Evrensel, SOL Parti ve CHP'den Sputnik grevine dayanışma ziyaretleri

Evrensel Gazetesi Ankara Bürosu çalışanları, SOL Parti ve CHP, 8 gündür Sputnik’te grevlerini sürdüren gazetecilere dayanışma ziyaretleri gerçekleştirdi.

24 Ağustos 2023 17:10
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ağustos 2023 18:11
Paylaş

Sputnik Türkiye bürosunun İstanbul ve Ankara'daki ofislerinde grevlerini 8 gündür sürdüren gazetecilere destek ziyaretleri sürüyor. Bugün Ankara'da Evrensel çalışanları, SOL Parti ve CHP, gazetecilere dayanışma ziyaretleri gerçekleştirdi. Evrensel'in Ankara Temsilcisi Birkan Bulut, “Evrensel olarak arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız. TGS üyeleri olarak da örgütlü olduğumuz diğer iş yerlerinde de örgütlü olmadığımız iş yerlerinde de bir araya gelerek bu dayanışmayı, direnişi büyütmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Örgütlenme Uzmanı İlyas Coşkun, 8 gündür 3 temel taleplerinin gerçekleşmesi için mücadele ettiklerini belirterek, “İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasa ve yasalarına saygı. İkinci olarak atılan 24 üyenin işe iadesi. Üçüncü olarak da adil bir ücret artışı" dedi.

Coşkun, "Bu taleplerin karşılanması, işten atılan üyelerimizin işe iadesi için grevimizi sürdürüyoruz. Bu grev sırasında dayanışma çok önemli. Okuyucu, dinleyici desteği kadar meslektaşlarımızın, emek meslek örgütlerinin dayanışması bize güç veriyor. Bugün burada aynı zamanda TGS'nin de örgütlü olduğu Evrensel Gazetesi Ankara Bürosunu gördük, Bizleri sevindirdi. Teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

"MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM"

Evrensel Gazetesi Ankara Temsilcisi Birkan Bulut, ilk günden beri meslektaşlarının yanında olduklarını vurguladı.

Toplu sözleşmenin Sputnik çalışanlarının en doğal hakkı olduğunu vurgulayan Bulut, "Bu süreçte insanca yaşayacak bir ücret, daha iyi çalışma koşulları ve en önemlisi güvenceli bir çalışma için sendikalı bir şekilde çalışmak istiyorlar. Fakat işveren talepleri kabul etmediği, doğru düzgün bir teklifte bulunmadığı gibi aylarca herhangi bir ekonomik sıkıntıdan bahsetmemesine rağmen bahanelerle 24 arkadaşımızın işine son verdi. Biz bunu birçok iş yerinden; gazeteden, televizyondan biliyoruz. Çünkü bütün medya sektöründe ve diğer sektörlerde patronlar işçilerin, emekçilerin sendikalı çalışmasını, örgütlenmesini istemiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Sendikalı çalışmanın, iş güvencesi, emekçilerin bir araya gelerek haklarını araması, yeni haklar elde etmesi, var olan haklarını koruması demek olduğunu vurgulayan Bulut, "Patronlar bunu istemiyor. Tüm ülkelerde istemiyor. Ancak arkadaşlarımız zor olanı başardı. Sputnik’in Türkiye dışında hiçbir iş yerinde, hiçbir iş yaptığı ülkede çalışanları sendikalı değil. Engellemelere rağmen sendikalı oldular, yetki aldılar ve toplu sözleşme masasına oturdular. Biz arkadaşlarımızın kazanacağına sonuna kadar inanıyoruz" dedi.

Kazanımın yolunun daha fazla dayanışmadan, birlik olmaktan geçtiğini söyleyen Bulut, "Bu anlamda hem gazeteciler hem de Evrensel olarak arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız. TGS üyeleri olarak örgütlü olduğumuz diğer iş yerlerinde de, örgütlü olmadığımız iş yerlerinde de bir araya gelerek bu dayanışmayı, direnişi büyütmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

SOL PARTİ: 24 GAZETECİ İŞE İADE EDİLSİN

SOL Partinin ziyaretinde konuşan partnin Başkanlar Kurulu üyesi İsmail Hakkı Tombul, Sputnik Türkiye bürolarında çalışan gazetecilerin grevleriyle dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti.

İşten çıkarılan 24 gazetecinin işe iade edilmesi gerektiğini söyleyen Tombul, “Sputnik’te çalışan basın emekçileri Türkiye’deki açlık sınırının neredeyse altında çalışıyorlar. Ücretlerinin insanca yaşanacak düzeye çıkarılmasını istiyorlar. Örgütlü mücadele yaşamın her alanında olduğu gibi basın emekçilerinin de en doğal hakkı. İşçi sınıfının yüz yıllardır sürdürdüğü mücadelesinin de en doğal kazanımıdır. Sendikal örgütlülüğe Sputnik patronunun saygı göstermesi gerekiyor. Sputnik basın emekçileriyle dayanışma içerisinde olduğumuzu söylemek yetmiyor, bütün örgütlü kesimleri, bütün mücadele eden emekçileri dayanışma göstermeye, bu mücadeleye sahip çıkmaya, omuz omuza antidemokratik uygulamalara karşı koymaya davet ediyoruz. Sol Parti olarak bu mücadelenin sonuna kadar yanı başında olacağımızı ifade etmek istiyoruz” dedi.

CHP: ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

CHP İşçi Sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar da grevin 8’inci gününde gazetecileri Ankara’da ziyaret etti.

Uyar, “Elimizden geleni yapacağız. Onların süreçlerinin olumlu bir şekilde kazanımla sonuçlanması için tüm inisiyatifi alacağız. Bugün bir tane grev alanındayız ama ülkenin yaşadığı ekonomik koşullar nedeniyle ülkenin dört bir yanında ekmek, emek mücadelesi veren binlerce insan var. Her yerde ve mecrada elimizden geldiğince onlarla yan yana olmaya, dayanışma sergilemeye çalışıyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ada halkından itiraz dilekçesi: “Adalar imara açılamaz”

SONRAKİ HABER

TRT seçim günü AKP reklamı yaptı ama YSK'ye göre cezası yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa