Suriye’nin güneyinde eylemler: İktidar partisinin ofisi basıldı
Suriye’nin güneyindeki Suveyda vilayetinde başlayan gösteriler bugün de devam etti. İktidar partisinin yerel ofisi basıldı. Gösterilerin temel nedeni kötüleşen yaşam koşulları ve enflasyon.
Fotoğraf, @ThomasVLinge Twitter hesabından alınmıştır
Suriye’de Beşar Esad hükümetinin 16 Ağustos’ta aldığı akaryakıta zam kararından bir gün sonra Dera ile Suveyda gibi illerinde gösteriler başladı. Esad’ın geçen hafta kamu sektörü maaşlarını ve emekli maaşlarını iki katına çıkarma kararı açıklaması da yetmedi. Savaşın yıkıma uğrattığı ülkedeki ağır ekonomik ve mali kriz karşısında ücretler yeterli görülmüyor. ABD öncülüğünde Batı’nın uyguladığı ambargo da yıllardır sorunları derinleştiriyor.
Protestocular bugün Suveyda kentinde, iktidardaki Baas partisinin yerel ofislerini bastı. Suveyda’yı başkent Şam’a bağlayan bir otoyol da kısmen kapatıldı. Protestolar hükümetin Akdeniz kıyısındaki kalelerine, başkent Şam’a ve Halep ve Humus gibi büyük şehirlere yayılmadı. Ancak Ürdün sınırındaki yakın Dera vilayetinde de gösteriler düzenlendi. Dera, 2011’de ilk hükümet karşıtı eylemlerin başladığı ve şiddetle bastırıldığı vilayetti. Cumartesi günü Dera kentindeki tarihi Emevi Camii önünde toplanan protestocular tutukluların serbest bırakılması ve Esad hükümetinin devrilmesi gibi siyasi talepleri öne çıkarmışlardı.
Birleşmiş Milletler’e göre Suriye nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ı yoksulluk içinde yaşıyor. Suveyda vilayeti ise ülkedeki Dürzi azınlığa ev sahipliği yapıyor ve Suriye’de 13. yılına giren çatışmalardan kendisini büyük ölçüde soyutlamış durumda.
Medya kolektifi Suwayda24’ün Genel Yayın Yönetmeni Rayan Maarouf, AP ajansına yaptığı açıklamada “Bunlar Suveyda’da gerçekleşen en büyük protestolar. Bir noktada çoğu insan tarafsız ya da kararsızdı ama şimdi siyasi değişim olmadan hayatlarının iyileşeceğine inanmıyorlar” dedi.
Suwayda24’e göre vilayet genelinde 42 ayrı protesto gerçekleşti.
August 23, 2023
El Cezire’ye konuşan 25 yaşındaki Jameel, “Ekonomik gerilemeyi, ülkenin içinde bulunduğu kaos durumunu ve cumhurbaşkanlığından en küçük devlet dairesine kadar tüm devlet kurumlarındaki yaygın yolsuzluğu protesto ediyoruz” dedi. Bir başka genç protestocu Adam da “Beni protestocularla birlikte sokaklara döken ana nedenler, hayat pahalılığının, çocuklar ve yaşlılar için ilaç eksikliğinin, elektrik ve su yokluğunun yanı sıra tüm tutukluların serbest bırakılmasını talep etmekti” dedi.
El Cezire’nin haberine göre, Dürzi mezhebinin ruhani lideri Şeyh Hikmet el-Hacri, cumartesi günü bir açıklama yayımlayarak mevcut ekonomik durumdan duyduğu derin endişeyi dile getirmiş ve değişim ve adaletin sağlanması için harekete geçilmesi çağrısında bulunmuştu.
Habere göre eylemlerde ülkedeki Rusya ve İran etkisi de protesto edildi.
Suriye hükümeti ise şu ana kadar protestolara herhangi bir müdahalede bulunmadı.
Suriye poundunun dolar karşısındaki değeri tüm zamanların en düşük seviyesine gerileyerek 2023’ün başındaki 7 binden 15 bin pound/dolar seviyesine indi. Çatışmanın başladığı 2011 yılında dolar 47 pounddan işlem görüyordu.
ÇATIŞMA VE SALDIRILAR
Öte yandan, Suriye’nin kuzeybatısında cihatçı silahlı grupların kontrolündeki bir bölgeye gece boyunca düzenlenen Rus hava saldırılarında, iki kişinin öldüğü ve beş kişinin de yaralandığı açıklandı. Saldırılarda ülke içinde yerinden edilmiş insanların yaşadığı kullanılmayan bir su istasyonunun hedef alındığı belirtildi.
Suriye devlet medyası Esad’ın memleketi olan Kardaha kasabasında da bölgeden yapılan bir roket saldırısında bir sivilin yaralandığını bildirdi.
Suriye’nin kuzeybatı bölgesi, çoğunlukla El Kaide bağlantılı bir grup olan Heyet Tahrir El Şam’ın kontrolündeyken, Halep vilayetinin kuzeyi Türkiye destekli grupların kontrolü altında. Buradaki nüfusun yüzde 90’ından fazlası yoksulluk içinde yaşıyor. (DIŞ HABERLER)