ÇMO işçileri: Taleplerimize kulak verin, ek protokolü imzalayın
Çevre Mühendisleri Odası Genel Merkezi önünde bir araya gelen emekçiler, ek zam talebiyle eylem yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
Tez-Koop-İş Sendikasında örgütlü Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) işçileri, ek zam talebiyle eylem yaptı. Ücretlerinin iyileştirmesi adına ek protokol imzalamak için ÇMO’yu masaya çağırdığını fakat dönüş sağlanmadığını aktaran Tez-Koop-İş Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Özgen, “Üyelerimizin taleplerine kulak verin. Ek protokol çağrımızı yanıtlayın. Üyelerimizin emeklerinin karşılığını almalarını; zorunlu ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ücretlerle çalışmalarını sağlamak için yürürlükteki toplu iş sözleşmesine ek bir protokol yapmak istiyoruz” dedi.
Çevre Mühendisleri Odası Genel Merkezi önünde bir araya gelen işçilere EMEP, HDP ve TKP il örgütleri destek verirken işçiler sık sık “İş, ekmek yoksa barış da yok” sloganı attı. Tez-Koop-İş Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Özgen, sendika tarafından bir ay önce, ÇMO’ya, işçilerin ücretleri ve özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin görüşme çağrısında bulunduklarını fakat oda yönetimi kurulunca sendikaya herhangi bir dönüş sağlamadığını aktardı.
İşçilerin yaşam koşullarının insan onuruna yakışır olmaktan uzak olduğuna dikkat çeken Özgen, “ÇMO emekçileri geçinemiyor. Resmi enflasyon oranlarının katbekat üstüne çıkan gerçek enflasyon oranları ve alım gücündeki sert düşüşler karşısında geçinmek, barınmak, en temel ihtiyaçlarını karşılamak oda emekçileri için imkânsız hale geliyor. ÇMO Yönetim Kurulu, yapılan personel toplantılarında emekçilerin taleplerini dinlemiyor; sendikamızın ek protokol çağrısını yanıtsız bırakıyor. Ücrete ilişkin talepler odanın mali durumu gerekçe gösterilerek geri çevriliyor. Oda Yönetim Kurulu, maaşların ödenebilmesinin tek yolunun odanın bütçesinin temelini oluşturan üye aidatlarının toplanması olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Emekçilerin, oda üyeleriyle aidatların ödenmesine ilişkin yapmak durumunda kaldığı görüşmeler yine emekçileri yıpratıyor. Bu yıpratıcı süreç sonunda, son dönemlerdeki en yüksek aidat gelirlerine ulaşılmış olsa da Oda Yönetim Kurulu tarafından ücrete ilişkin bir iyileştirme öngörülmüyor” diye konuştu.
Özgen işçilerin taleplerini şöyle aktardı: “Üyelerimizin emeklerinin karşılığını almalarını; zorunlu ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ücretlerle çalışmalarını sağlamak için yürürlükteki toplu iş sözleşmesine ek bir protokol yapmak istiyoruz. Her türlü baskı ve mobbingden arındırılmış bir çalışma ortamının güvence altına alınmasını istiyoruz. Varlık amaçlarından biri emeğin hakları için mücadele etmek olan ÇMO’da; emeğin değerinin bilinmesini ve emekçinin özne olarak tanınmasını istiyoruz.”
“TALEPLER KARŞILANMAZSA İŞ BIRAKACAĞIZ”
ÇMO Yönetim Kurulunu masaya çağıran Özgen, “Sendikamızın, üyelerimizin taleplerine kulak verin. Ek protokol çağrımızı yanıtlayın. Masada haklarımızı teslim edip bir kez de ‘ÇMO çalışanları haklılardı; kazandılar’ başlığıyla kamuoyuna duyurun. Ve hatta gelin, özellikle vurguladığınız ‘mücadele ve dayanışma gücü sınavını’ Oda Yönetimi, emekçileri ve Tez-Koop-İş Sendikası olarak geçtiğimizi hep birlikte paylaşalım” dedi. Özgen işçilerin haklı taleplerinin dikkate alınmadığı takdirde iş bırakma dahil her türlü eylem ve etkinlikler gerçekleştireceklerini duyurdu.
İş Yeri Temsilcisi Cem Yenilmez, oda yönetiminin işçilerin yaşadığı sıkıntıları sormak yerine, oda şubeleri ile olan sorunlarını aktardığını; aidatların toplanmadığı takdirde maaşların ödenmeyeceğini söylediğini ifade etti. Sınıf düşmanı tavırlar ile karşı karşıya olduklarını belirten Yenilmez, “Oda emekçileri olarak geçim sıkıntısı çekiyoruz. Oda Yönetim Kurulu tarafından yok sayılıyoruz. TMMOB’a bağlı bir meslek odası içinde asla yaşanılmaması gereken mobbinge maruz kalıyoruz. Birim yöneticilerimizle, üyelerimizle hatta sendikamızla karşı karşıya getirilmeye çalışılıyoruz. Bizler; meslek örgütü çalışanları olarak Odamızda yaşanan gerek ekonomik sorunların gerekse Oda örgütlülüğü ile ilgili sorunların tanığıyız. Bizler; meslek odalarının üyeleri ile birlikte çalışanlarının da hakkını savunması, her hangi bir işveren gibi değil TMMOB a bağlı bir meslek odası yönetimi gibi hareket etmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Haklı olduğumuzun söylemlerde onaylanmasını değil, haklarımızın verilmesini istiyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)