27 Ağustos 2023 14:49

Nijer alarmda: Ordu müdahaleye karşı hazırlık yapıyor

Askerlerin darbeyle yönetimi ele geçirdiği Nijer'de ECOWAS'ın olası askeri müdahalesine karşı en yüksek alarm durumuna geçildi.

Cunta yönetimine destek eylemindeki Nijerliler. | Fotoğraf: Balima Boureima/AA

Paylaş

Nijer, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) olası askeri müdahalesine karşı en yüksek alarm durumuna geçti.

AA muhabirinin askeri kaynaklardan edindiği bilgiye göre Genelkurmay Başkanlığı, “Nijer’e karşı saldırı tehdidinin giderek arttığı” gerekçesiyle “olası bir sürprizden kaçınmak adına azami alarm durumuna” geçme kararı aldı.

“Saldırı tehdidinin” kaynağı belirtilmese de ordunun bir süredir ECOWAS’ın olası askeri müdahalesine karşı hazırlandığı biliniyor.

BİR AYDIR SÜREN GERİLİM

Nijer’de bir ay önce yönetimi ele geçiren askeri yönetime şiddetle karşı çıkan ECOWAS, ilk olarak 10 Ağustos’ta ülkede anayasal düzen yeniden tesis edilmezse Nijer’e askeri müdahalede bulunacağını duyurmuştu.

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının 17 Ağustos’ta Gana’nın başkenti Akra’da düzenledikleri toplantıda Nijer’e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu bildirilmişti. ECOWAS Dönem Başkanı Bola Ahmed Tinubu ise cumartesi günü yaptığı son açıklamada, “savaşın ideal olmadığını” ancak Nijer’in demokrasisini savunmanın önemli olduğunu ileri sürmüştü.

BÖLGESEL SAVAŞ RİSKİ

Olası bir askeri müdahalenin bölgesel bir savaşa yol açması riski bulunuyor. Burkina Faso ve Mali’deki askeri cuntalar, daha önce yayımladıkları ortak bildiriyle Nijer’e karşı herhangi bir askeri müdahalenin kendilerine de savaş açmak olduğu uyarısında bulunulmuştu. İki ülke, askeri müdahale ihtimaline karşı Nijer’e “Super Tucano” tipi savaş uçağı göndermişti. Nijer de olası bir operasyon durumunda Burkina Faso ve Mali’ye topraklarına girme izni vermişti. Cezayir, Gine gibi Afrika ülkeleri de dış müdahaleye karşı çıkıyor.

ASKERİ MÜDAHALEYE KARŞI EYLEM

Öte yandan binlerce kişi, darbenin birinci ayında ülkenin en büyük stadyumu General Seyni Kountche’yi doldurdu. Cunta yönetimine destek veren kitle, Nijer ve Rusya bayraklarının yanı sıra “Kahrolsun Fransa”, “Kahrolsun ECOWAS” yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli askeri cuntanın bazı üyeleri de etkinlikte yer aldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da AVM inşaatında çıkan antik mezarlar Kurul gündeminde

SONRAKİ HABER

İngiltere’de mülteci çocuklar cezaevine atılıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa