Ferhan Şensoy ölümünün 2. yılında anılıyor | “Ustamızı ve emanetini yaşatmaya devam edeceğiz”
Her kuşaktan seyircinin Şensoy’u anmak üzere bir araya geldiği bir ortamda Ortaoyuncular Tiyatrosu Müdürü Mustafa Gültekin, Oyuncu Enes Yavuz ve sevenleriyle Ferhan Şensoy’u konuştuk.
Fotoğraf: Şeyma Akcan
Şeyma AKCAN
İstanbul
Türkiye tiyatrosunun duayen isimlerinden Ferhan Şensoy ölümünün ikinci yıl dönümünde anılıyor. Ortaoyuncular, Ses Tiyatrosunda Şensoy’un “Felek Bir Gün Salakken”, “Ferhangi Şeyler 2000. Oyun”, “Ferhangi Şeyler-1993” oyunlarının barkovizyon gösterimini yapıyor. Önceki gün başlayan gösterimler bugün sona eriyor.
Her kuşaktan seyircinin Şensoy’u anmak üzere bir araya geldiği bir ortamda Ortaoyuncular Tiyatrosu Müdürü Mustafa Gültekin, Oyuncu Enes Yavuz ve sevenleriyle Ferhan Şensoy’u konuştuk. Dostları ve sevenleri Şensoy’un ülke tiyatrosu açısından önemini, politik duruşunun sahneye yansımalarını anlattı.
"EKİP OLARAK BİRBİRİMİZE TUTUNDUK"
Şensoy’un ölümünün büyük bir eksiklik yarattığını belirten Mustafa Gültekin “Ondan öğrendiğimiz çok şey var. Ortaoyuncular’ın ve Ses Tiyatrosunun devamlılığını sağlama konusundaki sorumluluğumuzda onun sesini, fikirlerini, davranış biçimini hep yanımızda hissediyoruz. Bu da eksikliğini hissettiğimizde bize yardımcı oluyor” dedi.
Şensoy’un ülke tiyatrosundaki önemine değinen Gültekin şunları söyledi: “Şensoy, Türk tiyatrosunda ve Türk edebiyatında Muhsin Ertuğrul, Haldun Taner gibi bir kilometre taşıdır. Ferhan Şensoy, önemli bir mizah yazarıdır. Kendine ait üslubuyla yazmıştır oyunlarını ve kitaplarını. Oyunlarında kullandığı bu üslup sayesinde Türk tiyatrosunda yeni bir mizah penceresi açılmıştır. Diğer önemli unsur da muhalif bir tiyatro adamı olmasıdır. Hiçbir oyunu yoktur ki suya sabuna dokunmasın. Tüm oyunlarında toplumun sorunlarını muhalif tavrıyla ele almıştır.”
Şensoy’un ölümünün ardından geçen sürece dair Gültekin, “Türkiye’de tiyatro yapmak zaten zordu. Bir de Usta’nın vefatının ardından sürdürmek iyice zorlaştı. 2 sene içinde pandeminin etkilerini atlatma, Beyoğlu’da patlayan bir bomba ve deprem gibi zorlaştırıcı olaylarla karşılaştık. Bu süreçlerde de ekip olarak birbirimize tutunduk. Aldığımız emanetin bizde birleştirici bir etkisi var. Zor da olsa atlattık ve devam ediyoruz” dedi.
"ESERLERİYLE ÖLÜMSÜZLÜĞE ULAŞTI"
Ustalarını, hayatı boyunca üretmiş olduğu eserleri farklı biçimlerde korumak ve yaşatmak üzere çalıştıklarını belirten Gültekin şunları dile getirdi: “Ustamız bıraktığı eserleriyle zaten ölümsüzlüğe ulaştı. Bize görev olan Ortaoyuncular Yayınevinden çıkan kitapları okuyucusuyla buluşturuyoruz. Baskısı tükenmiş 5 kitabı bu sene yeniden bastık. Basılmamış dosyaları kitap haline getirilecek. Diğer taraftan eski oyunlarımızı YouTube kanalından restore edip yayımlıyoruz. Ortaoyuncular’ın efsaneleşmiş oyunu Şahları Da Vururlar’ın bu sene 2. sezonu başlıyor. Bu ve benzeri yaygınlaştırmalarla ustamızı ve emanetini yaşatmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Gültekin, bundan sonraki çalışmalarına dair “Ortaoyuncular Tiyatrosu ve Ortaoyuncular Yayınlarının devamı için ülke şartlarına rağmen var olmayı, okuyucumuzla ve seyircimizle buluşmayı inadına sürdüreceğiz” dedi.
"POLİTİK DURUŞUYLA ÇOK AYRI BİR YERİ VARDI"
Şensoy’un Türkiye tiyatrosundaki önemini anlatan Oyuncu Enes Yavuz, “Ferhan Şensoy; komedi alanında olsun, yetiştirdiği öğrenciler, ortaya koyduğu üslup olsun, biricik ve özel bir tiyatro insanıydı. Yazar kimliğiyle de oyuncu kimliğiyle de hocalık vasfıyla da Türk tiyatrosuna katkısı, verdiği önem apayrı bir noktadaydı” dedi. Ortaoyuncular’ın ustalarının mirasına sahip çıktığını belirten Yavuz şunları dile getirdi: “Şensoy’un eksikliği bu kadar tazeyken bu eksikliğin tamamlanması çok zor. Ustanın mirası eserleri ve öğretileriyle yaşayacaktır. Çok özel biriydi kendisi, sert mizacıyla da bilinirdi, tatlı tarafıyla da bilinirdi. Oyunlarındaki üslubuyla ve politik duruşuyla çok ayrı bir yeri vardı. Her zaman da bu kimliğiyle var olmayı sürdürecektir.”
FARKLI NESİLLER, FERHANGİ ŞEYLER
Annesini alıp “Ferhangi Şeyler-1993” oyununun gösterimine getiren yeni lise mezunu bir seyirci, Şensoy’a dair duygularını bizlerle paylaştı: “Tiyatrolarını izliyordum YouTube’da. 2-3 sene önce annemle ‘Ferhangi Şeyler’i izlemeye gelmiştik, orada tanıdım ilk. Daha sonra araştırdım, oyunlarını izledim tekrar tekrar. Tiyatrolarını, eskiden yaptığı şeyleri, anlattığı hikayeleri, kitaplarını takip ettim.” İki farklı neslin Şensoy’u birlikte izlemeye, anmaya gelmeleri konusunda “Annemi Şensoy ile 30 sene önce dayım tanıştırdı, annem de üniversitedeyken dedemi alıp gelmiş. Ben de annemi alıp geldim” ifadelerini kullandı.
“Ferhangi Şeyler-1993” izlemeye gelen başka bir seyirci, çocukluğundan bu yana Şensoy’u takip ettiğini söyledi. Şensoy’un halka mal olmuş çok değerli bir meddah ustası olduğuna dikkat çeken seyirci “Siyasi anlamda görüşleri hep açıktı. Korkusuzdu hiçbir zaman için iktidara yanaşmadı. Açık ve net fikirlerini beyan eden değerli bir sanatçıydı. Bunun yanı sıra kaliteli bir insandı. Büyük bir değerdi. Biz onun tiyatrosuyla büyüdük. Biz küçükken de vardı ve şu anda hala ismi devam eden bir üstat. İsmi hiçbir zaman için silinmeyecek” dedi.