27 Ağustos 2023 05:33

Biz bu oyunu ocak ayında gördük

"Ek zam talebimiz karşısında iki sendika Mart enflasyon zammımızı MESS ile yani patronlarla anlaşıp ocak ayına çektiler. Yüzde 54 ek zam isterken onlar her bir kıdem yılı için 70 kuruş zam aldılar"

Fotoğraf: Ford işçileri

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Ford Otosan işçileri olarak aylardır ek zam talep ediyor, hem işverene hem de sendikaya sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Taleplerimizde ısrarcı olduğumuzu gösterebilmek adına da hafta başında sarı kart eylemine başladık. Bu eylemde uyarı amacı taşıyordu. İki şey istiyoruz ilki ek zammın sözleşme beklenmeden hemen verilmesi. Bizim ek zam talebimiz yüzde 34, bunun hemen tüm ücretlere yansıtılmasını istiyoruz. İkincisi de taslağın MESS'e sunulmadan tüm işçilerin onayına sunulması. Eylem hem bizim fabrikamızda hem de başka metal fabrikalarında yayıldı, bu iki talebi sarı kağıtlara yazan işçilere işyerlerinde görünür yerlere bıraktı.

Biz taleplerimizin kabul edilmesini beklerken, dün üyesi olduğumuz Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak bir tweet attı ve taslağın 30 Ağustos'ta açıklanacağını söyledi. Yani yine bizi yok saydığını göstermiş oldu. Öğrendik ki Pevrul Kavlak'ın bu paylaşımından birkaç saat önce Birleşik Metal-İş de ilk altı ay için zam talebini açıklamış. İlk altı ay için yüzde 140.5 istiyormuş. Açıklamasında ilk altı ay zammının yüzde 30'unu Eylül ayında önden ödenmesini MESS'ten istediğini de yazmış.

Bu açıklama bizi şaşkına cevirdi. Sanki Birleşik Metal-İş çok iyi bir şey yapıyor. İşçinin geçim derdini çözecek sihirli bir formül bulmuş. Sanırım bizden bir de alkış bekliyorlar bunun için.

Öncelikle sadece ben değil fabrikadaki birçok arkadaşımız aynı gün yapılan bu açıklamalardan Türk Metal ve Birleşik Metal-İş'in bizlerin ek zam talebini dindirmek için MESS ile anlaşarak zammın yüzde 30'unu Eylül 'de işçilerin hesabına yatacağını düşünüyor.

Aslında bu tahmin etmediğimiz bir şey değildi. Zaten sendikacılar günlerdir nabız yokluyordu.

Bizi şaşırtan bizi bu kadar saf sanmaları, bizi kandırabileceklerini, yatıştırabileceklerini düşünmeleri. Bir de tüm ülkeye bu iyi bir şeymiş gibi gerine gerine ilan etmeleri. Hakikaten pes doğrusu.

Öncelikle biz bu oyunu ocak ayında gördük.

Ek zam talebimiz karşısında yine iki sendika Mart enflasyon zammımızı MESS ile yani patronlarla anlaşıp ocak ayına çektiler. Biz yüzde 54 ek zam isterken onlar her bir kıdem yılı için 70 kuruş zam aldılar.

Yani unutmadık!

Artık öyle kolay unutmuyoruz. Çünkü hayat şartları bize yoksulluğumuzu unutturmayacak kadar ağırlaştı. Sizde hayat şartlarımızı kolaylaştırmak yerine ağırlaştırmaya hizmet ettiğiniz için yaptığınız hiçbir şeyi unutmuyoruz.

Size de bir şey hatırlatmak istiyorum. Ocakta bu oyunu yaptınız da ne oldu? Temmuzda fabrikalardan yeniden tepki sesleri yükseldi değil mi?

Bakın Renault eylemde, bakın Kroman Çelik işçisi nasıl öfkeli. Bakın sarı kart eylemi nasıl yayılıyor. Sizde bunları unutmayın.

İlk altı ay zammı zaten bizim hakkımız. Sözleşme imzalandığında griye dönük zaten ödeme yapılacak. Bu ödeme yapılacak paranın bir kısmı önden ödenince, hakkımız olanın yüzde 30'unu önden alınca bize iyilik mi yapmış oluyorsunuz? Bizi refaha mı eriştirmiş oluyorsunuz?

Ek zam talebimizi yok saydığınızı biliyoruz.

Şimdi her iki sendikaya da soruyorum, açıklayacağınızı söylediğiniz sözleşme taslaklarını üyelerinizin onayına sundunuz mu?

Onlardan onay aldınız mı?

Sorduk ama cevabını biliyoruz, elbette hayır.

Bizim açımızdan geri sayım devam ediyor.

Mahsuplaşma, zammın öne çekilip eylülde yüzde 30'unun ödenmesi bize bunlarla gelmeyin, uyarıyoruz.

Ek zammımızı verin, taslağı işçilerin onayına sunun. Metal işçilerini yok saymanıza izin vermeyeceğiz. Bu sözleşme bizim, bu sözleşme bizim hayatımızı belirliyor. Seyirci değil oyuncu olacağız. Sizde bunu anlayacaksınız.

ÖNCEKİ HABER

Cerattepe'ye destek eyleminde kol kıran polislere yedi yıl sonra dava

SONRAKİ HABER

TEPCO denizdeki radyoaktivite seviyesini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa