25 Ağustos 2023 04:24

Cerrahpaşa sağlık emekçileri: Sağlık hizmeti üretiyoruz, sağlıksız koşullarda yemek yiyoruz

Cerrahpaşa’da sağlık hizmeti üreten emekçiler, sağlıksız koşullarda yemek yemekten şikayetçi. Koşulların düzeltilmesi taleplerine yanıt verilmemesi nedeniyle imza kampanyası başlattı.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri, yıkılması planlanan yemekhane binası yerine kurulan yemekhanedeki sağlıksız koşullardan şikayetçi. İnşaatın ve yıkımın devam ettiği alanda yemek yemek zorunda kalan emekçiler, koşullarının bir an önce düzeltilmesini istiyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinin büyük bir bölümü dayanıksız hastane binaları nedeniyle boşaltılıp Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesine taşındı. Dayanıksız binaların yıkıldığı, iş makinalarının gezdiği hastanede sağlık hizmeti de bir ölçüde verilmeye devam ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde dayanıksız olduğu tespit edilen ve yakın zamanda yıkılması planlanan binalardan biri de yemekhane binası. Hastanede çalışmaya devam eden sağlık çalışanlarının sabah, öğle ve akşam yemeği yemekhane binasının yanındaki boş alanda veriliyor. Genişçe bir çadır içinde dağıtılan yemekleri sağlıkçılar dışarıya dizilmiş masalarda yemek zorunda kalıyor ancak tek sorun bu değil. Sağlık çalışanları yemeklerin, köpükten yapılmış tabaklarda dağıtılmasına, plastik çatal ve kaşıkla yemek yemek zorunda bırakılmalarına, yemek yedikleri yerde ellerini yıkamak için bir lavabonun dahi olmamasına tepkili. “Sağlık üretiyoruz, sağlıksız koşullarda yemek yiyoruz” diyen sağlık emekçileri, koşullarının bir an önce düzeltilmesi için imza kampanyası başlattı.

"SAĞLIKÇI EN AZINDAN YEDİĞİ YEMEĞİ BİN KERE DÜŞÜNMEDEN YESİN"

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi bir sağlık emekçi ile geçici yemekhane olarak kullanılan alanda yemek yedikleri esnada konuşuyoruz. Yemek yediği tabildotu gösteren sağlık emekçisi, “Bu köpükten yapılmış bir malzeme, koyulan yemekle beraber plastik tüketiyoruz. Yemek koyulmadan önce birkaç kez silkelemek zorunda kalıyoruz, birçoğunun üzerinde köpük kalıntısı oluyor. Yanında verdikleri çatal bıçak ise en dandik malzemeden yapılmış, biraz sert bir yemek olduğu zaman çatal yemeğin içinde kalıyor. Sağlıksız koşullar bir yana yediğimiz yemekten dahi çoğu zaman bir şey anlamıyoruz” dedi. Beş aydır bu koşullarda yemek yediklerini söyleyen sağlık emekçisi şunları dile getirdi: “İlk zamanlar daha kötüydü, elimize bir sandviç tutuşturup gönderiyorlardı. Şimdi böyle bir yemekhane kurdular ama yemekhane demeye bin şahit gerekir. Yıkımın devam ettiği, iş makinalarının gezdiği bu yerde yemek yemek ne kadar sağlıklı? Bir sağlıkçı olarak ben vereyim size cevabını, sağlıklı değil. Sağlık üretiyoruz, sağlıksız koşullarda yemek yiyoruz. Yediği yemekten ötürü rahatsızlanan arkadaşlarımızın sayısı arttı. Sağlıkçı en azında yediği yemeği bin kere düşünmeden yesin.”

ÇÖP, YIKIM, İNŞAAT, YEMEK, SAĞLIK HİZMETİ HEPSİ BİR ARADA

Yemekhanede aynı masada oturan bir başka sağlık emekçisi ise artık yemeklerin atıldığı çöp konteynerlerini göstererek, “Bakın bunlar burada duruyor, biz de yemek yiyoruz. Sıcak günlerde toplanması, boşaltılması biraz gecikince çıkan kokuyu varın siz düşünün. Sadece koku da değil mikrop yayıyor bunlar. Daha uzağa taşınabilir, başka yer tahsis edilebilirdi. Çöp burada, yıkım burada, yemek burada, sağlık hizmeti burada… Hepsinin bir arada aynı anda olması mümkün mü? Çoğu kez koşulların düzeltilmesi için hastane yönetimine gittik ancak sürekli çeşitli bahanelerle geçiştirildik. Hastane hem masraftan kaçıyor hem de geçici diye tarif ettikleri bu süreci böyle çözüm olmayan çözümlerle bizim sağlığımızı riske atarak atlatmaya çalışıyor. Buna dur demek adına her gün burada imza topluyoruz. Topladığımız imzalarla sesimizi kamuoyuna duyurmayı hedefliyoruz. Sağlık üreten çalışanı için harekete geçmeyen yönetim belki bu imzalardan sonra harekete geçer” diye konuştu.

ÖZ SAĞLIK-İŞ ORTADA YOK!

SAĞLIK emekçileriyle beraber sağlık işçileri de aynı yemekhanede yemek yiyor. Ancak işçi sendikalarının başlatılan imza kampanyasına açık bir destek vermediğini söyleyen bir sağlık işçisi, sendikasının tutumunu eleştirdi. Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş üyesi işçi, “Bizim sendika ortalarda yok, haftalardır yüzlerini görmüyoruz. En azından yemeklere dair bir şey yapsalardı. Yemeklerin kalitesi her geçen gün düşüyor. Şirket iki senelik sözleşme yaptığını, başta anlaştıkları paranın erimesi nedeniyle bugün zarar ettiklerini söylüyor. Onlar da yemekten, yemeğin kalitesinden çalıyor” diye konuştu. Çalışanlarının bir kısmının dışarıdan yemek söylediğini, büyük çoğunluğunun ise evden yemek getirdiğini söyleyen işçi şöyle devam etti: “Ben de genelde evden yemek getiriyorum. Burada çalışan işçilerle bir masa kurup beraber yiyoruz. Zahmetli oluyor, zor oluyor ama buradaki yemeklerden iyidir. Dışardan yemek söylemeye de gücümüz yetmez, başa çıkamayız dışarıdan yemekle. İşte böyle yemek hazırlayamadığım zamanlarda da buraya geliyorum.”

SAĞLIKÇILAR BASIN AÇIKLAMASIYLA KOŞULLARININ DÜZELTİLMESİNİ İSTEYECEK

Hastanede öğrenimine devam eden tıp fakültesi öğrencileri de bu yemekhaneden yemek yiyor ancak SES İş Yeri Temsilcisi Aydın Erol, öğrencilerin imza kampanyasına katılmaktan çekindiklerini söyledi. Erol, “Öğrenciler için bedava yemek demek bu yemekhane, bunu kaybetmekten korktuklarından imza kampanyasına da yanaşmıyorlar” dedi. Aylardır sağlıksız koşullarda yemek yemeye mecbur bırakıldıklarını anlatan Erol, şunları söyledi: “Yanı başımızdaki çöplerin kokusundan duramıyoruz. Elimizi yıkayabileceğimiz bir lavabo dahi yok ve bunun nereye kadar böyle devam edeceğini bilmiyoruz. Biz de buna karşı bir imza kampanyası başlattık. Altı aydır yaptığımız başvurulara, ‘Yer yok’ cevabını alıyoruz. En küçük sorunda ya çalışandan ya öğrenciden feragat edilmeye çalışılıyor.” Sağlıkçıların hastanede başlattıkları imza kampanyasına destek verilmesi çağrısını yapan Erol, “Yemekler kopuk tabakalarda servis edilmekte, yine yemek dağıtımında plastik çatal kaşık kullanılmakta, bu da yemek yemeyi güçleştirmekte. Cerrahpaşa yerleşkesi yemekhanesinde sıcakların yüksek seyrettiği bu günlerde ve öncesinde, yüklenici firma servis alanına salon tipi klima koymadığından kaynaklı yüksek sıcaklıktan hem yemek servis personeli hem de servis edilmeyi bekleyen yemekler olumsuz etkilenmektedir. Servislerde çalışan personele 3 çeşit yemek verilmekte, gelen yemekler genellikle soğuk olmakta, baharat ve tuz ihtiyacı karşılanmamaktadır. Cuma günü (bugün) bir basın açıklamasıyla yemekhanedeki kötü koşulları kamuoyuna duyurmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

14 yaşındaki Baran, nehirde boğuldu

SONRAKİ HABER

"Ek zam istiyorsak savaşmamız gerekir"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa