Üniversiteler barınma sorunuyla açılıyor: Maddi kaygılarım güvenlik kaygımın önüne geçti
Ev sahibine, beni istediği zaman ihtar dahi çekmeden evden çıkarma hakkını veren bu taahhütnameyi imzalamaktan başka seçeneğim olmadığı için imzaladım.
Arşiv fotoğraf: DHA
Hümeyra HANNARİCİ
Ankara Üniversitesi öğrencisi
Bu yaz dönemi, evde kalan birçok öğrenci gibi ben de ev sahibimle sık sık telefon görüşmeleri yaptım. Artan kira fiyatlarıyla başlayan konuşmalar evden ne zaman çıkabileceğimiz sorularıyla devam ediyordu. Ev sahibinin bu ısrarlı aramalarına tahammül edemeyerek başka bir ev bakmaya başladım. Artan kiralar sürekli gündemimizde olsa da bu sorunla yüz yüze gelmek hem maddi hem manevi anlamda yıpratıcı bir süreci beraberinde getirdi.
Yaklaşık üç haftamı sokak sokak ev arayarak geçirdim. Bu süreçte bulduğum evler olmadı değil. Fakat kontratı imzalayacağımız gün arayıp kirayı arttıran, son dakika “Öğrenciye vermek istemiyoruz” diyen ev sahipleri, erkek emlakçıların tacizci tavırları ve soruları yüzünden beğenmeme rağmen tutmaktan vazgeçtiğim evler taşınma sürecimi uzattı. Daha ucuzunu bulurum diye beklediğim her gün kiraların artması da cabası oldu.
EV KİRALAYABİLMEK İÇİN EVDEN ÇIKARILABİLMEYİ KABUL ETTİM
Ev arayan herkesin önüne konulduğu gibi benim de önüme tahliye taahhütnamesi bırakıldı imzalamam için, her ev sahibinin gerekçesi aynıydı “kanunlar kiracıdan yana.” Ev sahibine, beni istediği zaman ihtar dahi çekmeden evden çıkarma hakkını veren bu taahhütnameyi imzalamaktan başka seçeneğim olmadığı için imzaladım. Bu belge kira kontratıyla beraber imzalatılıyor fakat tarih daha sonrasında atılıyor. Çünkü kira kontratıyla aynı tarihte imzaladığınız takdirde baskı altında imzalatıldığınız için geçersiz sayılıyor.
EVDE DE YURT GİBİ SON GİRİŞ SAATİ VAR
Üniversitenin ilk senesi kaldığım yurttan çıkma sebebim okuluma çok uzak olması, yurdun son giriş saatinin çok erken olması ve ıssız bir yerde olmasıydı. Bu süreçte uygun kiralık ev ararken ıssız birçok bölgede ev baktım çünkü cadde üzeri ve okula yakın yerlerdeki evlerin kiraları diğer evlere oranla daha fazla. Buralarda ev bakmak akşam sokakta rahatça yürüyememek, akşam 10’dan sonra eve dönecek otobüs bulamamak yani yurtta olduğu gibi evde de son giriş saati olması anlamına gelse dahi birçok genç kadın gibi benim de maddi kaygılarım güvenlik kaygılarımın önüne geçti.
ÜCRETSİZ EĞİTİM İSTİYORUZ
Okullar açıldığında yurt sayılarının yetersizliği nedeniyle birçok öğrenci açıkta kalacak ve kiralar fahiş bir şekilde zamlanacak. Geçtiğimiz senenin başında birçok haber sitesinde gördüğümüz “Kalacak yeri yoktu, okulunu dondurdu/bıraktı!” başlıklarını bu sene daha çok göreceğiz muhtemelen. Oysa biz kitap masrafından barınmasına kadar ücretsiz bir eğitim talep ediyoruz. Kira zamları durdurulmadığı ve yeterli sayıda yurt yapılmadığı sürece birçok öğrenci eğitime erişemeyecek.