29 Ağustos 2023 20:46

Türk Harb-İş üyeleri: Kamu TİS’i eridi, insanca yaşayacak ücret belirlensin

Gelen zamlarla kamu TİS’inin ele geçmeden eridiğini söyleyen Türk Harb-İş Adana Şube üyeleri, insanca yaşayabilecek ücret, gelir vergisinde adalet istedi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Türk Harb-İş Adana Şubesi, yetkili oldukları İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’nda çalışan üyelerinin ücretlerine iyileştirme yapılması talebi ile sendika önünde basın açıklaması yaptı. Seçimlere 5 gün kala 9 Mayıs’ta imzalanan Kamu Çerçeve Protokolü’nde refah payı da dahil ücretlere yüzde 45 zam yapıldı. Ancak yapılan sözleşmede alınan seçimlerden sonra gelen zam yağmuru ile eridi. Harb İş Üyesi işçiler ek zam talep ediyor. 

Sendika önünde basın açıklaması yapan Türk Harb-İş Adana Şubesi, enflasyonun önlenemeyen yükselişi karşısında insanca yaşayacak ücret ve gelir vergisinin yüzde 15’te sabitlenmesini talep etti. 

"ÜCRETLER ELE GEÇMEDEN ERİYİP GİDİYOR"

Basın açıklamasını okuyan Türk Harb-İş Adana Şube Başkanı Erdal Akalın, “9 Mayıs 2023 tarihinde Hükümet ile Türk-İş ve Hak-lş Konfederasyonları arasında varılan mutabakatla ücretlere yapılan zamların bu pahalılık karşısında daha çalışanın eline geçmeden eriyip gitti” dedi. Yüksek enflasyon karşısında geçinebilmenin hesabını yapan kamu işçisinin bir de gelir vergisi ile belinin büküldüğünü ifade eden Akalın,  “Bu kardeşlerimiz gerek pandemi sürecinde milyonlarca maske üreterek gerekse 6 Şubat 2023'te yaşadığımız depremde, deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılarak ve atölyelerde yüzlerce konteynır ve jeneratör, binlerce çadır, battaniye, ceset torbası, maske ve dezenfektan üreterek mesai methumu gözetmeden çalışmışlardır” dedi.

"GELİR VERGİSİ YÜZDE 15’E SABİTLENSİN"

Savunma ve güvenlik işçisinin aldığı ücretin, özel sektörde ve vakıf işletmelerindeki çalışan emsallerinin altında olduğunu ifade eden Akalın, “Bu durum özel sektörü daha cazip hale getirerek nitelikli iş gücünün kamudan özele doğru kaymasına sebep olmaya başlamıştır. Daha vahim olan ise Milli Savunmamızın bel kemiği olan işyerlerimizde çalışan kardeşlerimize, çeşitli aracı ve vesilelerle yurtdışından iş teklifi ve talepleri gelmekte olup ülkemizde yıllardır dillendirilen beyin göçüne de yenileri eklenmektedir” diye konuştu. Akalın, “Arkadaşlarımızın ücret ve diğer özlük haklarının bir an önce gözden geçirilmesini, çalışandan kesilen verginin yüzde 15'te sabitlenerek üstünün kamu işvereni tarafından karşılanmasını, enflasyona yenik düşen ücretlerin yaşanabilir seviyeye yükseltilmesi için yeni bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hakem Kurulu memur zammı için 31 Ağustos'ta son kez toplanacak

SONRAKİ HABER

"Pençe-Kilit" operasyonu bölgesinde bir asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa