Prigojin öldü, Wagner paralı askerlerine ne olacak?
Yevgeniy Prigojin'in ölümü sonrası Rus paralı asker şirketi Wagner dağılacak mı? Yoksa Putin’e sadık isimlerin liderliğinde yeniden mi örgütlenecek?
Fotoğraf: AA
Yevgeniy Prigojin ve Wagner komutanlarının dün düşen uçakta ölmesinin ardından Rus paralı asker şirketi dağılacak mı? Yoksa Putin’e sadık isimlerin liderliğinde yeniden mi örgütlenecek? İlk yorumlar “Prigojin olmadan Wagner bir hiçtir” diyor.
Prigojin'in "uçak kazasında" öldüğü haberinin hemen ardından tam olarak ne olduğuna dair ayrıntılar henüz netleşmese de, Wagner’e bundan sonra ne olacağı tartışılmaya başlandı bile.
The Guardian gazetesinde, “Prijgojin’in kurduğu Wagner’in aslında önce dörde bölündüğü ve ardından dramatik bir şekilde başının kesildiği açık” yorumu yapıldı. Peter Beaumont imzalı analizin öne çıkan noktaları şöyle:
Wagner’in Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonlarındaki önemli rolü, Putin ve Kremlin’i utandıran Moskova yürüyüşünün ardından zaten büyük ölçüde kısıtlanmışken, Prigojin’in Kremlin’in emriyle Afrika’daki operasyonu aracılığıyla elde ettiği nüfuzun bir kısmını geri almaya çalıştığı görülmüştü.
Prigojin Nijer’deki darbeyi destekleyen bir açıklama yapmış ve bu, bazı analistler tarafından Wagner’in bir zamanlar Kremlin’in amaçlarına nasıl hizmet ettiğinin bir hatırlatıcısı olarak görülmüştü. Bu hafta Afrika’da bir yerden, alametifarikası olan savaş kıyafetleriyle, belki de yeni bir rol bulduğunu ve yaptıklarının affedildiğini ima eden bir video yayımladı. Bu videoda Prigojin, Afrika’daki operasyonlar için eleman aradığında ısrar ediyor ve aynı zamanda Rusya’dan yatırımcıları Afrika ülkesinin başkentindeki bir kültür merkezi olan Russian House aracılığıyla Orta Afrika Cumhuriyeti’ne para yatırmaya davet ediyordu (…)
YENİ BİR İSİM Mİ GEÇECEK?
Son raporlara göre ise, Belarus’taki üslere sürgün edilen yüzlerce Wagner savaşçısı bu ülkeden ayrılmaya başlamış, bazıları bu ülkedeki düşük maaş seviyelerinden memnun kalmamış, diğerleri ise Batı Afrika’da çalışmak üzere yer değiştirmişti. Oradaki kuvvetlerin sayısı 5 binden fazla iken yaklaşık dörtte bir oranında azaldı.
Rusya’da ise Prigojin ve müttefiklerinin Putin’in hoşnutsuzluğunun gölgesinde yeni bir rol arayışında oldukları görüldüğünden Wagner’in operasyonlarına son iki aydır ara verilmişti.
Wagner’in savaşçılarının (Ukrayna’daki) Bahmut savaşında top yemi olarak kullanıldıktan sonra Ukrayna’dan çekilmesiyle birlikte, belki de en büyük soru, aktif olduğu Afrika ülkelerinde herhangi bir şekilde devam edip edemeyeceği. Spekülatif olarak Prigojin’in yerine geçebilecek ve Kremlin’in onayını alabilecek isimlerden bahsedilse de, bunlardan herhangi birinin onun yerini doldurup dolduramayacağı kesin değil.
Wagner’in dezenformasyon operasyonları, karanlık ticari çıkarlar ve paralı askerlik işlerini bir araya getiren Afrika imparatorluğunun büyük kısmı, Prigojin ve yakın arkadaşlarının yıllar içinde kurduğu vicdansız bağlantılara dayanıyordu. Örneğin, Wagner’in Mali’deki askeri cuntanın yardımına koştuğuna dair iddialar vardı ki bu hareket Fransa’nın neredeyse on yıldır süren askeri operasyonu sona erdirme kararına katkıda bulundu.
Kremlin son zamanlarda Sahel’deki ülkelerin askeri liderlerine daha doğrudan kur yaparken, Prigojin savaş ağaları, askeri darbe liderleri ve yolsuzluğa bulaşmış siyasetçi ve patronlarla özenle kişisel ilişkiler geliştirdi.
Şu anda askeri analist olan eski hava mareşal yardımcısı Sean Bell’in, Wagner’in Moskova’ya yürüyüşünün ardından haziran ayında Sky News’e öngörülü bir şekilde söylediği gibi, Prigojin olmadan Wagner bir hiçtir: “Eğer Wagner grubu Yevgeniy Prigojin ise, o zaman nasıl hayatta kalacağını görmek zor. Bildiğimiz kadarıyla bu grubun sonu olur.” (DIŞ HABERLER)