Libya’da İsrail ile görüşme krizi: Birçok kentte protestolar düzenlendi
2011’deki NATO müdahalesiyle bölünen Libya, şimdi de İsrail ile resmi görüşme krizi yaşıyor. Trablus yönetiminin Dışişleri Bakanı el Menguş açığa alındı. Birçok kentte şiddetli protestolar yapıldı.
Fotoğraf: Hazem Turkia/AA
Libya'da Dışişleri Bakanının İsrailli mevkidaşı ile görüşme yaptığının ortaya çıkması krize neden oldu. Ülkenin birçok kentinde eylemler düzenlendi.
İsrail ile diplomatik ilişkileri bulunmayan ve görüşme yapmanın dahi yasak olduğu Libya, İsrail krizi yaşıyor.
2011’deki NATO müdahalesinin ve eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin öldürülmesinin ardından başlayan iç savaşla bölünen ülkede 2014’ten beri iki hükümet bulunuyor. Bu iki fiili yönetimden biri olan Trablus’taki Ulusal Birlik Hükümeti’nin Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş’u İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüşmesi nedeniyle açığa aldı. Menguş ile ilgili soruşturmanın Libya Adalet Bakanı başkanlığında oluşturulacak komisyon tarafından yapılacağı kaydedildi.
İsrail Dışişleri Bakanlığından önceki yapılan yazılı açıklamada, “İsrail ve Libya dışişleri bakanları arasında tarihi bir toplantı” yapıldığı belirtilmişti. Açıklamada, Dışişleri Bakanı Cohen’in geçen hafta İtalya’nın başkenti Roma’da Libyalı mevkidaşı Menguş ile bir araya geldiği toplantının “iki ülke arasında iş birliği ve ilişki olanaklarının incelenmesini” amaçladığı kaydedilmişti.
Kuzey Afrika ülkesi Libya, İsrail’i tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor. İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak.
El Menguş’un İsrail Dışişleri Bakanı ile görüştüğünün duyurulmasının ardından, başkent Trablus’un yanı sıra Misrata, Tacura, Zaviye, Sabrata, Zliten ve Beni Velid bölgelerinde protestolar düzenlendi. Protestolarda caddelerde lastikler ve Beni Velid’te İsrail bayrağı yakıldı.
Yerel medya, görgü tanıklarına dayandırdığı haberlerinde Trablus’taki Dışişleri Bakanlığı önünde de silah sesleri duyulduğunu aktardı.
MİLİS ÇATIŞMALARI SAKİNLEŞTİ
Libya geçtiğimiz hafta da 55 kişinin hayatını kaybettiği ve 150 kişinin yaralandığı milis grupları arası çatışmalara sahne olmuştu. Son bir yılın en kanlı şiddet olaylarının yaşanmasına neden olan çatışmalar, “444 Tugayı” adlı milis grubunun üst düzey liderlerinden Mahmud Hamza’nın, “El Rada” ya da “Özel Caydırıcılık Gücü” olarak bilinen rakip milis gücü tarafından gözaltına alınmasıyla başlamıştı.
Çatışmalar, taraflar arasında varılan ateşkes kapsamında Hamza’nın geçtiğimiz çarşamba gecesi serbest bırakılmasının ardından sonlanmış ve kapanan tek sivil havalimanı da yeniden açılmıştı.
Bu gruplar, 2011’den bu yana ülkede iktidar mücadelesi veren çok sayıda milis oluşumundan sadece ikisi.
Ülkenin tek bir hükümet çatısı altında birleştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmek istenen seçim için gösterilen uluslararası çabalar şu ana kadar sonuç vermedi.
Ülkenin batısındaki Birlik Hükümeti, Birleşmiş Milletler tarafından tanınırken, doğusundaki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi etrafından örgütlenen yönetimin Başbakanı ise Fethi Başağa. Temsilciler Meclisinde General Halife Hafter ve silahlı güçlerinin etkisi devam ediyor. Hafter güçleri, lideri Yevgeniy Prigojin’i birkaç gün önce kaybeden Wagner paralı askerleriyle de birlikte çalışıyor. (DIŞ HABERLER)