01 Eylül 2023 17:08

Adli yıl açılışı: İçeride toz pembe tablo, dışarıda adalet isyanı!

Yargı kararları dinlenmezken, aydınlar düzmece davalarla hapisteyken, temel haklar ayaklar altındayken Erdoğan, “Hukuk devleti kırmızı çizgimizdir” dedi. Avukatlar ise “Adalet krizi var” diyor.

Fotoğraflar: AA, MA, Evrensel

Paylaş

Yeni adli yılın açılışı nedeniyle Türkiye’nin birçok adliyesinde resmi törenler yapıldı.  Yargıtay Başkanlığında da 2023-2024 adli yıl açılış töreni düzenlendi. Törende Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da konuşma yaptı. Anayasa Mahkemesi kararlarına ve rağmen birçok gazeteci ve siyasetçinin hukuksuzca tutuklu olduğu Türkiye’de, Erdoğan “Hukuk devleti hepimizin kırmızı çizgisidir” dedi.

Erdoğan “Hiçbir vatandaşımız adliye kapısının adalet kapısı olduğundan şüpheye kapılmamalıdır. Bu yüzden hukukun üstünlüğü ilkesinden taviz veremeyiz. Hükümet olarak, adalet sisteminin işleyişinde yaşanan aksaklıkları gidermek için sunulan önerilere mutlaka kulak verdik. Her yıl yeni yargı paketleriyle reform sürecini kesintisiz sürdürüyoruz. Günümüzde sayıları giderek artan sosyal medya mahkemelerini toplumun birliği, dirliği, huzuru, iç barışı açısından büyük tehdit ve tehlike olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında yeni anayasa mesajı da veren Erdoğan “2011’den beri bir hayalimiz var. Bu hayal, Türkiye’yi darbe Anayasa’sından kurtararak yarını kucaklayan, Türkiye yüzyılına yakışır anayasaya kavuşturmak” dedi.

TBB: ÜLKEDE ADALET KRİZİ YAŞANIYOR

Erdoğan bunları söylerken çok sayıda baro da avukatlık mesleğinin sorunları ve yargıdaki sorunlara dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) yeni adli yıl açılışı için yayımladığı yazılı açıklamada ülkede ‘adalet krizi’ yaşandığını vurgulayarak, yeni adli yılı umut ve heyecan yerine kaygıyla karşıladıklarını belirtti.

TBB açıklamasında “Yeni bir adli yılı umutla ve heyecanla değil kaygıyla karşılamamızın sebebi, sadece avukatlara ait meslek sorunu gibi görünen ancak artık ulusal çapta bir hak arama özgürlüğünün ve adalete erişimin de içinde bulunduğu adalet krizidir. Mesleğimizi evrensel insan hakları temelinde ve meslek onuruna yaraşır şekilde icra etmemiz için hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve adil yargılanma hakkı ideallerinin hayata geçirilebilmesi ile savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmesi gerektiği gerçeğinin altını bir kez daha çizme zorunluluğu doğmaktadır” denildi.

"EN AĞIR DÖNEMLERDEN BİRİNİ YAŞIYORUZ"

İzmir Barosu da yeni adli yılın açılışı sebebiyle İzmir Adliyesi C Kapısı önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz “Uzun yıllardır ülkemizde, siyasal iktidarın, otoriter ve baskıcı rejimini hukuk devleti, yoksulluk, yolsuzluk, talan ve rant düzenini kalkınma ve ekonomik gelişme, emir komuta zincirindeki yargı sistemini hukuk ve adalet olarak sunmaya çalıştığı ağır bir dönemi yaşıyoruz” diye konuştu.

"BÖYLE BİR DÜZENDE HUKUKTAN BAHSEDİLEMEZ"

Diyarbakır Barosu da adli yıl açılışı nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada “Siyasal iktidarın gündemine aldığı dava dosyalarındaki yargılamalarda, başta savunma hakkı olmak üzere adil yargılanma hakkı ihlal edilmekte ve insanlar ağır cezalara mahkum edilmektedir. Yargılama faaliyeti yapan ve adaleti yerine getirmekle görevli yargı mensuplarının; her türlü otorite ve güç odağından bağımsız olmadığı, tam bir tarafsızlık içinde görevini yapmadığı bir düzende hukuk ve adaletten bahsedilmez. Adli yılda etkin bir kovuşturma ile başta katledilen Baro Başkanımız Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılacağı, yargı ve mesleki sorunlarımızın çözüme kavuşacağı, insan hakları ile hukukun üstünlüğüne saygının tam olarak sağlandığı ve herkes için adaletin gerçekleştiği bir yıl olmasını diliyoruz” ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak Üniversitesinin İdil'deki Ziraat Fakültesini taşıma kararına tepkiler sürüyor

SONRAKİ HABER

TGC: İşten çıkarılan tüm meslektaşlarımızla dayanışma içindeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa