Erdoğan-Putin görüşmesine doğru: Soçi’de masada ağır konular var
Erdoğan ve Putin'in Soçi'de gerçekleşecek görüşmesinde tahıl anlaşmasının yanı sıra Suriye, İsveç’in NATO üyeliği, Azov komutanlarının serbest bırakılması gibi başlıkların da ele alınması bekleniyor.
Fotoğraf: T.C. Cumhurbaşkanlığı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi'de Rusya lideri Putin ile yapacağı görüşmede tahıl anlaşmasının geleceği masaya yatırılacak. Ancak son aylarda iki ülke ilişkilerini sınayan gelişmelerin de ele alınması bekleniyor.
DW Türkçe’de yer alan habere göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Rusya ziyaretlerinin ana gündem maddesi tahıl koridoru anlaşmasının yenilenmesi oldu. Fidan’ın temaslarının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da gelecek hafta Soçi'ye gidiyor. Tarihi henüz resmi olarak açıklanmasa da Erdoğan’ın 4 Eylül Pazartesi günü Soçi’ye gitmesi bekleniyor.
Erdoğan Putin’in ağustos ayı içinde Türkiye’ye geleceğini açıklarken, Rusya tarafı daha temkinli konuşmuş ve Putin’in ziyareti için kesin ifadeler kullanmamıştı. Son olarak gerek devam eden savaş gerekse iç karışıklıklar nedeniyle Putin’in ülkeden ayrılmayı tercih etmediğinin Türkiye tarafına yeniden bildirilmesi üzerine iki liderin görüşmesi Soçi’ye alındı.
ANA GÜNDEM MADDESİ TAHIL ANLAŞMASI
14 Mayıs seçimini kazanmasının ardından ilk kez bir araya gelecek olan Erdoğan ile Putin’in tahıl anlaşmasının yanı sıra ikili konuları ve Suriye gibi iki ülkeyi ilgilendiren konuları da ele alması bekleniyor.
Türkiye'nin 11-12 Temmuz'daki Vilnius zirvesinde İsveç’in NATO üyeliğine ilkesel onay vermesi, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ziyareti ve Azov komutanlarının serbest bırakılması iki ülke ilişkilerini son dönemde test eden gelişmelerden olmuştu.
Bu konuların dışında Erdoğan’ın Soçi ziyaretinin ana gündem maddesinin bir buçuk aydır dünya gündemini meşgul eden tahıl anlaşmasının yenilenip yenilenmeyeceği konusu olması bekleniyor.
Tahıl anlaşmasının askıya alınmasından bu yana Moskova Ukrayna'ya giden tüm gemileri potansiyel olarak askeri yük taşıyan gemiler olarak değerlendirerek, müdahale etme hakkını saklı tutuyor ve bu da Karadeniz’deki gerilimi artırıyor.
Bu nedenle ABD Ukrayna tahılının tamamen NATO sınırları içinde kalan bir bölge içinde Tuna Nehri üzerinden ihracatı için Romanya ve Moldova ile görüştüğünü açıklarken, Fidan’ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı ortak basın toplantısında ise diğer tarafın alternatifi gündeme geldi.
Lavrov’un açıklamasına göre Moskova Katar'ın finansal desteğiyle Türkiye'ye indirimli fiyatla 1 milyon ton tahıl göndermeyi, Türkiye'de işlenecek bu tahılın Afrika ülkeleri gibi en çok ihtiyaç olunan ülkelere aktarılmasını öneriyor.
Bu arada Fidan-Lavrov ortak basın toplantısının hemen öncesinde bir açıklama yapan Ukrayna, Rusya’nın alternatif planına tepki göstererek, Türkiye’nin böyle bir girişim içinde olmaması gerektiği mesajını verdi. (HABER MERKEZİ)