28 Ağustos 2023 15:17

Batı Afrika halklarının Nijer’e bakışı: Müdahaleye destek az

Yapılan bir ankete göre Batı Afrika ülkelerindeki nüfusun çoğu Nijer’e yönelik bölgesel bir askeri müdahaleyi desteklemiyor. Benzer bir tepki yaptırımlar için de söz konusu.

Cunta yönetimine destek eylemindeki Nijerliler. | Fotoğraf: Balima Boureima/AA

Paylaş

Premise Data adlı anket şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre Batı Afrika’daki insanların çoğu Nijer’deki son darbeyi onaylıyor. Fildişi Sahili, Gana, Mali ve Nijerya’daki katılımcılar, bölgesel bir blok olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) devrik başkan Mohamed Bazum’u tekrar iktidara getirmek için askeri müdahalede bulunması çağrılarına da genel olarak şüpheyle yaklaşıyor.

The Economist’in haberine göre, cep telefonuyla yapılan ve her ülkede yaş ve cinsiyete göre dengelenen anket, Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya’da katılımcıların yaklaşık yüzde 60’ının Nijer’deki darbenin haklı olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor. İktidardaki askeri cuntanın darbeyi alkışladığı Mali’de ise katılımcıların yüzde 78’i darbeyi onaylıyor.

BÖLGESEL SAVAŞI TETİKLER KORKUSU

Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya hükümetleri müdahale lehinde sert konuşsalar da, bu ülkelerin her birinde katılımcıların yaklaşık yüzde 60’ı bu fikre karşı çıkıyor. Birçoğu bunun daha geniş çaplı bir bölgesel savaşı tetikleyebileceğinden korktuklarını söylüyor.

Nijer’e yönelik ekonomik yaptırımlar bile bölücü nitelikte. Malililer yaptırımlara şiddetle karşı çıkıyor. Ancak Fildişililerin yüzde 58’i de karşı çıkarken, Ganalılar neredeyse eşit oranda bölünmüş durumda. Nijeryalılar ise yaptırımları çok az onaylıyor.

RUSYA’YA DESTEK DİKKAT ÇEKİCİ

Anket aynı zamanda Rusya’nın Batı Afrika’daki etkisinin boyutlarını da ortaya koyuyor. Rusya’nın Wagner Grubu’na bağlı paralı askerlerin faaliyet gösterdiği Mali’de yüzde 71’lik bir kesim Rusya’nın ülkelerinin “en güvenilir ortağı” olduğunu söylerken, başka hiçbir ülke tek haneli rakamları geçemiyor.

Fransa’nın itibarı ise karışık. Fildişililerin yarısı Fransa’ya en az güvendiklerini söylüyor. Bunların yüzde 65’i Fransa’nın ancak tüm güçlerini Batı Afrika’dan çekmesi halinde kendilerini kazanabileceğini söylüyor. Fildişililerin neredeyse yüzde 30’u Rusya’nın değerlerinin kendilerininkine en çok benzeyen değerler olduğunu düşünürken, Fransa’nın değerlerini benimseyenlerin sayısı biraz daha fazla.

Rusya’ya destek kısmen Fransa’nın geçmişte Mali ve Fildişi Sahili’nin sömürgeci hükümdarı olarak oynadığı rolden kaynaklanıyor. Her ikisi de bir zamanlar İngiltere tarafından yönetilen Gana ve Nijerya’da Rusya’nın çekiciliği daha az. Her ikisinde de en çok Amerika’ya güvenilmesi dikkat çekiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Patlamada ölen Nur Hayat, izinli olmasına rağmen işe çağrılmış

SONRAKİ HABER

Oyuncu Mürsel Yaylalı hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa