30 Ağustos 2023 13:41
/
Güncelleme: 18:29

İstanbul Valiliğinin açık alanda "alkol yasağı" talimatı tepki çekti

"Olaylara karışanların ekseriyetle alkollü olduğunu" savunan Valiliğin genelgesini değerlendiren Av. Elif Yetigin: "Asıl amaç özgürlüklere, yaşam tarzına müdahale başlatıp ülkeye yayılmasını sağlamak"

İstanbul Valiliğinin açık alanda "alkol yasağı" talimatı tepki çekti

Fotoğraf: @istanbulpride'ın Twitter paylaşımından alınmıştır

İstanbul Valiliği ilgili birimlere bir yazı göndererek açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki satışı ve tüketiminin engellenmesi talimatı verdi.

İstanbul Valisi Davut Gül'ün imzasını taşıyan açıklamada “Alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmelerin dışında park, piknik ve mesire alanı, sahil bandı, plaj vb alanlarda çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek amacıyla alkol satışı ve tüketilmesinin önlenmesi…” ifadelerine yer verildi.

Valilik tarafından gönderilen yazıda kentte asayiş sorunlarının genellikle alkolden kaynaklandığı öne sürülerek bahsi geçen açık alanlarda etkin şekilde denetim yapılması ve alkol tüketimini engellemek üzere ilgili kişi ve işletmeler hakkında yasal işlem yapılması talimatı yer aldı. Talimat yazısına göre açık alanlarda alkol tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak. Alkol kullanan kişinin sarhoş olması halinde, kişinin sarhoşluğu geçene kadar gözetim altında tutulacak.

Talimat yazısının medyada haber olması ve gelen tepkiler üzerine bir açıklama yayımlayan İstanbul Valiliği ise uygulamanın yeni olmadığını ifade etti. Açıklamada, “4250 sayılı Kanun’la belirlenen alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara hatırlatmış bulunmaktayız” ifadelerine yer verildi.

Karara ilişkin İstanbul Valisi Davut Gül ile yaptığı görüşmeyi aktaran Gazeteci Nevşin Mengü ise “Kadınların da İstanbul’da korkmadan gece geç saatlerde dahi park ve sahillerde rahatsız edilmeden vakit geçirmesinin hakkı olduğunu hatırlattı. Bu genelge ile buna da dikkat çekmek istediklerini belirtti” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ AÇIKLAMA: KAFA KARIŞIKLIĞI ORTAYA ÇIKTI

Genelgeye tepkilerin ardından ikinci bir açıklama geldi.

T24’ten Gözde Yel’e konuşan İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Emin Gökçegözoğlu şu ifadeleri kullandı: "Biz, yayımladığımız genelgede, kamu kurumlarına, ‘kanunlardan kaynaklanan sorumluluğunuzu yerine getirin’ diye bir hatırlatma yapıyoruz. Yani, ‘toplumun huzurunu bozacak şekilde davranışlara sebep veriliyorsa’ buna müdahale edin deniliyor. İçki yasağı için kanun gerekli. Bizim yeni bir kararımız yok. Kendi halinde içkisini içen vatandaşa herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Genelgede bir yasaklama söz konusu değil. Vatandaşı rahatsız edecek, parklarda, çocukların olduğu ortamda alkol tüketmek tabii ki hoş karşılanmıyor ama bu uygulama şikâyet ve sarhoşluktan dolayı çevreye zarar vermeye yönelik yapılacak. Vatandaş parka gitmiş, iki bira içiyor, bu değil bizim meselemiz. Genelgede kafa karışıklığı ortaya çıktı. Burada kastedilen sarhoşluktan dolayı çevreye rahatsızlık veriyorsa, şikâyet varsa polis buna uygulama yapacak. Vatandaş gitmiş Maçka Parkı’nda, Caddebostan’da ya da herhangi bir yerde arkadaş grubu ile ufak tefek bir şeyler yiyip içiyor, bunlarla bizim bir meselemiz yok. Ancak çevreye rahatsızlık veriliyorsa uygulama yapılacak."

"İKTİDARIN HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA DİZAYN"

İstanbul Valiliğinin ilgili kurumlara gönderdiği talimatnameyi ve tepkiler üzerine gelen açıklamayı değerlendiren Demokrasi İçin Hukukçulardan Av. Elif Yetigin, “Yazının yalnızca bir hatırlatma olmadığı açıktır. Uygulamanın yetersiz olduğunu gören Valilik daha da sıkı bir ‘alkol yasağı’nın hayata geçmesi için harekete geçmiştir” dedi.

Metinde asayiş ve güvenliği bozan tek şeyin içki tüketimi gibi ifade edilmesini eleştiren Yetigin, “Sözde kamu düzenini alkol kullananları denetleyerek ve engelleyerek sağlayacağını düşünen idarenin asıl amacı toplumsal hayatı iktidarın hedefleri doğrultusunda dizayn etmektir. Şort giydiği için tekmelenen, yolda öpüşen çiftleri yuhalayan, kadınların çalışmasına, kahkaha atmasına tahammül edemeyen zihniyetin devamı olarak alkol tüketenleri de hedefe koyan bir tutumun ifadesidir bu yazı” dedi.

Yazıda “Alkol tüketenlerin engellenmesi” amacı doğrultusunda ilgili birimlere müdahale talimatı verilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Av. Yetigin, “İstanbul Valiliğinin asıl amacı temel özgürlüklere, yaşam tarzına müdahale eden bir idari işleyiş anlayışını başlatıp ülkenin tamamına yayılmasını sağlamaktır. Bu yazı yalnızca İstanbulluları değil ülkede yaşayan herkesi ilgilendirmektedir. Konserin yasaklanması, sokak ortasında kadınların giyiminden dolayı ayrımcılığa uğraması, şiddet görmesi, el ele tutuşmanın dahi müdahaleye açık bir hareket olarak algılanmasının ardında böyle bir yazı kaleme alınması yarın parkta, sahilde dostlarla içilen bir biranın hesabının verilmesi anlamına gelecektir. Bugün ülkede kamu düzenini bozan alkol tüketimi değil, açlık yoksulluk sefalet koşullarında yaşam mücadelesi verilmesidir” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et