25 Ağustos 2023 15:25

SGK muayene, tedavi ve tıbbi malzeme bedellerinde artış yaptı | Kamu hastanelerine randevu bulmak zorlaşıyor

SGK'nin muayene, tedavi işlemleri ve tıbbi malzeme bedellerine yaptığı artışı değerlendiren TTB 2'nci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, kamu hastanelerinde randevu bulmanın daha da zorlaşacağını belirtti.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) muayene ücretleri, tedavi işlemleri ve sağlık hizmetlerinde kullanılan tıbbi malzeme bedellerinde artış yaptı. Vatandaşın özel yerine kamu hastanelerini tercih edeceğini belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi 2'nci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, halihazırda kamu hastanelerindeki randevu problemine işaret ederek, “Kamudaki iş yükünü daha da artıracak. Randevuların daha da uzun süreye sarkmasına yol açarak sağlık hizmetinde aksamalar büyüyecek” dedi.

SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre; 'Ayaktan Başvurularda Ödeme Listesi'nde yer alan vaka başı muayene tutarlarında artış yapıldı. 'Hizmet Başı İşlem Puan Listesi'nde yer alan KVC-Kardiyoloji, organ doku nakli ve kemik iliği, yoğun bakım, hemodiyaliz, kan bileşenleri, doğum, yardımcı üreme tedavileri ve bununla ilişkin genel tetkikler, sünnet, kadavradan donör temini gibi işlem kodları da dahil olmak üzere tüm işlemlerde de artışa gidildi. Tanıya Dayalı İşlem Puan Listesi'nde yer alan KVC-Kardiyoloji, organ doku nakli ve kemik iliği işlemleri, yoğun bakım işlemleri ve hemodiyaliz işlemlerine ait işlem kodları da dahil olmak üzere tüm işlemlerde artış yapıldı. Ayrıca 'Diş Tedavileri Puan Listesi'nde yer alan tüm işlem kodları da arttı. Genel Sağlık Sigortalılarının hastanelerde aldıkları sağlık hizmetlerinde kullanılan tıbbi malzeme bedellerinde de artış yapılmış oldu.

"SAĞLIK BÜTÇESİ AÇIĞI DAHA DA ARTACAK"

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey 2'nci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, SGK’nin muayene ücretleri, tedavi işlemleri ve sağlık hizmetlerinde kullanılan tıbbi malzeme bedellerinde yüzde 50 ile yüzde 150 oranında artırım yaptığını aktararak, “Bu şu demek: SGK sağlık hizmeti satın aldı. Kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlara yaptığı zam oranında daha fazla ödeyecek. SGK’nin bu güncellemesiyle sağlık bütçesindeki açığın daha da artacağı anlamına geliyor. Öte yandan özel hastaneye giden vatandaşların da ödeyeceği fark en az bu oranda artacak. Dolayısıyla da burada vatandaşın cebinden çıkan sağlık harcaması veya devletin yapacağı daha da  artacaktır. Ve tabii özel hastane kârlı çıkacak” dedi.

"KAMU HASTANELERİ SIKINTI İÇERİSİNDE"

Ülkede her geçen gün yeni zamların yapıldığını ve vatandaşın alım gücünün de giderek azaldığını belirten Ökten şöyle devam etti: “Bu pahalılıkla artık vatandaşın özel hastaneye gitmesi daha da zorlaşacaktır. Mecburen kamuya geri dönüş sağlayacaktır vatandaş ama kamu hastaneleri ciddi bir sıkıntı içerisinde. Aylar sonraya hatta bazen yıllar sonraya da poliklinik randevuları, teknik randevuları, ameliyat randevuları verilebiliyor artık. Bu da şuna sebep olacak. Kamudaki iş yükünü daha da artıracak. Randevuların daha da uzun süreye sarkmasına yol açarak sağlık hizmetinde aksamalar büyüyecek”

İLAÇ DESTEĞİ DE AZALDI

Ayrıca sağlık hizmetleri fiyatlandırma komisyonu kararıyla ilaç ödemelerinde de değişikliğe gidildi. Artık vatandaşın ilaca daha fazla para ödeyeceğini belirten CHP Ankara Milletvekili ve Eczacı Gamze Taşcıer, kararı bir örnek üzerinden şöyle açıkladı: “İki benzer ilaç var. A ilacı 100 lira, B ilacı 150 lira olsun. Reçetenizde B ilacı var, Devlet diyordu ki, ben 100 liralık ucuz olanı baz alırım, buna yüzde 10 eklerim ve senin ilacının 110 liralık kısmını öderim, geri kalan 40 lirayı sen öde. Çıkan karar, yüzde 10 olan hesabı yüzde 5’e düşürdü. Böyle olunca da devlet 105 lirasını ödeyecek, 45 lirasını siz cebinizden vereceksiniz. Yani artık ilaca daha çok para ödeyeceksiniz. İlk çıktığında yüzde 30’larda olan hesaplama düşe düşe yüze 5’e kadar geldi.”

Ekonomik krizin bir halk sağlığı sorununa dönüşmeye başladığını belirten Taşcıer, “İlaç yoklukları yetmezmiş gibi, var olan ilaçlara erişebilmek de zorlaştırılıyor. Halk yoksullaştığı için devlet daha çok destek olmalıyken, vatandaşın cebi daha hızlı nasıl boşaltılır onu düşünüyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

"Yüzen hapishane"ye konulan sığınmacı intihar girişiminde bulundu

SONRAKİ HABER

Prigojin ve Wagner yöneticilerinin ölümü: Savaş çocuklarını yedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa