28 Ağustos 2023 17:35

TTB’den ÇEDES uyarısı: Çocukların gelişimine zarar verecek

TTB, imam, vaiz ve Kur’an kursu öğretmenleri aracılığıyla öğrencilere "değerler eğitimi" verilmesinin hedeflendiğine dikkat çekilerek ÇEDES projesinden derhal vazgeçilmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Okul Sağlığı Çalışma Grubu, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan ÇEDES (Çevreme duyarlıyım, değerlerime sahip çıkıyorum) projesinin laik ve bilimsel eğitime aykırı olduğu gibi çocukların gelişimine de zarar vereceğine dikkat çekti. Açıklamada, okullarda öğrencilere ‘manevi danışman’ olarak imam, vaiz ve Kur’an kursu öğretmenleri aracılığıyla ‘değerler eğitimi’ verilmesinin hedeflendiğine dikkat çekilerek projeden derhal vazgeçilmesi istendi.

DİNCİ DÖNÜŞÜM ZORLAMASI

Çocukluk döneminin hem duygusal açıdan hem de dini gelişim açısından son derece kritik bir evre olduğuna işaret edilen açıklamada “Pedagoji biliminin de kabul ettiği üzere erken çocukluk döneminde dini öğelerin çocuklara tanıtılması çocuğun zihninde korkuların oluşmasına yol açabilmektedir. ÇEDES projesi, bilimsel eğitim yerine spiritüalizmin, ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ yerine ‘şeyhliktir’in; okul, öğretmen ve psikolojik rehber öğretmenlik yerine Diyanetin, tarikatın, şeyhin, şıhın rol model ve taşıyıcı sayılmasıdır. Bunlar eğitimin ve tüm toplumun dinci dönüşüme zorlanmasıdır” ifadelerine yer verildi.

"PROJEDEN VAZGEÇİLMELİ"

Projenin Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri de ihlal ettiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yapılan eğitim öğretim değil telkin ve ideoloji aşılamadır, çocuklar ve toplum üzerinde mezhep ve ideoloji dayatmasına dönüşmektedir. Laik ve bilimsel eğitimin ortadan kaldırılmasına hizmet etmesinin yanı sıra okul çağı çocuklarında korkulara, zihinsel karışıklıklara yol açacak bu projeden bir an önce vazgeçilmelidir. Çocuğun üstün yararının, insan, toplum ve doğa yararının esas alındığı bilimsel nitelikli eğitim sistemi talebimizdir.”

YİNE KARMA EĞİTİMİ HEDEF ALDI

Öte yandan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu yine karma eğitimi hedef alarak, “Özellikle karma eğitimin devam ettiği okullarda gençler birbirini taciz edebilirler” cümlelerini sarfetti. “Bizim mutlaka müfredatımızı sil baştan gözden geçirecek bir eğitim devrimine ihtiyacımız var” ifadelerini kullanan Yapıcıoğlu, laik ve bilimsel eğitime karşı açıklamalarına devam etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Ağustosta" demişti, eylüle kaldı; Putin gelmedi, Erdoğan gidiyor

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki Amedspor taraftarları adliyeye sevk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa