28 Ağustos 2023 17:10

"Ağustosta" demişti, eylüle kaldı; Putin gelmedi, Erdoğan gidiyor

Bloomberg, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'le gelecek hafta Soçi'de bir araya gelmeyi planladığını yazdı. AKP Sözüsü Ömer Çelik de Soçi ziyareti için "Yakın zamanda" dedi.

Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Paylaş

Bloomberg, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelmeyi planladığını yazdı.

AKP Sözücüsü Ömer Çelik de bugün partisinin MKYK gündemine ilişkin düzenlediği basın toplantısında "[Erdoğan'ın] Yakın zamanda da Soçi'ye biliyorsunuz bir ziyareti olacak" ifadelerini kullandı.

TARİH HENÜZ NET DEĞİL

Erdoğan'ın 9-10 Eylül'de Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde yapılacak G-20 zirvesinden önce Rusya'ya seyahat etmesi gündemde. Bloomberg'den Fırat Kozok'un haberine göre ziyaret tarihi 8 Eylül olabilir.

Rus devlet haber ajansı TASS'a konuşan bir kaynak ise Erdoğan ve Putin'in Soçi'de 4 Eylül'de görüşmeyi planladığını söylemişti.

Öte yandan Bloomberg'e konuşan üç Türk yetkili, Ankara'nın G-20 zirvesinde Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasında bir görüşme de ayarlamaya çalıştığını kaydetti.

ÇELİK: YAKIN ZAMANDA

AKP Sözücüsü Ömer Çelik de konuya dair "Tahıl kriziyle ilgili olarak bize soru geliyor. Dünyanın böyle bir gıda kriziyle karşı karşıya kalmaması için inisiyatifi Cumhurbaşkanımız en yüksek diplomasi hassasiyetiyle şimdiye kadar yürütmüştür. Yakın zamanda da Soçi'ye biliyorsunuz bir ziyareti olacak. O ziyaret sonrasında bu konuda yeni gelişmelerin olacağını, yeni aşamalara geçilebileceğini değerlendiriyoruz" dedi.

ERDOĞAN ÖNCE "AĞUSTOS AYI İÇİNDE" SONRA DA "EYLÜLDE FIRSAT BULURSAK" DEMİŞTİ

Putin'in Türkiye'yi ziyaret edeceğini öne süren Erdoğan, 4 Ağustos'ta yaptığı açıklamada "Zannediyorum ki ağustos ayı içinde bu ziyaret gerçekleşecek" demişti.

Erdoğan, 21 Ağustos'ta, Macaristan ziyareti dönüşünde ise eylül ayını işaret etmiş ve "Eylül ayı içerisinde Hindistan'da G-20 toplantısı, ABD'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. Bu yoğunluk içerisinde fırsat bulursak Sayın Putin ile yüz yüze bir araya gelip konuşacağız. Yakında Dışişleri Bakan'ım bir Rusya seyahati yapabilir. Çünkü bu işin yüz yüze olması büyük önem arz ediyor ve bu şekilde neticeyi almak çok daha isabetli olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

TAHIL ANLAŞMASI

Rusya, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda imzalanan Tahıl Anlaşması'na katılımını 17 Temmuz'da durdurduğunu duyurmuştu. Ardından Ukrayna limanlarına saldırılar düzenlenmişti.

Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama kararı aldığını belirtmişti.

Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını söylüyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu öne sürüyor.

Dünya Gıda Programı'na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46'sı Asya'ya, yüzde 40'ı Batı Avrupa'ya, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 1'i Doğu Avrupa'ya gitti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Halk TV: Google haberlerimize örtülü sansür uyguluyor

SONRAKİ HABER

TTB’den ÇEDES uyarısı: Çocukların gelişimine zarar verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa