Çanakkale'de yangın neden büyüdü?
Eski Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Salih Sönmezışık, bu aylarda beklenen sert rüzgarlara dikkat çekti, önlemlerin yangın çıkmadan alınması gerektiğini vurguladı.
Fotoğraf: AA
Nazife YAŞAR
İstanbul
Yangının geç müdahale edildiği için büyüdüğüne dikkat çeken Eski Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Salih Sönmezışık, yangının meydana geldiği yerin 12 kilometre yakınında orman yangınlarıyla mücadele merkezi olduğuna dikkat çekti. Bu merkezde hem yerden hem de karadan müdahale araçları ve personelin olduğunu belirten Sönmezışık, “Buna rağmen yangın nasıl büyüdü, anlayamadım” diye konuştu.
CİĞERİNİZDE LEKE OLASA NE OLUR?
Bölgedeki rüzgarlara dikkat çeken Sönmezışık, “Temmuz ve ağustos aylarında bu bölgedeki rüzgarlar meşhurdur. Burada yapılması gereken, bu aylarda havadan ve karadan denetimlerin sıklaştırılmasıdır. Yangının büyüklüğünden, bu denetimlerin yapılmadığı anlaşılıyor” dedi. Orman içindeki yerleşimlere ve madencilik faaliyetlerine de dikkat çeken Sönmezışık, “Akciğerlerimizi düşünelim. Onların mikrop kapması, onlar üzerinde oluşacak en ufak bir leke, tedavi edilmezse bütün ciğeri kaplar. Orman da öyledir. İçinde yapılan bütün faaliyetler onu hasta eder, ölüme götürür. Bu nedenle, orman içinde yerleşim de dahil, hiçbir faaliyet olmamalıdır” dedi.
Yangının çıkışının önlenebileceğini belirten Sönmezışık, “Yangının büyümesinde rüzgarın çok büyük önemi var. Bu kadar önemli bir günde önlem alınması gerekiyor. Bu yangının çıkması önlenebilirdi. Çanakkale'nin havası meşhur. Özellikle 25 Temmuz 1994'te yine böyle rüzgarlı bir havada Gelibolu yarımadası yandı. O zaman Çanakkale Orman Bölge Müdürü de hayatını kaybetti. Ben oda başkanıyken de ‘Temmuz ve ağustos ayında Çanakkale’ye çok dikkat edin’ diye uyarmıştık. Bu konuda biraz geç kalınmış olma ihtimali var. Bu yangının büyümesi bence büyük ihmaldir. Oraya yakın bir yangın müdahale üssü olmasına rağmen bu yangının birdenbire büyümesi akıl alacak şey değil. Yeterli önlem alınmadığını düşünüyorum” dedi.
YANGINI ÖNLEMEK YERİNE SÖNDÜRMEYE ODAKLANILIYOR
Orman yangınlarını önlemek yerine söndürmeye odaklanıldığını belirten Sönmezışık, “Ormancılık örgütü orman yangınlarını önlemekten ziyade orman yangınlarını söndürmek için örgütlenmiş. Ama önemli olan, orman yangınlarını söndürmek değildir, önlemektir. Bu konuda çok daha fazla önlem alınabilirdi. Bir anız yangının bu kadar büyümesi pek mantıklı gelmiyor bana. Yanan alan bence bin 500 hektar da değildir daha büyüktür. Yani şimdiye kadar böyle 1-2 gün süre gelen orman yangınlarında çok daha büyük alanların yandığı gözlenmiştir. O yüzden bin 500 hektardan daha fazla olduğunu düşünüyorum” dedi.
DEVRİYE GEZİLMESİ GEREKİRDİ
Böyle rüzgarlı günlerde kesinlikle hassas yörelerde sürekli devriye gezilmesi gerektiğini belirten Sönmezışık şunları söyledi: “Henüz yangın çıkmadan devriye gezmeleri gerekirdi. Havadan söndürmek için, müdahale için kiraladıkları helikopterler var. Onları da böyle günlerde çok daha fazla kontrol etmeleri gerekirdi. Dikkatli olarak takip etmeleri ve her an yangın çıkacakmış gibi atakta olmaları gerekirdi. Hazır olmaları gerekirdi. Yani bir yerde yangınla mücadele ekibi çok uzakta olur da geç kalınmıştır anlarım ama 12 km uzaklıkta bir yangın üssü varken yangının bu kadar büyümesi benim mantığıma sığmıyor. Bence yeterince sorumlu davranılmamış olabilir” dedi.
Orman alanı içindeki madencilik faaliyetlerine ve yerleşim yerlerine de dikkat çeken Sönmezışık şöyle konuştu; “Kimisinin yanında tarla var, kimisinin yanında yerleşim yeri var. Her yerde orman içi villalar, yerleşmeler, madenden enerjiye kadar faaliyetler var. Bu orman içindeki yerleşimlerdeki herhangi bir ot yakımından, egzozdan bile yangın çıkıyor. Orman içi yerleşmeleri çok iyi takip etmek lazım. Orman içini hiçbir yerleşmeye açmamak ve orman bütünlüğünü bozmamak lazım. Orman bütünlüğünü bozarsanız bunlara katlanmak zorundasınız. Her yerde ormancılık dışı uygulamalar var maalesef”.
‘YANGIN SÖNDÜRME YERLEŞİM YERİ ODAKLI’
Yangınları söndürmede yerleşim yeri odaklı olunmasının da yangını büyüttüğünü belirten Sönmezışık, “Bakan bile açıklamasında yerleşim yerleri hakkında bilgi veriyor. Elbette insanların can güvenliği önemlidir, ama yerleşim yerine odaklı bir söndürme faaliyeti, ormana büyük zarar veriyor’ dedi.