinis, ırkçı olayla ilgili şiddet kullanımı, insan hayatını tehlikeye atma ve insan kaçırma suçlarından soruşturma başlatılmasını talep etti.

YANGINLARDA SON DURUM: 60’TAN FAZLA BÖLGE ALEVLER İÇİNDE

Yunanistan’da yangınlar Meriç’ten başkent Atina’nın kuzeybatısına kadar 60’tan fazla noktada devam ediyor. Onlarca yerleşim birimi tedbir amacıyla tahliye edildi. Aralarında, okul, kilise gibi kamu binalarının da bulunduğu birçok yapı ve ev yandı. Çok sayıda yol trafiğe kapatıldı.

Dedeağaç’ta 19 Ağustos’ta başlayan orman yangınları Meriç’e ve Rodop’a da sıçradı. Meriç ve Dedeağaç’ta çok sayıda yerleşim birimi yangından etkilendi. Meriç’teki yangın, Avrupa Birliği (AB) sınırları içinde belirlenmiş doğal çevre koruma ağı Natura 2000’e dahil olan Dadia Ormanı Mili Parkı’na da sıçradı. Yangının Dedeağaç Üniversite Hastanesi avlusuna kadar ulaşması üzerine hastane tahliye edildi. Hastaların bir kısmı ambulanslarla yakın illerdeki hastanelere sevk edilirken, bir kısmının tedavisi ise Dedeağaç Limanına kurulan çadırlarda ve bir feribotta sürdürüldü.

Dedeağaç’ta yaklaşık 130 kişinin misafir edildiği huzurevi de tedbiren boşaltıldı. Bölgedeki çoğu yolun kapalı olması nedeniyle Selanik’e ve Avrupa’ya gitmek isteyenlere Bulgaristan üzerinden Selanik’e geçip, yollarına oradan devam etmeleri tavsiye edildi.

Başkent Atina’nın kuzeybatısındaki Aspropirgos’ta dün başlayan yangın, yerleşim alanları ve sanayi bölgelerinde zarara yol açtı. Bazı evler yangından hasar görürken, yangın bazı depo ve fabrikalara da sıçradı. Bölgedeki yangın Elefsina’daki askeri havaalanına yaklaşınca askeri personel ve itfaiye ekipleri alarma geçti.

BAŞKENTE YAKLAŞTI

Atina’nın yaklaşık 120 kilometre kuzeyindeki Viotia’da bulunan ormanlık alanda 21 Ağustos’ta çıkan yangın 3’üncü gününde de kontrol altına alınamadı. Attiki Bölgesi’ndeki Fili’de çıkan yangın Kliston Manastırı’na yaklaştı. Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimine (EMAK) bağlı ekipler, manastırda bulunan rahipleri ve vatandaşları tahliye etti. Attiki’deki Parnita Dağı’nda çıkan yangın da yerleşim alanlarına kadar yaklaştı. Bölgeden gece boyunca patlama sesleri geldi. Üç huzurevi ve bir manastır tahliye edildi.

Üç günde 400 bin dönümün üzerinde alan kül oldu. Yanan yerler arasında ormanlık alanların yanı sıra tarım alanları da vardı. Çok sayıda çitlik hayvanı da öldü.

Meriç’teki yangının dumanı, 950 kilometre güneybatıya ulaştı. Duman, ülke genelinde 110 bin kilometrekare alanı kapladı.

Son 5 günde yangın çıkan diğer bölgeler arasında Kavala, Eğriboz Adası, Arkadia, Halkidiki, Semadirek Adası, Parnitha, Termiye Adası (Kithnos) yer aldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

BTS: Osman Karaman hakkında geçici görevlendirme karar geri çekilsin

SONRAKİ HABER

Sputnik grevine destek ziyaretleri sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa