Merdiven altı kozmetik ürünleri tehlike saçıyor
Kozmetik ürünleri hakkında konuştuğumuz KMO Ege Bölge Başkanı Koç, “Sahte makyaj ürünlerinin içinde bulunan kurşun, siyanür, cıva ve benzeri tehlikeli maddeler insan sağlığını tehdit ediyor” dedi.
Fotoğraf: Pixabay
Ramis SAĞLAM
İzmir
Kozmetik ürünlerindeki satış ve üretim son yıllarda çoğaldı. Artan enflasyonla birlikte yapılan zamlar vatandaşı daha ucuz -insan sağlığını tehdit eden sahte ve kalitesiz- kozmetik ürünlerini tercih etmeye itti. Ucuz ürünler ya sahte ya da merdiven altında üretiliyor. Uzmanlar, sahte kozmetik ürünlerinin içinde bulunan kurşun, siyanür, cıva ve benzeri tehlikeli maddeler bulunabileceği konusunda uyarıyor.
Kozmetik ürünlerin kullanımında saç boyları ilk sıralarda yerini alıyor. Öyle ki günümüzde neredeyse her yaş grubundan insan saç boyası kullanır hale geldi. Saç boyalarında yaşanabilecek tehlikeleri Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Ege Bölge Şube Başkanı Fatma Mehlika Dayıoğlu Koç ile konuştuk.
‘ALERJİYE NEDEN OLABİLİR’
Saç boyalarının bazı kişilerde kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve tahrişe neden olabileceğini belirten Koç, bazı kişilerde aşırı alerjik reaksiyonlara, yüzde şişlik ve nefes darlığına neden olabileceğini söyledi. Saç boyası kullanımında alerjik reaksiyonlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Koç, “Boyama öncesi, 24-48 saat önce mutlaka alerji testi yapılmalıdır. Saç boyaları nedeniyle daha önceden de alerjik bir reaksiyon yaşanmışsa kesinlikle saç boyaları kullanılmamalıdır” dedi.
‘YASAKLI MADDELER KONTROL EDİLMELİ’
Saç boyalarında genellikle hidrojen peroksit, amonyak, PPD, DMDM hidantoin, parabenler, kurşun asetat, resorsinol gibi bazı kimyasallar kullanıldığını söyleyen Koç, “Hidrojen peroksit, saçlarda sülfür kaybı ortaya çıkardığı için saçların dökülmelerine neden olabilir. Saç boyalarında kullanılan tüm bileşenlerin, ürün piyasa verilmeden önce özellikle boyar maddelerin, Sağlık Bakanlığının Türkiye İlaç ve Cihaz Kurumu tarafından yayımlanan Kozmetik Yönetmeliği’nin eklerinden olan EK-3’ten araştırılarak, yasaklı ve/veya kullanımı kısıtlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yasaklı bileşenler kesinlikle kullanılmamalıdır. Kullanımı kısıtlı olan bileşenler ise eklerde belirtilen oranlarda kullanılmalıdır” diye konuştu.
AMBALAJLARDAKİ UYARILARA DİKKAT
Kimyasal maddelerin sağlığa olumsuz etkilerini vurgulayan Koç, tüm kozmetik ürünlerin “iyi üretim uygulamaları” kılavuzuna uygun olan işletmelerde, uygun koşullarda ve sorumlu teknik personel gözetiminde üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kozmetik ürünlerin ambalajlarında ve etiketlerinde yer alan bilgilere dikkat çeken Koç, “İşlevi, içeriği, kullanım şekli, uyarıları, bilgi, ifade ve görselliği tümü kozmetik mevzuata uygun olarak üretici tarafından hazırlanıp Ürün Bildiriminin Sağlık Bakanlığının Ürün Takip Sistemine (ÜTS) yapılması gerekmektedir” dedi.
Tüketicilerin saç boyası kullanımında üzücü bir sonuçla karşılaşmamak için markası bilindik, ambalajında üretici bilgisi, ürün barkodu olan ürünleri tercih etmeleri gerektiğini belirten Koç, “Tüm kozmetik ürünlerin piyasaya sürülmeden önce ürün bileşenlerinin toksikolojik karakteri, kimyasal yapısı ve maruz kalma seviyeleri, ürünün kullanımına sunulduğu hedef kitlenin veya ürünün uygulanacağı bölgenin belirgin maruziyet özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır” diye ekledi.