25 Ağustos 2023 21:09

Metal işçisi yazdı: Askeri iş kolunda çalışanlar ek zam ve vergide adalette ısrar edecek

Kayseri'den bir metal işçisi dün gerçekleştirilen Harb-İş eylemindeki izlenimlerini paylaştı, önerilerini sıraladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partili bir metal işçisi
Kayseri

Sizlere, Kayseri’de Cumhuriyet Meydanı'ndan Türk-İş’e bağlı Türk Harb-İş üyesi işçilerin vergide adalet ve ek zam talepli eylemine dair izlenimimi paylaşmak istedim.
Kayseri’de uzun aradan sonra askeri iş kolunda çalışan yüzlerce mavi önlüklü işçi meydanı doldurmuştu. Meydanda genç işçiler arasında en çok telaffuz edilen cümle “Biz aslında bu kadar az değiliz, ama demek ki bazı işçi arkadaşlarımız meydanlara çıkmaktan korkuyor. Kayseri’de üye sayımız 3 bin ama buraya gelen 500 işçi var" oluyor. Hemen yanlarında bulunan deneyimli bir işçi olduğunu duruşundan hissettiren işçiyse gençlere "Burada aslında 1 işçi bile olsa söz söylemesi açısından çok önemli. Buraya katılan 500 işçi diğer işçilerin öncüsüdür, buradaki işçiler gözünü budaktan esirgemeyip, geleceği için sağlam adım atmak üzere buraya gelmiştir.  Buradakiler katılmayanlara göre bir nebze sınıf bilincini açığa çıkarmış işçidir. Hiç küçümsemeye gerek yok. Az da olsak çok da olsak sözünü söyleyen işçileriz” diyerek moral veriyor.


“MAVİ ÖNLÜKLÜ GENÇ İŞÇİLER KAYSERİ MEYDANINDA MÜCADELENİN EN ÖNÜNDE”

Kayseri’de Harb-İş üyesi işçilerin mücadeleci geleneğinin kalıntılarını dün yapılan eylemde bir kez daha görmüş olduk. Eylemde emekli işçilerin katılımı da dikkat çekiciydi. Geçtiğimiz ay emekli olan işçilerin büyük çoğunluğu alandaydı. Genç işçiler ustalarını görünce mutlulukları yüzlerine yansıyordu. Genç işçilerin eylem alanındaki heyecanı atılan sloganlara da yansıtıyordu.
"Direne direne kazanacağız" "Harb-İş burada Türk-İş nerede" "Türk-İş İstifa" "Hükümet uyuma işçine sahip çık" sloganlarından en coşkulu ve öfkeli atılan "Türk-İş istifa" ve "Direne direne kazanacağız" oldu. Fakat bunu atarken istifanın ve direnmenin nasıl olacağını bilmedikleri yüzlerine yansıyordu...
Vergide adalet ve seyyanen zam talepleri de dövizlere yansımıştı. Askeri iş kolunda genç işçilerin sayısının arttığını gözlemlemek mümkündü.
Genç işçilerin mücadele etme isteği atılan sloganlarda vücut buluyordu fakat bu mücadele etme isteğinin kırılmaması için şu önerilerimi paylaşıyorum:

  • Kayseri’de bulunan 3 askeri işyerinde de genç işçiler birlikteliğini ve dayanışmasını güçlendirmeli.
  • Genç işçiler arasında birlikteliği güçlendirmek için kültürel ve sosyal etkinlikler yapılmalı.
  • 3 işyerinde de her bölümde temsilcileri belirlerken işçinin iradesini yansıtacak işçiler seçilmeli.
  • Bu temsilciler ayda 1 kez bir araya gelmeli. Bir araya gelindiğinde atölyelerde yaşanan sorunlar konuşulmalı ve bu sorunların çözümü için de işçiler birlikte adım atmalı.
  • Atölyelerdeki sorunların dile getirilmesinde ve çözümünde sendika şubesine havale eden değil, sendikayı da içine alarak planlan yapmak önemli.

Geçmişten ders alıp geleceğe sağlam adım atmanın koşulları bunlardır. Ben de Emek Parti üyesi bir metal işçisi olarak, genç işçileri;  geçmişten ders alıp deneyim elde ederken, burjuva partileri elinin tersiyle iterek, kendi sınıfı için mücadele eden işçilerin kurmuş olduğu bir partide mücadele etmeye davet ediyorum.

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu gazeteci Abdurrahman Gök: Yalanı ifşa ettiğim için keyfi şekilde cezalandırıldım

SONRAKİ HABER

Avukat Jindar Uçar: Mülteci düşmanlığı şiddete bahane oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa