30 Ağustos 2023 04:36

Renault işçileri: TİS sürecine beraber dahil olursak istediğimiz olur

Renault işçileri, tüm metal işçilerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Artık ses çıkmayan yerlerden de ses çıkmalı” çağrısı yaptı.

Ekran görüntüsü/ Renault Group tanıtım videosundan alınmıştır

Paylaş

Erdal KILIÇ
Bursa

Fabrikada revizyon dönemi olması nedeniyle izne çıkarılan Renault işçileri pazar gününü pazartesiye bağlayan gece işbaşı yaptı. İzin döneminde hayat pahalılığını daha fazla hissettiklerini dile getiren işçiler, patron sendikası MESS’e ve sendikaları Türk Metal’e daha fazla öfkelendiklerini dile getirdi. Sendikacıların dediklerine inanılması halinde ücretlerinin yine eriyeceğine dikkat çeken işçiler, “Sendikanın bizi satmasına, patronun alicengiz oyunlarına karşı 2015’teki gibi sürece hep beraber dahil olursak, sendikacıların yakasına yapışırsak, aman birileri ses çıkarsın diye beklemezsek olur” dedi.

Bursa’da oturduklarını ve tatilde gidebildiği en uzak yerin il sınırı içindeki Uludağ olduğunu ifade eden bir Renault işçisi, hayat pahalılığına dikkat çekerek “Bir hafta çalıştığım parayla Uludağ’a günübirlik pikniğe gittik. Önceden Ege haritasından konum işaretler tur şirketi araştırır tatil planlardık. Bu sene hayalini bile kuramadık” dedi. Tatil döneminde işçilerin geçim sıkıntılarını daha derinden hissettiğini, tatilden dönenlerin selam bile veremeden hayat pahalılığından yakındığını anlatan işçi, fabrikada ana gündemin sözleşme taslağı olduğunu dile getirdi. Revizyon öncesi fabrikada MESS’e ve Türk Metal’e olan öfkenin revizyon dönüşü arttığını ifade eden Renault işçisi “Sendikacılar revizyon öncesi, kaportadan şubeye giden arkadaşlarımıza sabırlı olmalarını isteyip beklentilerimizin üzerinde sözleşme yapacaklarını söylediler. Herkes dişini sıkıyor diş sıkmaktan çenemiz tutuldu” dedi. İşçi Türk Metal’in hazırlayacağı taslağı öfkeyle beklediklerini anlattı.

"RAKAMLAR OCAKTA DEĞİLSE MARTTA ERİR GİDER"

Birleşik Metal-İş’in sözleşmede alınacak zamdan kesilmesi (mahsup edilmesi) karşılığı yüzde 30 zammın önden verilmesi talebini ve ilk altı ay için talep ettiği yüzde 140.5 zammı değerlendiren Renault işçisi “Mahsuplaşma kelimesi kafa karıştırıyor. Araştırdım, hesapladım DİSK’in teklifini firesiz kabul etseler bile işçinin üç aylık alacağında 25 bine yakın kaybımız oluyor. Çıkıp pazara sokağa gerçek enflasyonu görüp zam oranı belirlenmeli bu ortamda söylenen rakamlar ocakta değilse martta erir gider” dedi. Üyesi oldukları Türk Metal’in de taslağını bugün açıklayacağını hatırlatan işçi, şöyle devam etti: “Türk Metal’de önden avans alalım (mahsuplaşma) derse sıkıntı… Biz bu sözleşmede kaybettiğimizi yenisine bulaştırmadan almak istiyoruz. Yoksa kayıplarımız karşılanmış olmaz.” Tepkileri üzerine sendika temsilcilerinin değiştirildiğini, yeni gelenlerin işçilerin nabzını yoklayacak kişiler olmadığını ifade eden Renault İşçisi “Kendini zor ifade eden tipler temsilci oldu, yaşları ufak işçi üzerinde ağırlıkları yok, işçi temsilcileri tiye alıyor” diye konuştu.

"2015’TEKİ GİBİ HEP BERABER DAHİL OLMALIYIZ"

Geçtiğimiz dönemde yapılan sözleşmelerde alınan zamların hızla eridiğini hatırlatan Renault işçisi “Enflasyon koruması TÜİK enflasyonu olunca anlam ifade etmiyor. Elimize geçen para aynı, değeri her gün küçülüyor” diye konuştu. Her sözleşme sonrası MESS ve Türk Metal’in “Yüzyılın sözleşmesi” açıklamalarını yaptığını ancak kendilerinin hayat pahalılığı karşısında erimeyen bir s özleşme istediklerini belirtti. İşçi, istedikleri bir sözleşmenin imzalanmasının yolunu ise şöyle anlattı: “Sendikanın bizi satmasına, patronun alicengiz oyunlarına karşı 2015’teki gibi sürece hep beraber dahil olursak, sendikacıların yakasına yapışırsak, aman birileri ses çıkarsın diye beklemezsek olur.”

Hem fabrika içerisinde hem de iş kolundaki metal işçilerine seslenen Renault işçisi “MESS ve Türk Metal nasıl birlikte hareket ediyor görüyoruz. Sözleşmeyi bekleyen 154 bin işçinin her yerde ses çıkarması gerek” diye konuştu. Daha sözleşme dönemi başlamadan taslak bile yokken yemekhane de çok kez ses çıkarma eylemi yaptıklarını belirten Renault işçisi “Artık yaptığımız ses çıkarma eylemine bile alıştılar. Sendika için fabrika yönetimi için rutin bir hal aldı. Bekleyince olmuyor. Artık ses çıkmayan yerlerden de ses çıkmalı” diyerek metal iş kolunda çalışan işçilere birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Cerrahpaşa’da servis, yemek, kreş sorunu sürüyor

SONRAKİ HABER

Putin G20 Zirvesi'ne katılmayacağını söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa