E-Reçete sistemine 5 dil eklendi; eczacı ve hekimler nedenini çözemedi
E-Reçete sistemine 5 yabancı dilin eklenmesini değerlendiren eczacı ve doktorlar, bakanlığın neyi amaçladığını anlamadıklarını söyledi. 5 dilin arasında Kürtçe’nin olmaması ise tepki çekti.
Fotoğraf: Burcu Yıldırım
Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul
Sağlık Bakanlığı’nın e-Reçete Sistemi’ne İngilizce, Arapça, Rusça, Almanca ve Fransızca dillerini eklediğini duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından, bu diller için test işleminin tamamlandığını duyurarak “Hayırlı olsun” paylaşımında bulundu. Sağlık Bakanlığı ve Bakan Koca’ya, diller arasında Kürtçe’ye yer verilmemesi nedeniyle tepki yağarken eczacılar ve hekimler uygulamayla neyin amaçlandığını anlamadıklarını söyledi.
"BAKANLIĞIN AMACI NE ANLAMADIK"
Sağlık Bakanlığı’nın yeni uygulamasını gazetemize değerlendiren Van Eczacı Odası Başkanı Fikret Baransel, açıklama detaylı olmadığı için neden böyle bir karar alındığını ve amaçlanın ne olduğunun kendileri açısından henüz anlaşılamadığını söyleyerek “Açıklamanın altının dolması gerekiyor” dedi. E-Reçete’nin eczacı ile doktor arasında bir sistem olarak hastaya açık olmadığını hatırlatan Baransel “Reçeteye ilaç ismi yazılır. Bu yüzden dil değişse de ilaç ismi değişmeyecektir” ifadelerini kullanarak bakanlığın neyi amaçladığını anlamadıklarını söyledi. Baransel, öte yandan sıralanan diller arasında bu ülkede milyonlarca insanın anadili olan Kürtçe’nin yok sayıldığına işaret ederek “Vatandaşa tedavisini kendi dilinde, doğru ve tam anlatamıyorsanız en temel hak olan sağlık hakkını da engelliyorsunuz demektir. Bu vesileyle yeniden anadilde sağlık hakkını bakanlık yine unutmuş!” diye konuştu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, hiçbir ülkede böyle bir sistem olmadığını, ayrıca buna da ihtiyaç olmadığını söyleyerek “Ne yapmak istiyorlar anlamak zor. Yabancı dilde reçeteyi okuyabilecek kaç eczacı var? Sağlık turizmine yönelik bir hazırlık ve hasta çekme çabası mı acaba?” diye sordu. Öte yandan vatandaşlar düşünülerek böyle bir adım atılıyorsa bu diller arasına mutlaka milyonlarca insanın anadili olan Kürtçe’nin de eklenmesi gerektiğini dile getiren Ökten “Devlet televizyonunda TRT Kürdi var. Ancak Sağlık Bakanlığı Kürtçeyi dil olarak kabul etmiyor. 'Vatandaşımı düşünüyorum' diyen vatandaşının konuştuğu anadili öne koymalı” dedi.
HDP: KÜRTÇE NEREDE?
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi, sosyal medya hesabından Türkçe ve Kürtçe yaptığı açıklamayla Kürtçe’nin yer almamasını şu sözlerle eleştirdi: “Hayırlı olsun tabii ama, bu toprakların kadim dili olan Kürtçe nerede, neden sisteme eklemediniz? Hani Kürtlere ayrımcılık yapmıyordunuz? Sayın Fahrettin Koca hiç değilse sen diline sahip çıksaydın.”
August 26, 2023