28 Ağustos 2023 23:47

RTÜK'ün talebiyle VOA Türkçe’ye erişim engeli getirildi

Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği, RTÜK’ün talebiyle VOA Türkçe'ye erişim engeli getirdi.

Amerikanın Sesi (VOA) logosu

Paylaş

RTÜK’ün talebiyle lisans alımını gerçekleştirmediği gerekçesiyle haber sitesi Voice of America (VOA) Türkçe'ye erişim engeli getirildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), uluslararası haber kuruluşu Voice of America’ya lisans ücretini ödemesine ya da hizmetine son vermesi için 72 saat süre verilmişti. Lisans alımını gerçekleştirmedikleri gerekçesiyle, RTÜK’ün talebiyle; VOA Türkçe’nin voaturkce.com alan adı Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliğinin 28 Ağustos 2023 tarihli ve 2023/7237 sayılı kararıyla erişime engellendi.

SANSÜR YASASI

İnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK’ten yayın lisansı almasını şart koşan yönetmelik, Resmi Gazete’de 1 Ağustos 2019’da yayımlanmıştı. Böylece Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar RTÜK’ün denetimi kapsamına girmişti.

İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti talep edilmişti. Bu ücret 2022’de radyolar için 18 bin 217 TL, televizyon ve isteğe bağlı yayınlar için 182 bin 168 TL olmuştu.

"Sansür yasası" olarak nitelendirilen bu yönetmelik gereği yayıncı kuruluşlar, RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda.

Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Lavrov ile Fidan yakın zamanda görüşecek

SONRAKİ HABER

Gebze’de Petrol-İş üyesi işçiler: Mücadeleci bir Petrol-İş için bir adım öne çıkalım! 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa