01 Eylül 2023 16:06

Aluform Pekintaş’ta direniş sürüyor: Tüm baskılara karşı direnmeye devam

Sendikalaştıkları için işten atılan ve 315 gündür direnen Aluform Pekintaş işçileri, “Pankartlarımızı yırttılar, arkadaşlarımızı uzaklaştırdılar. Yine de mücadeleye devam” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sendikalaştıkları için işten atılan Türk Metal üyesi Aluform Pekintaş işçilerinin direnişi 315. gününde. İşçiler her türlü baskıya rağmen direnişlerine devam edeceklerini aktardı.

Direniş sürecini değerlendiren işçilerden Tansel Aydın, patronun “Sendika olmaz, onu vermeyiz, şunu vermeyiz” dediğini belirterek, “İstiyorlar ki biz her şeyden vazgeçelim. Biz sendikalı olmak için mücadele ediyoruz. Hiçbir şey vermeyip, biz her şeyi kabul edelim istiyorlar. Böyle bir dünya yok” dedi. 

Fabrikanın faaliyetini engelledikleri gerekçesiyle haklarında uzaklaştırma kararı çıkarılan ve direniş alanına alınmayan arkadaşlarının olduğunu ifade eden Aydın, “En son iki arkadaşımız hakkında, yalan yanlış ifadelerle uzaklaştırma alındı. 20 gün oldu itiraz edeli, hâlâ bir sonuç yok” dedi.

FABRİKA YÖNETİMİ YİNE PANKARTLARA SALDIRMIŞ

Direnişlerinde çeşitli engelleme girişimleriyle de karşılaştıklarını söyleyen Aydın şöyle devam etti: “Pankartımızı sökmüşler, 50 metre öteye kanalın içine atmışlar. Bunu yaptıran patronumuzdur. Çünkü daha önce de bunu yapmıştı. Madem bu kadar zoruna gidiyor, çok gururun var madem, ver hakkımızı buradan kalkalım. Biz hakkımız neyse onu istiyoruz. Kanun bize ne veriyorsa onu istiyoruz. Ama patron çözümsüzlük için elinden geleni yapıyor. Biz oyalamalara gelmeyeceğiz. İki kişi kalsak dahi burada olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Türkiye’nin pek çok yerinde ek zam ve hak mücadelesi veren işçilerin direnişine selam yollayan işçiler, ayrıca gazetemiz Evrensel’e ve direnişlerini takip eden ve işçilerin yanında olan Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan’a da teşekkür etti.

NE OLMUŞTU?

Düzce’de bulunan Aluform Pekintaş firmasında Türk Metal’e üye olan işçilerden 5’i 2022 yılı ekim ayında işten çıkarılmıştı. Daha sonra işten atılan işçilere mahkemede şahitlik eden işçiler de işten atılmıştı. 30’un üzerinde işçinin Türk Metal’e üye olduktan sonra işten atıldığı Aluform Pekintaş’ta işçiler İş Kanunu’nun 25 ile 49. maddeleri gerekçe gösterilerek işten çıkarıldıkları için işsizlik ödeneği ve kıdem tazminatı dahil hiçbir haktan yararlanamadı. Geçtiğimiz ay işçilerinden ikisi hakkında fabrikanın faaliyetine engel oldukları gerekçesiyle uzaklaştırma kararı verildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de "Proud Boys" lideri Biggs'e 17 yıl hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

Toplu sözleşme zammını değerlendiren kamu emekçileri: Verilen zam maaşa yansımadan eriyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa