01 Eylül 2023 12:57

İngiltere’de pratisyen ve uzman hekimler birlikte greve çıkıyor

Genel grevin ve ayrı alanda aynı gün grev yapmanın yasak olduğu İngiltere’de, pratisyen hekimler ile uzman doktorlar aynı günleri grev günleri olarak belirledi. Bu, İngiltere için bir ilk.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de bir süredir çeşitli aralıklarla grev yapan pratisyen hekimler ile uzman doktorlar, bu kez koordineli greve çıkma kararı aldı. Genel grevin ve birlikte grev kararı almanın yasak olduğu İngiltere’de, ayrı ayrı grev oylaması yapan pratisyen hekimler ile uzman doktorlar, aynı günleri grev günleri olarak belirlediler. Bu, İngiltere tarihinde ilk kez gerçekleşiyor.

Düşük ücret ve yoğun iş koşullarına karşı 19 Eylül’de 50 bin uzman doktor greve başlayacak, 75 bin pratisyen hekim de 20 Eylül’de uzman doktorlara katılacak.

21 ve 22 Eylül’de sadece pratisyen hekimler grevde olacak. Ekim ayında ise grevler tekrar birleşecek. 2, 3 ve 4 Ekim’de ülkedeki tüm doktorlar bir kez daha koordineli şekilde grevde olacak. Grevler boyunca acil servislerde doktorlar hizmet vermeye devam edecekler.

Öte yandan doktorlar, 3 Ekim’de Manchester’ın merkezinde büyük bir yürüyüş gerçekleştirecek. İktidardaki Muhafazakar Partinin yıllık olağan konferansının yapıldığı salona yürüyecek olan doktorlar, taleplerinin kabul edilmesini isteyecek.

15 YILDA ÜCRETLERİNİN YÜZDE 35’İNİ KAYBETTİLER

Yıllardır çok düşük oranlarda zam alan doktorlar, geçtiğimiz yıl başlattıkları ve devam eden eylemlerle haklarının verilmesini talep ediyor.

Ekonomik kriz ve pandemi sebep gösterilerek zam yapılmayan doktorlar, ücretlerinin en az yüzde 35 kayba uğradığını belirterek bu yüzden yüzde 35 zam talebinde bulunduklarını bir kez daha kamuoyuna duyurdular.

Yeterince doktor istihdam etmeyen hükümet, talepler konusunda hâlâ direnmeye çalışırken, doktorlar da kararlı olduklarını ve geri adım atmayacaklarını açıkladı.

Kadro yetersizliğinden dolayı uzun saatler çalıştıklarını ve çalışma koşullarının da giderek ağırlaştığını belirten doktorlar, grev yapabilmek için her 6 ayda bir grev oylaması yapmak zorundalar. Pratisyen hekimlerin son grev oylamasının sonucu ise dün geç saatlerde açıklandı. Pratisyen hekimler daha önce hiç ulaşamadıkları bir oranla greve karar verdiler. Yüzde 98 oranında grevden yana oy kullanan yaklaşık 75 bin pratisyen hekim, hükümetin masaya oturmayı reddetmesi karşısında mücadeleyi büyütme eğiliminde olduğunu gösterdi.

HÜKÜMET YÜZDE 6 ÖNERİYOR

Pandemi koşullarında günde 16 saate kadar çalıştıkları dönemde bile sadece yüzde 1 oranında zam yapılan doktorlar, sabah akşam hükümetten övgü aldıktan sonra yüzde 1 oranında zam önerilmesinin adeta dalga geçmek olduğunu belirtmişlerdi.

Pandemi sonrası başlayan görüşmelerde hükümet en fazla yüzde 3’e çıkmış ve daha sonra da yüzde 6 önermişti. Başbakan Rishi Sunak, "Ücret dışındaki tüm konularda doktorlarla görüşmeye hazırız" mesajı verirken, doktorlar ise ücretin konuşulmadığı bir masaya oturmayacaklarını açıkladılar.

HÜKÜMETİN "İYİ YAPTIĞI" TEK İŞ: DOKTORLARI BİRLEŞTİRDİ

Britanya Tabip Odası (BMA) yöneticisi ve Pratisyen Hekimler Komitesi Eş Başkanı Vivek Trivedi, grevle ilgili yaptığı açıklamada, “Bizim gerçekten çok kıymetli bir iş yaptığımızı ve bunun karşında yeterince değer görmediğimizi herkes biliyor. Ülkenin dört bir yanındaki doktorlar bir kez daha mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi gösterecek. Hükümet bizi görmezden geliyor. Bu hükümet her zaman kötü işler yapmıyor. Tarihte ilk kez pratisyen hekimler ile uzman doktorların birlikte mücadele etmesine ve birleşmesine neden oldu. Biz, birlikte greve çıkarak, birleşerek kazanacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'un enflasyonu ağustosta yüzde 74'e çıktı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: CHP’li belediye başkanlarının olduğu yerde onlar devam eder

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa