ECOWAS, Nijer'deki cuntaya 9 aylık geçiş hükümeti süreci önerdi
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, darbe sonrası askeri müdahale ile tehdit ettiği Nijer’deki cuntaya bu kez geçiş hükümeti süreci önerisinde bulundu.
Cunta yönetimine destek eylemindeki Nijerliler. | Fotoğraf: Balima Boureima/AA
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), askeri müdahale ile tehdit ettiği Nijer’deki askeri yönetime bu kez geçiş hükümeti süreci önerisinde bulundu.
Nijerya Devlet Başkanı ve aynı zamanda ECOWAS Başkanı Bola Ahmed Tinubu, Nijer’deki askeri yönetim için 9 aylık geçiş hükümeti süreci önerdi. Tinubu, Nijerya’nın 1999’da başlatılan 9 aylık geçiş döneminin ardından sivil yönetime döndüğünü anımsatarak, “Nijer’in askeri makamlarının samimi olması halinde bunun ülkede de tekrarlanmaması için hiçbir neden göremiyorum” ifadesini kullandı.
BURKİNA FASO’DAN NİJER’E DESTEK İÇİN ASKER
Öte yandan komşu Burkina Faso’da hükümet, Nijer’e asker gönderilmesine olanak veren tasarıyı onayladı.
Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada hükümetin, ECOWAS'ın Nijer’e olası bir askeri müdahalesi karşısında, bu ülkeye asker konuşlandırmaya imkan veren tasarıyı kabul ettiğini duyurdu.
Tasarının yasalaşması için meclisten de geçmesi gerekiyor.
NE OLMUŞTU?
Nijer’de 26 Temmuz’da darbe yaparak Mohamed Bazum hükümetini deviren Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cunta yönetiminin lideri Abdurrahmane Tchiani, 19 Ağustos’ta yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, sivil yönetime geçişin en fazla 3 yıl içinde tamamlanacağını duyurmuştu.
Nijer cuntasını askeri müdahale ile tehdit eden ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanları ise 17 Ağustos’ta düzenledikleri toplantıda, Nijer’e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu bildirilmişti. Ancak bu olası operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini paylaşmamıştı. (DIŞ HABERLER)