29 Ağustos 2023 14:21

Hatay’da hava kalitesi endişe verici düzeyde

TTB ve Temiz Hava Hakkı Platformunun ölçümlerine göre depremin yıkıma uğrattığı Hatay'da hava kirliliği limit değerlerin çok üzerinde. Kentte resmi istasyonların hiçbirinde hava ölçümü yapılmıyor.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Resmi istasyonların hiçbirinde hava ölçümü yapılmayan Hatay’da Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Temiz Hava Hakkı Platformunun (THHP) kendi çabasıyla gerçekleştirdiği ölçümler kentteki çarpıcı tabloyu ortaya koydu. Ölçümlere göre depremin yıkıma uğrattığı kentte hava kirliliği limit değerlerin çok üzerinde.

Bölgedeki hava kirliliğinin halk sağlığını yaşamsal düzeyde tehdit ettiğini belirten kuruluşlar, deprem bölgesindeki yoğun toz kirliliğine dikkat çekti ve yetkilileri önlem almaya çağırdı.

10-11 Haziran günleri yapılan ölçümde PM2.5 ortalaması 48 µg/m3 olarak tespit edildi. Bu değer Dünya Sağlık Örgütünün kılavuz değerinin 3 katından fazla. 16-17 Haziran ve 10-11 Temmuz tarihlerinde yapılan ölçümlerde çıkan sonuçlar da yine kılavuz değerlerin çok üstünde tespit edildi.

Ölçümlere ilişkin yapılan açıklamada, DSÖ’nün yılda 3-4 günden fazla aşılmaması gerektiğini belirttiği PM2.5 kirliliğinin haziranda yapılabilen 16 günün tamamında DSÖ limitlerinin üzerinde olduğuna dikkat çekildi. Temmuz ayında ölçüm yapılabilen 7 günde de yine DSÖ limitlerinin aşıldığı da gözlemlendi.

TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı ve THHP Temsilcisi Prof. Dr. Gamze Varol “Kirliliği önlemek için alınacak önlemler daha önce yetkililerle paylaşılmış olmasına rağmen hızlı, plansız ve önlemsiz yıkım çalışmaları devam ediyor, bölge halkı sistematik bir sağlık hakkı ihlaline maruz bırakılıyor” dedi.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Temiz Hava Hakkı Platformu ve Türk Tabipler Birliği, Hatay başta olmak üzere deprem bölgesinde alınması gereken önlemleri sıraladı:

  • Tüm deprem bölgesindeki hava kalitesi izleme istasyonları bir an önce devreye alınmalıdır.
  • Bölgedeki tüm istasyonlarda PM2.5 parametresinin ölçümüne zaman kaybetmeksizin başlanmalıdır.
  • İstasyonlardan elde edilen verileri içeren hava kalitesi durumu ve raporlar www.havaizleme.gov.tr ve valilik web sitelerinden eksiksiz ve sürekli olarak yayımlanmalıdır.
  • Meteorolojik gelişmeleri de dahil eden bir modelleme çalışması ile enkazlardan kaynaklı tozun yerleşim alanları üzerinde dağılımı tespit edilmeli, enkaz depolama alanları ve yerleşim alanları bu modelleme sonuçlarından yararlanarak konumlandırılmalıdır.
  • Yıkımlar bir plan dahilinde ve çalışanlar dışında insanlar yıkım alanından uzaklaştırılarak yapılmalıdır.
  • Yıkım, enkaz transferi ve enkaz depolama alanlarında boşaltılması esnasında sulama yapılmalı, taşıyıcı kamyonların üstü seyir halinde tozumayı önlemek için kapatılmalıdır.
  • Çalışanlar mutlaka koruyucu ekipman ile donatılmalı ve bu ekipmanların kullanımı zorunlu hale getirilmelidir.

(HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İngiltere İtfaiyeciler Sendikası: "Mülteci hapishanesi" Bibby Stockholm bir ölüm tuzağı

SONRAKİ HABER

Harb-İş’i biz dönüştürebiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa